Zeman zchladil redaktorku ČT: Zastavil jsem korupci, trápil tuneláře

04.12.2012 20:00

Podle kandidáta na prezidenta Miloše Zemana je mylné, že by za jeho vlády bujela korupce. Naopak, on ji zastavil. V Interview ČT24 se při tom odvolával na novináře Václava Žáka.

Zeman zchladil redaktorku ČT: Zastavil jsem korupci, trápil tuneláře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Václav Žák nedávno napsal pro ČRo: „Na začátku transformace až do vlády Miloše Zemana byly základním systémovým prvkem korupce banky. Zde se dávaly úvěry po známostech, na politickou objednávku, za provizi.“

O tyto dvě věty se Miloš Zeman opírá, když odmítá opoziční smlouvu jako něco, co by způsobilo rozmach korupce. Za jeho vlády se prý korupce naopak zastavila.

Je však někdy spojován se jmény, s nimiž se korupce pojí. „Za doby mé vlády existovala řada podvodníků,“ připustil Zeman. „Jestli vy máte 50 známých, kteří jsou čistí jako andělé nebeští, tak vám blahopřeji,“ odvětil na otázku ohledně svých bývalých poradců.

Miloši Zemanovi je někdy vyčítáno, že vstoupil do KSČ, byť během tzv. Pražského jara. „Rok 1968 byl jediný rok v historii KSČ, kdy jí lidé věřili včetně mě,“ vysvětloval v ČT. Připustil však, že byl tehdy naivní. Nyní KSČM nevidí až tak černě. „Já si myslím, že komunisté se mohou v budoucnosti, byť i vzdálené budoucnosti, stát radikální levicovou frakcí ČSSD,“ předpovídal.

Výdaje na transparentním účtu

Momentálně svoji prezidentskou kampaň vede i přes billboardy. Všechny výdaje a příjmy jsou ale na transparentním účtu. „Nemám sponzory typu pana Chrenka nebo pana Soukupa,“ rýpnul si do konkurenta Jana Fischera.

Proti tomu, že by měl peníze i od „černých sponzorů“, se rázně ohradil. Tito sponzoři, o kterých psala MF Dnes, mu poslali peníze v roce 2010, tedy ne ještě na prezidentskou kampaň. Navíc se pak k penězům přiznali, tedy nemohou být „černí“. „Mladá fronta lhala,“ upozornil Zeman.

Kvůli odvolání několika vyřazených kandidátů však neočekává posun voleb. I na jeho podpisových arších bylo několik neuznaných podpisů, v poměru k ostatním byl Zemanův arch dokonce na druhém místě. „Recesisté jsou všude a u všech kandidátů,“ připustil, že některé falešné podpisy jsou záměrné.

Zároveň ale nesouhlasí s metodou ministerstva vnitra, kdy se chybovost podpisů sčítala a neprůměrovala. „Znáte vtip, jak získat 80% kvalitní lihovinu? Tím, že smícháte dvě 40% lihoviny,“ zažertoval.

Zeman se však o post hlavy státu ucházel již v roce 2003 proti Václavu Klausovi. Po prohře se na čas stáhl z politického dění a říkal, že už bude jen „objímat stromy“. „To jsem také deset let dodržel,“ prohlásil v ČT. Tehdy Klausovo vítězství podle něj neuškodilo ani tak jemu, Zemanovi, jako spíše ČSSD.

Amatéři na politické scéně

Proč se nyní o prezidentování opět uchází? „Došlo ke změně způsobu volby,“ zdůvodnil. Nyní bude o prezidentovi rozhodovat až 8 milionů voličů. „Ty nemůžete zkorumpovat,“ uvedl. Druhým důvodem je také prý neutěšený stav politické scény. „Kde se podle mě pohybují amatéři,“ řekl s opovržením.

Jako prezident by si Zeman nechal jen tajemníka a řidiče, ochranku by prý vyhodil. Někdo mu vyčítá, že je vulgární, on si z toho ale hlavu nedělá. „Vulgarita není indikátor kvality nebo nekvality politika,“ zdůraznil a dodal, že i Winston Churchill byl vulgární, ale velký politik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …