Zeman v Senátu: Podepíši „euroval“ a navrhnu změnu počtu volebních krajů

21.03.2013 12:20

Jak slíbil, tak učinil. Prezident Miloš Zeman přišel dnes před polednem za senátory do jednací síně, kde přednesl opět spatra svůj projev. Horní komoru navštívil necelé dva týdny po své inauguraci a den po setkání se členy vlády. Hovořil mimo jiné o změně volebního systému a také o tom, proč by bylo dobré zvýšit počet volebních krajů.

Zeman v Senátu: Podepíši „euroval“  a navrhnu změnu počtu volebních krajů
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Milan Štěch na společné tiskové konferenci

Prezident Miloš Zeman dnes na své první historické návštěvě Senátu ve své prezidentské roli zopakoval, že podepíše doplněk lisabonské smlouvy, který umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny. Učiní to při návštěvě předsedy Evropské komise José Barrosa v Praze. Ten by měl dorazit do Prahy 2. dubna.

„Chtěl bych vás informovat o tom, že jsem se rozhodl, že 3. dubna, při návštěvě pana Barrosa v Praze, podepíšu evropský stabilizační pakt, zvaný euroval s vědomím, že se jedná o doplněk lisabonské smlouvy, který v této fázi Českou republiku nezavazuje k finančním transakcím. Bude ale platit, že euroval začne fungovat až při vstupu do eurozóny a jen bůh a sv. Václav vědí, kdy to bude,“ poznamenal k tomu Zeman, jehož dnes v Senátu uvítaly fanfáry ze Smetanovy Libuše. Senátoři pak pozdravili hlavu státu povstáním a potleskem.

O eurovalu jako o novince už hovořil včera po své první návštěvě schůze vlády. Jeho předchůdce Václav Klaus měl dokument za zrůdnou a absurdní věc a odmítl jej podepsat, přestože jej schválil Parlament.

Zeman dále před senátory hovořil o změně volebního systému, kdy doporučil snížit počet preferenčních hlasů při volbách do Poslanecké sněmovny z pěti na tři procenta, což by podle něj našemu volebnímu systému velmi prospělo. Občané by tak měli větší participaci na politickém dění.

"Chtěl bych vás ale varovat před návrhem, který naštěstí v Senátu už jednou neprošel, snížit toto preferenční procento na nulu a to z toho důvodu, že do Poslanecké sněmovny by pak byli vybíráni pouze občané z velkých měst a zastoupení menších a středních obcí by kleslo na nulu,“ řekl s tím, že ale očekává, že se jeho námět na změnu volebního systému stane předmětem sporů především v Poslanecké sněmovně.
   
Také se rozhovořil o tom, proč by bylo dobré zvýšit počet volebních krajů - umožnilo by to totiž kandidátům, aby svůj obvod stihli celý objet a seznámili voliče s programem.

„Chtěl bych také zvýšit počet volebních krajů, nikoliv samosprávných krajů, ze současných 14....Dnes je průměrně na kandidátce do Poslanecké sněmovny 50 kandidátů. Když si představíte, že v kraji kandiduje dvacet stran či hnutí, tak máte tisíc kandidátů. Sami si položte otázku, kolik z nich lidé skutečně znají,“ uvedl Zeman s tím, že voliči jsou nuceni si nyní vybírat z anonymních kandidátů a opatření by snížilo počet kandidátů.

„Zvýšilo by to participaci na věcech veřejných a kandidáti na poslance by se tak museli více snažit,“ poznamenal dále prezident k tomu mimo jiné.

Rozhovořil se také o tzv. panašování při parlamentních volbách. To by podle něj přineslo větší svobodu voličům, neboť ti by mohli volit osobnosti napříč stranickými kandidátkami. Navíc prý jde o opakování pozitivní zkušenosti z komunálních voleb. O panašování ale mluví Zeman už delší dobu.

„Nevytvářel by se nepříjemný tlak na všechny politické strany. Mohli by se tak na kandidátku dávat skutečné osobnosti, tedy ne – jak jsem dříve uváděl - šedivé myši. Dnes ale k tomu musím volit jinou terminologii, takže řeknu osobnosti bez výrazných politických rysů. Doufám, že vás tento eufemismu potěší,“ řekl Zeman.

Podle něj panašování na parlamentní úrovni existuje například v Lucembursku, nebo Švýcarsku. „Což jsou dva nejbohatší státy Evropy a nebudu takový demagog, abych vám tvrdil, že se nejbohatšími státy staly právě kvůli panašování, ale toto panašování u nich nebylo žádnou překážkou,“ podotkl a doplnil, že už se ale setkal s téměř jednomyslným odporem všech politických stran proti této myšlence.

