Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: Proč se jen nedožil vyznamenání

13.08.2011 12:21

V sobotu 13. srpna 2011 (dva dny po svých narozeninách) v 11 hodin středoevropského času zemřel ve věku jedena osmdesáti let v Clevelandu v Ohio v USA v úzkém rodinném kruhu Ctirad Mašín. ParlamentníListy.cz o tom informoval dokumentarista Martin Vadas. Podle ministra obrany Alexandra Vondry je smutné, že se Ctirad Mašín nedožil plnohodnotného ocenění své statečnosti.

Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: Proč se jen nedožil vyznamenání

S prosbou o reakci ParlamentníListy.cz "esemeskou" oslovily premiéra Petra Nečase: "Zpráva o úmrtí Ctirada Mašína mne velmi zasáhla. Byl to odvážný člověk a právě jeho odvahu jsem si jej velmi váži," dostala redakce odpověď.

"Své hrdinství prokázal odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naší zemi do desítek let nesvobody. Osobní statečnost prokázal i přesto, že čelil vážnému nebezpečí. Jeho osud patří k těm, které bychom si i pro vyrovnání s naší vlastní historií měli připomínat," uzavírá premiér.

Snad in memoriam...

"Zpráva mě zasáhla, přestože jsem věděl, že měl podlomené zdraví. Ctirad Mašín si zaslouží naši úctu jako hrdina, který měl odvahu postavit se komunistické diktatuře i se zbraní v ruce. Je smutné, že se nedožil plnohodnotného osobního ocenění v naší zemi," uvedl ve své bezprostřední reakci pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

"Hluboce se mě to dotklo. Je smutné, že se tento opravdu statečný bojovník nemohl vrátit do vlasti. Zlobilo mě, že nedostal opravdové vyznamenání, alespoň Mirek Topolánek mu dal tu plaketu. Nejsmutnější je, že tu byli lidé, kteří je nepochopili a odsuzovali je. Je mi to líto," sdělil serveru idnes.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Vše k tématu Mašínové ZDE

"Je mi líto, že se za svého života nedočkal vyznamenání, tak snad jednou in memoriam," sdělil redakci 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Plánovali to, pak už se vrátit nechtěli

Bratr Ctirada Mašína Josef před nedávnem pro ParlamentníListy.cz uvedl, že on ani jeho bratr Ctirad se do rodné země už vracet nechtějí vracet, ačkoli si to původně - při svém útěku v roce 1953 - plánovali a dokonce s tím počítali. "Z Československa, pro které jsme chtěli bojovat, jsme odešli před osmapadesáti lety. Země, kterou jsme tenkrát znali, dnes neexistuje. Šest desetiletí života stráveného v demokratickém a svobodném světě mi propůjčilo životní přehled nedosažitelný člověku žijícímu na pokraji životní existence v gulagu," uvedl Josef Mašín.

"Proto s posuzováním toho, co se děje ve zbytku bývalého Československa, nemám problém," odvětil na výtky některých disidentů, že už nedokáže objektivně posoudit stav země, protože ještě dříve prohlásil o exprezidentu Václavu Havlovi, že se kvůli němu komunismus v Česku jen rozkvetl.

Související: Mladší z bratří Mašínů: Kvůli Havlovi komunismus v Česku jen kvete

Otce jim popravili nacisté

Ctirad Mašín se spolu se svým bratrem Josefem už v době II. světové války zapojili do odboje, v němž působil i jejich otec Josef. Ten byl činný ve skupině Tři králové. V roce 1941 byl nacisty poopraven.

Oba bratry těsně po osvobození ocenil vyznamenáním za "osobní statečnost v době války" medailí Za chrabrost prezident Edvard Beneš. Po roce 1948 založili protikomunistickou odbojovou skupinu, s níž se podle svých vyjádření snažili oslabit komunistický režim.

Vrazi nebo hrdinové?

Případ skupiny kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře především kvůli smrti několika obětí, které jejich působení přineslo.

Sourozenci Mašínové na ParlamentníchListech.cz:
Josef Mašín: Soudcům nevěřím. "Estébáky" Bohdalovou a Kanyzu očistili
Tady to skončí hodně špatně. Sestra Mašínů o Česku

Kvůli nim příběh bratří Mašínů dodnes vzbuzuje silné emoce. Jedni by je vyznamenávali, pro druhé jsou vrahy. Mašínům se společně s Milanem Paumerem, který zemřel v létě 2010, podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři.

Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Měl dva syny a dceru. Jak připomíná ČTK, na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašíny i Paumera ocenil plaketou předsedy vlády.

Dále čtěte:
Kubišová: Mašínové pro mě byli hrdinové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…