Zeman předvede v inauguračním projevu nevídané

22.02.2013 18:08

Dny prezidenta Václava Klause na Hradě se krátí a nezadržitelně se blíží čas, kdy do úřadu nastoupí první přímou volbou vybraná hlava státu Miloš Zeman. Podrobnosti jeho inaugurace se pomalu začínají vyjasňovat a ukazuje se, že od obou minulých prezidentů bude v mnoha věcech odlišná.

Zeman předvede v inauguračním projevu nevídané
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Miloš Zeman svůj nástup do úřadu začne způsobem, který bude zcela jiný než u jeho předchůdců Václava Havla a Václava Klause. Vedle jiného jde především o takzvaný inaugurační projev, který hlava státu přednáší po složení ústavou daného prezidentského slibu.

V českém prostředí je to však zvykem až po roce 1989. Podle mediálního experta Petra Žantovského nebylo v komunistické době zvykem, aby prezidenti přednášeli inaugurační projevy k veřejnosti.

Komunističtí prezidenti inaugurační projevy neřešili

„Omezovali se na odříkání povinné klauzule, která je dána ústavou, tedy prezidentské přísahy. Nějaká zvláštní řeč při tom nezněla. Projevy přednášeli na sjezdech či v parlamentu. Podstatné a nosné věci se přednášely na jednotlivých shromážděních KSČ, neboť parlament byl v té době stejně jen loutkou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Žantovský.

Havel i Klaus měli své projevy připravené v textové podobě a z větší či menší části je pak četli. Zeman je jako politik proslulý tím, že své projevy psané nemá a stejně tak to bude i v tomto případě. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz totiž nový prezident svůj inaugurační projev přednese spatra.

Zeman je jako brilantní řečník znám po celou svoji politickou kariéru. Ještě jako premiér vyvolal velký veřejný ohlas svojí řečí v Poslanecké sněmovně při projednávání návrhu na zařazení památky svatého Václava jako státního svátku. Miloš Zeman to tehdy silně zkritizoval s tím, že oslava tohoto světce by byla oslavou servility a kolaborace.

Export volů do Německa

I při tak vážném tématu dokázal sněmovnu rozbouřit smíchy. Uvedl totiž, že svatý Václav měl i některé skvělé myšlenky. „Například roční export 300 volů do Němec by mohl být prováděn i v současné situaci, čímž by se výrazně zvýšila kvalifikační struktura české populace,“ řekl ve slavném projevu v roce 2000.

Samotný termín inaugurace však naše ústava nezná. Tento výraz byl patrně přejat z amerického modelu, kde se prezidentské inaugurace konají ve velkolepém stylu a to venku u washingtonského Kapitolu, sídla amerického parlamentu, aby je mohlo sledovat co nejvíc lidí. Kromě samotné inaugurace se pak koná řada společenských doprovodných akcí.

Stejně tak inaugurační projevy jsou záležitostí tradiční především právě v Americe. Zajímavostí je i rozsah projevu různých prezidentů. George Washington v roce 1793 měl řeč nejkratší v historii, projev obsahoval pouze 135 slov. Naproti tomu prezident William Harrison roku 1841 řečnil dlouhých 90 minut, nachladil se a za měsíc zemřel. Zásadní rozdíl mezi skládáním prezidentského slibu u nás a v USA je ten, že čeští prezidenti přísahají na ústavu, zatímco američtí na Bibli.

Politici museli umět mluvit, jinak by neuspěli

Pokud jde o způsob, tak v poslední době američtí prezidenti používají moderní průhledná čtecí zařízení, což je časté jinde ve světě.

I v naší zemi je spíše běžné, že vrcholní politici mají projevy vytištěné na papíře a částečně je čtou. Dříve tomu tak ovšem nebylo. Jak ParlamentímListům.cz uvedl historik Zdeněk Čech, v době, kdy nebyla televize či dokonce rozhlas, bylo řečnické umění nezbytnou výbavou každého, kdo chtěl v politice uspět.

„Projevovalo se to především v době před parlamentními volbami, kdy se konaly takzvané tábory lidu a politici se tam profilovali právě svými projevy. Kdo nebyl dobrý řečník, měl to poněkud obtížné,“ říká Čech. Výborný řečník v době První republiky byl podle něho třeba národní socialista Václav Klofáč. Naproti tomu první dva prezidenti jako rétoři nevynikali. „Masaryk byl věcný a při projevu působil spíš suše a Beneš nebyl vůbec dobrý řečník. Mluvil dost nakrátko a jeho stylu chyběl patos a vlet,“ dodává pro ParlamentníListy.cz historik.

Zeman je schopný mluvit spatra i na ekonomických fórech

Mediální expert Petr Žantovský pak Zemanovo řečnické umění oceňuje. „Je to řečník, který velice respektuje kontext, ve kterém hovoří, a publikum, k němuž hovoří. Dokáže velice citlivě rozlišovat, když mluví na náměstí k občanům na mítinku nebo někde v pracovním prostředí třeba v zemědělství či v domovech důchodců, ale také na špičkových ekonomických fórech a konferencích, kdy užívá vynikající ekonomickou odbornou mluvu,“ uvádí.

„Nebyl by to ale on, kdyby projevy neprokládal svým specifickým humorem, který je pochopitelně jadrnější v lidovém prostředí, kdežto v prostředí akademickém je sofistikovaný. Předpokládám, že inaugurační projev bude adekvátní vážnosti toho okamžiku, ale předpokládám a také trochu doufám, že bude obsahovat i onen zemanovský humor,“ věří analytik.

Autobusy pro fanoušky, párky a guláš…

I sám Žantovský předpokládal, že bude na inauguraci mluvit spatra. „Byl tak schopen přednášet i dvacetiminutovou monotematickou přednášku na ekonomickém fóru, nepředpokládám proto, že by mu tato slavnostní situace dělala nějaké potíže,“ doplnil serveru ParlamentníListy.cz.

V posledních dnech se také v médiích objevují i další detaily a novinky, které bude Zemanovo uvedení do úřadu obsahovat. Podle LN bude pro veřejnost upraveno Hradčanské náměstí, kde budou rozmístěny velkoplošné obrazovky a vzhledem k zimnímu počasí budou mít lidé zřejmě k dispozici čaj, párky nebo guláš. Zemanovy příznivce bude do Prahy svážet kolem třiceti autobusů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…