Zemanovci: Celé odpovědi na všechny dotazy MF Dnes

23.11.2012 9:50

Otázky a odpovědi pro Mladou frontu dnes

Zemanovci: Celé odpovědi na všechny dotazy MF Dnes
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Otázky od redaktorky Klímové pro Martina Nejedlého, místopředsedu SPOZ:

1) Stojíte si za tím, že finanční zpráva SPOZ za rok 2010 včetně seznamu dárců jsou v pořádku?

Ano, naše účetní závěrka za rok 2010 byla zpracována na základě vedeného účetnictví, které obsahovalo všechny účetní operace roku 2010. Účetní závěrka byla v souladu s § 18 zák.č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ověřena nezávislým auditorem.

2) Máte ke všem dárcům z roku 2010 darovací listiny i s podpisy osob, které vám dar poskytli?

Všichni naši dárci sepsali s naší politickou stranou řádnou darovací smlouvu, kterou za stranu podepisovali buď statutární zástupci nebo zplnomocnění předsedové krajských organizací. Veškeré přijaté dary jsme zahrnuli do účetnictví naší strany. Notářem ověřené kopie těchto smluv byly podány jako příloha Výroční finanční zprávy za rok 2010 v řádném termínu Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Všichni dárci byli v rámci ověřování účetní závěrky po prověřeni tak, aby strana nepřijala dar, který by byl v rozporu s §19 výše uvedeného zákona.

3) Víte o tom, že na tomto seznamu dárců jsou lidé, kteří vám peníze nikdy nedali?

Jak bylo uvedeno výše, přijali jsme výhradně dary, které byly podloženy písemně uzavřenými darovacími smlouvami, kde za naši stranu s dárci komunikovali buď statutární zástupci nebo zplnomocnění zástupci krajských organizací. Dary byly přijaty buď bezhotovostním převodem na účet naší strany nebo v hotovosti, opět do rukou výše uvedených osob.

4) Mohl byste popsat, jak je financováno občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana a kolik peněz hodlá přispět do prezidentské kampaně pana Zemana?

Občanské sdružení "Přátelé Miloše Zemana" je neziskovou právnickou osobou, registrovanou v České republice od července 2008. Hlavní činností sdružení je podpora osoby Miloše Zemana a jeho myšlenek. Příjmy občanského sdružení sestávají z dobrovolných členských příspěvků a darů, které jsou řádně zahrnuty do účetnictví. Jak členové, tak i dárci jsou čeští občané a české právnické osoby. Na volební kampaň Miloše Zemana přispívá podle svých možností. Kampaň bude podporovat podle toho, zda vůbec a jak vysoké dary obdrží. Nyní nám pomáhá poskytnutím kanceláře, výpočetní techniky a podílí se na hrazení vybraných akcí. Sdružení poskytlo také finanční dar ve výši 670 000.- Kč., který je zobrazen na transparentním účtu Miloše Zemana.

5) Znáte se s panem Vasilem Džuganem, který je prezidentem Světové rady Podkarpatských Rusínů a vlastní pivovar a Dašické sklepy na Pardubicku? (Pan Zeman navštívil p. Džugana v Dašicích v rámci podpory SPOZ např. před letošními krajskými)

Osobně pana Džugana neznám, ale on a jeho přátelé jsou příznivci Miloše Zemana a SPOZ. V Dašicích, kde sídlí místní organizace SPOZ, pan Džugan opravil místní pivovar a restauraci. V rámci krajské kampaně zde byl M.Zeman na obědě, stejně jako v mnoha dalších restauracích při návštěvách krajů České republiky.

6) Podporovali lidé kolem pana Džugana a tohoto rusínského hnutí z ČR finančně SPOZ či nyní prezidentskou kampaň?

Pan Džugan, ani nikdo z jeho přátel, neposkytl na krajskou či prezidentskou kampaň žádnou finanční částku. Pan Džugan a Podkarpatští Rusíni poskytli Miloši Zemanovi podporu pouze verbální.

7) Máte tedy za rok 2010 darovací smlouvy i na dary menší než 50 tisíc korun? Máme totiž výpovědi lidí, kteří jsou uvedeni jako dárci těchto menších darů, ale tvrdí, že vaší straně nic nedali a vůbec o tom nevědí. Jak by tedy podle Vás mohli podepsat darovací smlouvy?

Máme smlouvy i na pětisetkorunové částky. Odmítáme spekulovat nad tím, kdo takto vypovídá a především z jakého důvodu. Vše jsme Vám obsáhle odpověděli v předchozích dotazech.

Otázky od redaktora Kmenty pro Miloše Zemana:

1) Zda se může vyjádřit k našemu zjištění, že mezi dárci SPOZ z roku 2010 jsou i lidé, kteří se k darům nyní nehlásí a popírají je?

Nejsem pokladníkem SPOZ a proto nevím, kteří dárci této straně věnovali či nevěnovali sponzorský dar.

2) Pan Zeman navštívil dvakrát pana Vasila Džugana z Dašic na Pardubicku v jeho pivovaře. Pan Džugan je lídrem Světové rady Podkarpatských Rusínů, která se usnesla, že všichni Rusíni s českým občanstvím budou volit pana Zemana na Hrad. Proč Miloš Zeman podle svého názoru zaujal právě tuto společnost Rusínů? Má pan Zeman informace o tom, že tato rusínská organizace má blízko k Rusku a podle některých informací jí měla podporovat ruská rozvědka?

K panu Džuganovi jsem byl pozván tak, jak jsem byl pozván ke stovkám dalších lidí a neviděl jsem důvod, proč toto pozvání odmítnout. Pokud mě Rusíni podpoří, budu samozřejmě rád a pokud jde o to, jaké jsou vztahy Rusínů k Rusku, předpokládám, že inteligentní novinář by se na toto zeptal pana Džugana a nikoliv mě, který není ani pokladník ani Rusín.

Otázky redaktora Kmenty na Vratislava Mynáře, předsedu SPOZ:

1) Můžete se mi prosím vyjádřit k buňce SPOZ v Mutěnicích? Jak nyní funguje, kdo ji řídí?

Místní organizace v Mutěnicích byla svým vlastním rozhodnutím v červnu letošního roku zrušena.

2) Věděli jste v roce 2011 při jejím zakládání, že její hlavní reprezentant Vladislav Jarošek je odsouzen za daňové podvody?

Vladislav Jarošek není a nebyl hlavním reprezentantem MO Mutěnice. Informaci, že je odsouzen za daňové podvody, jsem v daném okamžiku neměl.

3) Jak se na vztahy s panem Jaroškem díváte nyní, kdy je jasné, že má nastoupit do vězení?

Vzhledem k tomu, že od června letošního roku pan Jarošek není člen SPOZ, nebudu tuto informaci z pozice předsedy SPOZ nijak komentovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: SPOZ

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…