Zemanova omluva velvyslanci Schapirovi kvůli 28. říjnu. Zjistili jsme, co všechno se kolem ní semlelo na Hradě

11.11.2016 11:16

Prezident Miloš Zeman se omlouvá velvyslanci USA Andrew Schapirovi za prohlášení, že se ambasador nezúčastnil oslav státního svátku 28. října. O tom, že Schapiro na Hrad nepřišel, informoval nesprávně hlavu státu šéf protokolu Jindřich Forejt. Dle sdělení Hradu bude muset k Zemanovi „na kobereček“.

Zemanova omluva velvyslanci Schapirovi kvůli 28. říjnu. Zjistili jsme, co všechno se kolem ní semlelo na Hradě
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Prezidentská kanclář v pátek dopoledne na svých internetových stránkách zveřejnila omluvu Miloše Zemana americkému velvyslanci. Prezident ve středu odpoledne při projevu k výsledku prezidentských voleb v USA řekl, že se současný ambasador jako jediný ze zahraničních diplomatů neúčastnil slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě při oslavách 28. října.

Některá média následně prošla videozáznam z Vladislavského sálu, kde na několika záběrech Andrew Schapira našla. Jeho účast potvrdil i německý velvyslanec, který seděl vedle něho. Řada politiků pak začala vyzývat prezidenta Zemana, aby se omluvil.

„Prezident republiky Miloš Zeman ve svém vystoupení dne 9. listopadu 2016 při příležitosti amerických prezidentských voleb zmínil i neúčast amerického velvyslance na oslavách státního svátku 28. října 2016. Tuto informaci prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci,“ uvádí Hrad.

Dle informací z médií i některých výstupů z Pražského hradu se přitom nejedná o první údajný přešlap šéfa protokolu Jindřicha Forejta. Prezident před časem naznačil, že za zpožděním letu na pohřeb slovenského exprezidenta do Bratislavy může být zodpovědný rovněž hradní protokol, protože on přijel na letiště na minutu přesně, jak mu protokol stanovil.

V neposlední řadě se Forejtovo jméno skloňovalo v souvislosti s jeho telefonátem nevyznamenanému Jiřímu Bradymu, strýci ministra Hermana. Po události s mylnou informací o Schapirově nepřítomnosti na slavnostním ceremoniálu si Zeman hodlá Forejta povolat k sobě „na kobereček“. Redakci to řekl Jiří Ovčáček. „Pan prezident si promluví s ředitelem protokolu,“ reagoval mluvčí Hradu, zda to hlava státu bude dále řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…