Žháři z Vítkova s dovoláním neuspěli. Jejich tresty definitivně platí

28.12.2011 10:27

Tresty za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku definitivně platí. Nejvyšší soud odmítl dovolání čtyř pachatelů, jimž soudy v Ostravě a Olomouci vyměřily tresty mezi dvaceti a dvaadvaceti roky vězení.

Žháři z Vítkova s dovoláním neuspěli. Jejich tresty definitivně platí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Definitivní podobu má rozsudek nad čtyřmi pachateli, které za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku poslaly soudy v Ostravě a Olomouci na dvacet až dvaadvacet let za mříže. Nejvyšší soud totiž jejich dovolání odmítl. „Soudní senát dovolání jako zjevně neopodstatněné odmítl na neveřejném zasedání 15. prosince. Tresty tak platí, odvolání už není možné,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí soudu Petr Knötig.

Při útoku, který byl podle pravomocného verdiktu rasově motivovaný, utrpěla těžké popáleniny tehdy dvouletá Natálka. Má trvalé zdravotní následky. Útočili čtyři mladíci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest. Všichni čtyři byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci.

Útočili zápalnými lahvemi

Podle obžaloby čtveřice mladíků na dům obývaný romskou rodinou zaútočila v noci na 19. dubna 2009. Do oken hodili zápalné lahve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá holčička. Dítě mělo popáleniny na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Přežilo jen díky štěstí a špičkové lékařské péči.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…