Zimola: Asociace českých a moravských nemocnic bije na poplach

26.09.2012 14:52

Společně se zdravotně postiženými, svazem pacientů a odborovými svazy vyzývají občany, aby se zapojili do petičních akcí za zachování nemocnic.

Zimola: Asociace českých a moravských nemocnic bije na poplach
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Tato výzva je reakcí na politiku zdravotních pojišťoven, které dosud neuzavřely rámcové smlouvy s většinou zdravotnických zařízení a jednání jsou na mrtvém bodě. V jižních Čechách dosud nebyla uzavřena jediná smlouva a od 30.7. VZP odmítá jednat s argumentací, že není připravena. Krajská politická reprezentace se od dubna snaží o dohodu, ředitelé nemocnic předložili kompromisní návrh, neboť návrh pojišťovny by vedl k faktické likvidaci nemocnice v Prachaticích a Krumlově. Marně. Nemocnice i občané žijí v nejistotě.

A jak rozumět tomu, že sociální demokracii obviňují ODS a nyní i TOP09 ze snahy udělat z tohoto problému volební téma? Jednoduše. Jsou to totiž zrovna strany, které ovládají buď ministerstvo zdravotnictví (ministr L. Heger z TOP09), nebo správní radu VZP (její předseda M. Šnajdr z ODS). A pan senátor a starosta Hluboké a kandidát na hejtmana za ODS T. Jirsa v placených inzerátech bez znalosti věci (nebo ze stranické povinnosti?) ujišťuje občany, že se vlastně vůbec nic neděje. Dokonce s ředitelkou oblastní pobočky VZP obhajuje politiku VZP na zastupitelstvu v Prachaticích! Ředitel VZP ing. Horák zase píše mně, hejtmanovi kraje, dopis, který ale zapomene odeslat a tak se o něm dozvídám od řadových členů ODS. Dopis je mi milostivě odeslán teprve poté, co ho opakovaně urguji. Dějí se nám tu ale zvláštní věci! Proč ale ta hysterie ze strany VZP, ODS a jejího lídra, starosty Hluboké Jirsy? Protože se bojí. Vás, občanů.

Ještě ale k onomu dopisu pana ředitele Horáka. Obsah je totiž děsivý. Ředitel VZP otevřeně přiznává návrh na likvidaci jedné čtvrtiny lůžek v Prachaticích a Krumlově, konkrétně lůžek na dětském, gynekologii, chirurgii. A nikdo, ani regionální ředitelka VZP Hlachová, ani pan Jirsa, ani ředitel VZP lidem neřekli, zda jejich nemocnice kdekoli v našem kraji plnohodnotnou smlouvu dostane! Nenechte se proto zmást. Ptám se, proč tedy nepoloží na stůl smlouvy, když jde údajně o planý poplach a předvolební strašení od ČSSD? Proč čekají až na dobu po volbách? Nejsou už náhodou s panem Jirsou na zrušení nemocnic domluveni? Chytrému napověz...

Je evidentní, že se naplňuje domluvený scénář. Na jaře se totiž objevil v tisku údajný plán VZP na rušení desítek malých nemocnic. VZP ho tehdy rozhořčeně dementovala. Ukazuje se, že rozhořčení tehdy pramenilo nikoli z toho, že by si novináři vymýšleli, ale proto, že se k tomu vůbec dostali a záměr zveřejnili. Co dodat? Každý z nás je potenciální pacient. Jde o dostupnost péče pro jednoho každého z nás. Braňme se tedy. Nevěřme slovům, chtějme činy. Smlouvy na stůl. Bude snaha přesunout je po volbách, až vyhrají ti „správní“, tedy strany vládní koalice. Dokonce existují i úvahy, že by se těm nevyvoleným nemocnicím mohly dát smlouvy na rok.  A za rok bude vybraná oběť obětována. Cena za lehkověrnost.

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…