„Dovolte mi, abych vám poděkoval že jste jednomyslně zamítli návrh na změnu Jednacího řádu Poslanecké sněmovny. I já jsem ohlásil po svém zvolení, že pravidla se nemají měnit v průběhu hry, a že jakákoliv politická strana - neprojde-li ohněm voleb - tak by ani neměla měnit své postavení na úkor jiných stran,“ dodal na závěr své řeči Zeman, kdy také zdůraznil, že se chce se senátory a poslanci radit o zákonech a nechce tak zbytečně vetovat žádné zákony.

"Veto je alibismus," doplnil.

Přinese návrhy na ústavní soudce

Zeman pak na následné tiskové konferenci doplnil, že přijde do Senátu opět a to kvůli doplnění Ústavního soudu. „Přinesu sem konkrétní návrhy, a jak se zdá, tak dokonce tento mnou slibovaný termín o něco zkrátím. Předpokládám, že návrhy budu mít v druhé polovině příštího týdne,“ uvedl.

„Já vím, že novináři píší samé důležité věci, proto bych chtěl říci, že od pana předsedy Senátu Milana Štěcha jsem dnes v předpokoji dostal popelník,“ dodal jako vtipnou tečku na brífinku Zeman.

Minulý týden se prezident sešel s hejtmany, ve středu zavítal na zasedání Nečasova kabinetu. Zeman už oznámil, že se chce postupně setkat i se všemi členy Nečasova kabinetu.

Poobědvá s Drymlem, Palasem a dalšími

Kromě projevu a krátké tiskové konference Zeman také prý s některými senátory poobědvá. Společenské setkání u oběda je plánováno s těmi senátory, kteří v minulosti podepsali jeho kandidaturu na prezidenta.

Setká se tak nejspíše se senátory v čele s Vladimírem Drymlem. Ten sesbíral podpisy pod kandidaturu Miloše Zemana a dnes je členem Strany práv občanů Zemanovci. Kromě Drymla ale s prezidentem poobědvá i například Jaroslav Palas, který už patří do senátního klubu Zemanovců, KSČM a Severočechů.cz, anebo Marta Bayerová z KSČM.

„Přijde kolem poledne, má schůzku s panem předsedou Milanem Štěchem, pak si máme dát skleničku s celým Senátem, přivítací přípitek v restauraci a potom se má sejít s těmi, kteří mu podepsali kandidaturu,“ nastínila Zemanův program komunistka Bayerová.

Miloš Zeman včera novinářům dopředu odmítl naznačit, o jakých tématech chce v horní komoře parlamentu mluvit.

„Víte, já jsem člověk výsostně zdvořilý, čeho jste si jistě všimli. A jako zdvořilý člověk nepokládám za vhodné, abych říkal vám dříve než Senátu, co tam hodlám říci,“ poznamenal ve středu.

Sobotka očekával nadstranickost

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS a Zemanův protikandidát z přímé prezidentské volby dnes ráno řekl, že doufá, že prezident prokáže před senátory nadstranickost.

„Já se na něj docela těším, protože se známe řadu let a střetávali jsme se před prezidentskými volbami. Doufám, že dodrží svůj slib a že bude nadstranický a že nám tady nebude říkat o svých občanských stanoviscích,“ uvedl Sobotka ráno.

Prezidentovu návštěvu ocenil šéf horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD. Zemanův předchůdce Václav Klaus podle něj na cestu do Senátu zapomněl.

„Já jsem se mu při předchozích setkáních snažil vysvětlit k těm jeho názorům na Senát, že by se měl změnit v regionální komoru. Informoval jsem ho, jak se po posledních volbách Senát proměnil, že je tady hodně zástupců, kteří dřív byli nebo jsou primátory, starosty, hejtmany. Takže ten regionální charakter stejně Senát získal,“ uvedl ráno v rozhovoru pro Český rozhlas Štěch.

Senátoři mají normální program

Kromě Zemanovy návštěvy bude Senát pokračovat ve schvalování zákonů. Na programu má mimo jiné novelu, která má zlepšit postavení azylantů v ČR. Schválí beze změn také novelu o označování stavebních výrobků. Dílčí upřesnění čekají asi novelu, která má oddálit věk pro povinnou lékařskou prohlídku řidičů z řad seniorů, nebo novelu, která má zjednodušit kolektivní správu autorských práv.

Senát má projednat také některé mezinárodní smlouvy nebo petice za zachování základních škol praktických a za vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…