Zemřel Václav Havel

18.12.2011 16:01

AKTUALIZOVÁNO Ve věku pětasedmdesáti let zemřel bývalý československý a poté i český prezident Václav Havel. Po revoluci v listopadu 1989 se stal jedním ze zakladatelů Občanského fóra a jako jeho kandidát byl v prosinci poprvé zvolen hlavou státu. Bývalý dramatik a kritik komunistického režimu se v poslední době potýkal s velkými zdravotními problémy. Informaci, kterou ParlamentníListy.cz získaly ze dvou nezávislých zdrojů, potvrdila ČT.

Zemřel Václav Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Václav Havel, první polistopadový československý prezident, skonal v neděli ráno ve spánku, sdělila exprezidentova tajemnice Sabina Tančevová. Někdejší československý a český prezident zemřel „v tichosti ve spánku“ na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar. Naposledy Havel na veřejnosti vystoupil před týdnem při návštěvě tibetského duchovního dalajlámy v Praze. Ten vyslovil velké obavy o exprezidentovo zdraví.

Letos v říjnu bylo politikovi, dramatikovi, spisovateli a ochránci lidských práv 75 let. Havel měl dlouhodobé potíže s respiračním systémem, který byl oslaben častými záněty, dřívějším kouřením a také rakovinou, kvůli níž mu lékaři před lety odstranili půl pravé plíce. Míval i jiné zdravotní potíže, jako třeba srdeční arytmii. Několikrát byl ohrožen na životě, bylo to kvůli potížím s plícemi a kvůli proděravění tlustého střeva.

Podrobný životopis Václava Havla ZDE

Politici truchlí a plánují co dál

Na zprávu o skonu Václava Havla zareagoval v nedělních Otázkách Václava Moravce i předseda vlády Petr Nečas. „Je známo, že jsem s ním v mnohém nesouhlasil, ale musím říci, že jsem si ho vždy velmi vážil. Za velmi důležitou považuji prozápadní orientaci, kterou bývalý prezident Havel nastolil,“ uvedl premiér Nečas v České televizi.

V pondělí se mimořádně sejde vláda, aby rozhodla o vyhlášení státního smutku, informovala ČTK. Na Národní třídě zapalují lidé svíčky, před domem exprezidenta pokládají květiny. Na Pražském hradě vlají černé vlajky a u Havlovy fotografie stojí čestná hradní stráž.



Pohřeb exprezidenta bude podle informací ČTK v pátek. Po celé republice lidé spontánně svolávali akce, aby uctili Havlovu památku. Na Václavském náměstí se sešly asi dva tisíce lidí, svíčky v Praze se zapalovaly také na Národní třídě nebo před Havlovou vilou. Lidé se sejdou také v brně, ale i na dalších místech. V 17:00 se sešli například na Masarykově náměstí v Děčíně, prostřednictvím Facebooku jich tam svou účast potvrdilo několik desítek. Už od 15:00 se lidé scházejí u kostela svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí republiky. Tam i v dalších městech vznikají místa, kde zapalují svíčky a přinášejí květiny. Většinou chvíli postojí a odejdou.

Pondělní jednání Evropské rady začne minutou ticha za Václava Havla.

„Václav Havel je pro nás symbolem novodobého českého státu, symbolem neohroženého boje proti totalitě. Budeme si ho připomínat jako osobnost, jehož jméno i dílo podstatně napomohly tomu, abychom se začlenili do společenství demokratických zemí,“ řekl český prezident Václav Klaus ke skonu svého předchůdce.

„Václav Havel je pro mě vzorem politika, který vždy zůstal lidským, naslouchajícím, demokratem a humanistou. My všichni i ČR jsme ztratili zejména na mezinárodním poli, ale i dovnitř země, pokračovatele T. G. Masaryka, nespornou morální autoritu, respektovaného státníka. I když už nebyl ve funkci, jeho jméno pořád bylo pozitivním obrazem naší země ve světě. To je zvláště v současné situaci osudová a nenahraditelná ztráta,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.


"V historii naší země patří Václav Havel do řady vynikajících osobností, které v osudových dobách vždy stály za svým národem," uvedla v prohlášení předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíkoévá uvedla, že ač s Havlem v lecčems nesouhlasila, uznává jeho důležitost. "Ze svého působení v Evropském parlamentu vím, že i lidé, kteří se o politiku nezajímají, nás vnímají tak, že Česká republika rovná se Václav Havel," sdělila Mediafaxu.

Havel vykonal nesmírně mnoho pro rozvoj naší demokracie

„Přijal jsem tu zprávu s hlubokým pohnutím. Václav Havel byl symbol naší cesty po svobodě a jako prezident vykonal nesmírně mnoho pro Českou republiku, jak pro rozvoj její demokracie, tak pro její začlenění do NATO i Evropské unie,“ svěřil se pro ParlamentníListy.cz se svými bezprostředními pocity ministr financí Miroslav Kalousek.

Vyjádřili se i představitelé vládních Věcí veřejných. "Je to konec jedné éry, konec života osobnosti, která pro naši zem tolik znamenala a udělala. Když byl zvolen poprvé prezidentem a vystoupil na balkon na nádvoří Pražského hradu, brečela jsem pod tím balkonem dojetím. Nikdy na to nezapomenu. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast," uvedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Předseda stranického poslaneckého klubu Vít Bárta zalitoval, že neměl možnost Václava Havla více poznat.

Žádný Čech tuto zemi tolik neproslavil, tvrdí Halík

„Na všech kontinentech této planety jsem se setkával v reakci na zemi, odkud pocházím, s tím, že jde o vlast Václava Havla. A všichni lidé vyslovovali jeho jméno s obrovskou úctou,“ zavzpomínal pro ParlamentníListy.cz český katolický kněz a teolog Tomáš Halík po zprávě o skonu bývalého českého prezidenta Václava Havla.

„Žádný člověk, žádný Čech v českých dějinách neproslavil tuto zemi jako Václav Havel. Já jsem s ním byl ve velmi osobním přátelském kontaktu od roku 1967 a vážil jsem si jeho moudrosti, jeho osobní skromnosti, a tedy i určité lidsky plachosti. Naopak nikdy se u něj neprojevila arogance moci,“ uvedl Tomáš Halík.

Výrazný kritik normalizace a obránce politických vězňů

Václav Havel se narodil 5. října 1936. Na začátku své umělecké tvorby se proslavil zejména divadelními hrami Zahradní slavnost (1963) a Vyrozumění (1965). Na konci šedesátých let se snažil prosadit demokratizaci společnosti, po potlačení reforem a sovětské invazi do Československa mu tehdejší režim zakázal publikovat.

Stal se výrazným kritikem normalizační vlády, obráncem politických vězňů a spoluzakladatelem občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77. Kvůli své opoziční činnosti byl komunistickým režimem vězněn. V období Sametové revoluce byl jedním ze spoluzakladatelů Občanského fóra a jako jeho kandidát byl 29. prosince 1989 poprvé zvolen prezidentem Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…