Ženy s RS chtějí být také maminkami

02.05.2010 0:00

Roztroušená skleróza (zkráceně RS) je autoimunitní onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu. Nemoc postihuje zejména mladé lidi od 20-40 let a její výskyt je častější u žen.

Ženy s RS chtějí být také maminkami
Foto:
Popisek:

Roztroušená skleróza je dosud neléčitelná nemoc, jejíž příčina není zcela jasná. Léky, které se zatím používají mají za úkol nemoc zpomalit a zmírnit její příznaky.

Donedávna panovala v medicíně domněnka, že ženy s RS by neměly otěhotnět. V mnoha případech se totiž po porodu dostavovala těžká ataka, zrychlila se progrese nemoci a někdy se onemocnění poprvé objevilo právě  po porodu. Lékaři se proto obávali zhoršení zdravotního stavu pacientky a většinou doporučovali raději interrupci.

Medicína ovšem pokročila i v tomto ohledu. Dnes již není onemocnění na překážku těhotenství, ale je nutno dodržovat určitá pravidla, aby proběhlo úspěšně a neohrozilo ani dítě ani matku. Pokud by po porodu zůstala invalidní, nemohla by se o své dítě postarat.

Všichni víme, že těhotenství i u zdravé ženy je náročný stav, kdy se její tělo musí vyrovnat s celou řadou změn. Nejvíce je zatížen právě imunitní systém. Přesto se během těhotenství u žen s RS počet atak snižuje a to díky  glykoproteinu interferonu tau, který je vyráběn placentou. Ten se velmi podobná interferonu beta, který se používá k léčbě RS.

Problém nastává po porodu, kdy v organismu ženy dochází k prudkým hormonálním změnám, přísun interferonu se zastaví, dostavuje se vyčerpání, stres a nedostatek spánku. Navíc se v těle vytváří prolaktin, který silně podporuje zánět. Jedním z pravidel tedy je, že by žena trpící RS neměla dlouho kojit.

Aby žena rizika invalidity minimalizovala, měla by tedy otěhotnět až po poradě s lékařem, v době, kdy je její choroba stabilizovaná, protože před plánovaným těhotenstvím je třeba vysadit včas léky, aby nedošlo k ohrožení plodu.
 
Důležité je, aby i její partner byl připraven na případné komplikace a byl schopen se v případě potřeby o dítě i ženu postarat. I pokud vše poběhne dobře by ale bylo dobře, aby žena měla nabízku někoho, kdo jí bude pomáhat.

Po porodu musí být žena pod stálou lékařskou kontrolou, aby bylo možno co nejrychleji nasadit účinnou léčbu, pokud by se objevily komplikace.

Každá žena se chce o své dítě postarat co nejlépe a chce je také co nejdéle kojit, aby mu dala dobrý základ do života. Pokud to ovšem ze zdravotních důvodů není možné, je lépe poslechnout lékaře a převést dítě na umělou výživu, protože dobrý zdravotní stav matky je pro ně mnohem důležitější.

Ženy trpící RS by si ale měly být vědomy toho, že s každým dalším těhotenstvím se riziko zhoršení nemoci zvyšuje a proto by měly dobře zvážit svůj zdravotní stav, pokud chtějí dítěti pořídit další sourozence. 

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …