Zeman promluvil: Zemák nevyjede, ale stranu maximálně podpořím

21.07.2010 6:01

Miloš Zeman, hlavní tvář strany Zemanovci, ač po volbách rezignoval na post šéfa strany, stranu v komunálních volbách podpoří. Zemák ale už nevyjede.

Zeman promluvil: Zemák nevyjede, ale stranu maximálně podpořím

Co chystá v následujících komunálních volbách Strana práv občanů Zemanovci? Navzdory neustálým výčitkám o drobení středolevých sil se k případnému sloučení se Suverenitou Jany Bobošíkové staví předseda strany Vladimír Hönig spíše vyhýbavě, ale spolupráci neodmítá.

Přestože strana zůstala těsně před branami parlamentu, získala alespoň nutnou 3 procentní hranici na obdržení dotací a má alespoň finance na provoz. Může tedy vyvíjet aktivitu a opřít se do říjnových voleb se vší vervou. Spolupracovat budou i se zakladatelem strany Milošem Zemanem.

A co čestný předseda?

"Spoléháme se na Miloše Zemana, pojede kampaň naplno a pomůže kandidátům všemi možnými prostředky," přiznal pro ParlamentníListy.cz šéf strany Hönig. Zároveň však jedním dechem dodal, že Zeman kandidovat nebude.

Protestní strana ČSSD, jak bývá někdy SPOZ nazývána, se pokusí alespoň hlouběji zakořenit do komunální politiky, která může být odrazovým můstkem pro další její počínání.

Sám Zeman pro ParlamentníListy.cz přiznal, že se na kampani bude podílet. "Ano, slíbil jsem straně podporu i podporu předsedovi Hönigovi. Zemák ale na podzim nevyjede," řekl redakci Zeman. Dá se ale předpokládat, že se expremiér i bývalý předseda ČSSD objeví na billboardech, či na náměstích.

Na webu SPOZ Zeman uvádí, že bude především dál podporovat úspěšné kandidáty, kteří už zabodovali v parlamentních volbách.

Klidně doprava

"Komunální volby jsou o individualitách, pokud někdo pravicového spektra bude mít stejný názor na věc, nevidím důvod proč nespolupracovat," řekl dále redakci předseda strany Hönig. Celou proceduru obsazování kandidátek, nechává však na kompetenci krajských, respektive okresních organizací. "Oni znají místní poměry, lépe než já," dodal.

Koneckonců strana hovoří v jednom bodě programu o takzvaném panašování, tedy právu výběru kandidátů z více stran a nikoli jen z jedné.

Znovu do boje

Povolební spekulace o zániku strany, jelikož prý "splnila úkol pomsty ČSSD", se nepotvrdily. Navzdory odchodu Miloše Zemana strana nesklopila hlavu a své další působení na naší politické scéně výstižně uvádí citátem Jana Wericha ,,Pojedeme dál močálem černým kolem krásných bílých skal."

Související:
"Starý jezevec" Zeman rezignoval: Vrátím se do své nory

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …