Zeman nepustil studenty na Albertov, hlásají titulky. Zjišťovali jsme, jak to bylo ve skutečnosti

18.11.2015 16:09

Policie nepustila studenty k památníku na Albertově. Tvrzení, které nadzvedlo ze židlí mnohé komentátory i politiky. Nemohlo to být jinak? Jeden z údajných studentů, kteří chtěli v nemalém počtu do prezidentskou ochrankou chráněné zóny, byl Marek Hilšer, aktivista Pražského Majdanu, který často protestuje polonahý. Po sociálních sítích se začaly šířit spekulace, zda cílem jejich akce nebylo něco jiného než uctít památku sametové revoluce.

Zeman nepustil studenty na Albertov, hlásají titulky. Zjišťovali jsme, jak to bylo ve skutečnosti
Foto: Facebook.com
Popisek: Koláž, která koluje po sociálních sítích zachycující aktivistu Marka Hilšera

„Je ostudné, abyste 17. listopadu ukradli prostor, který patří studentům a studentským demonstracím,“ stěžoval si jeden z těch, kteří se snažili k pamětní desce na Albertově kolem dvanácté dopoledne v úterý dostat. Někteří novináři, komentátoři či politici si právě tuto část akce na podporu prezidenta vzali za terč. Zeman si podle nich uzurpuje prostor, znemožňuje přístup na místo studentské demonstrace právě dnešním studentům a tak dále.

Jedním z údajných studentů, kteří v úterý kolem poledne před kamerami České televize přemlouvali policisty ke vpuštění na místo, byl Marek Hilšer. Ten je znám coby protiruský aktivista kolem organizace Prague Maidan. Podle ČT je také členem skupiny oMen. Spolu s dalším aktivistou, Holanďanem Otakarem Van Gemundem například před časem pronikli do budovy Úřadu vlády, kde se na tiskové konferenci svlékli do půl těla a protestovali proti politice vlády. Jindy zase stejně polonazí a popsaní různými hesly demonstrovali před ruskou ambasádou.

„Člověk vyjede do zahraničí a stydí se za to, že je Čech, protože dneska už se o Češích kvůli Zemanovi mluví jako o lidech, kteří jen myslí sami na sebe, jsou sprostí a nejsou ochotni nic obětovat. Takhle se na nás koukaj a já se s tím nedokážu smířit prostě,“ uvedl nedávno Hilšer v pořadu Reportéři ČT.

Vedle toho se na Facebooku jednoho z nejaktivnějších členů Pražského Majdanu Tomasze Peszynského objevila zpráva aktivisty Karla Poláka: „Setkání se studenty, kteří chtěli položit kytice a zapálit svíčku u pamětní desky. Bohužel díky chystané akci proti islámu a díky plánovanému vystoupení Zemana nás policie k památníku nepustila. Ačkoli jsme tam byli více než o 3 hodiny dříve, než akce začínala,“ napsal Polák k fotkám, na kterých byl kromě Hilšera také zmíněný Otakar van Gemund nebo Tomasz Peszynski.

Na úterním incidentu je zajímavé, že hlavním „bojovníkem“ za vpuštění studentů do prostoru bezpečné zóny před akcí s účastí prezidenta republiky nebyli sami studenti či aktivisté, ale reportér České televize Richard Samko, který měl připraveného kameramana, aby případnou akci studentů zaznamenal. V místě bylo oznámeno veřejné shromáždění a celý ohraničený prostor navíc střežila kromě běžné státní policie i ochranná služba prezidenta. Bylo jim nabízeno, že v doprovodu policie mohou jít květiny položit jejich zástupci v menším počtu. Nechtěli. Místo toho nyní svolávají veřejně akci na 22. listopadu, kdy chtějí na Albertově učinit to, co prý nemohli v úterý.

Studenti si stěžovali, že nemohli položit květiny. Přitom už před třetí hodinou odpoledne po skončení manifestace bylo všechno volně průchozí a pamětní deska každému dostupná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …