Živnostnice z posledních sil: Snáším šikanu a teror. A stát mi nepomůže

14.01.2012 19:22

PŘÍBĚH S arogancí, neprofesionalitou a šikanou ze strany úředníků finančních úřadů jsou dnes a denně konfrontování drobní podnikatelé na úřadech malých měst. Někteří úředníci se dokážou ve své funkci doslova povýšit do rolí samozvaných soudců i katů a malému živnostníkovi udělají ze života doslova peklo.

Živnostnice z posledních sil: Snáším šikanu a teror. A stát mi nepomůže
Foto: Archiv
Popisek: Složenky-ilustrační foto

Takoví podnikatelé pak raději mění místa svého podnikání, stěhují firmy do větších měst, jen aby se vymanili ze spárů svých utlačovatelů na menších finančních úřadech. Tratí na tom pak jen kasa města nebo obce, do které podnikatel dříve odváděl své daně a které pak po přestěhování sídla firmy začal platit raději v krajském městě.

Šikana drobných živnostníků

Podobnou šikanu na vlastní kůži zažívá už od konce loňského léta i podnikatelka z Plzeňska, která se svěřila ParlamentnímListům.cz s praktikami „její úřednice“ na příslušném finančním úřadu v menším městě, které z obavy před dalšími potížemi raději nejmenuje.

„Problémy s finančním úřadem mi nastaly v okamžiku, kdy jsem se rozhodla již nebýt plátcem DPH. Můj obrat v činnosti, kterou jsem doposud vykonávala, klesl skoro o 70 procent  a musela jsem kvůli tomu změnit, rozšířit svoji činnost podnikání a začala podnikat v jiné oblasti. To ovšem úřednice z finančního úřadu zřejmě nepochopila a hlavně si myslím, že nechce pochopit. Rozhodla se, že mi začne "zpříjemňovat" život. Neustále chce dokládat věci z mého účetnictví s tím, že mám podle ní určité "nesrovnalosti" v daňové evidenci. Nelíbí se jí, že vykazuji vysoké pohledávky. Pohledávky opravdu mám, ale od firem již z dřívější doby, které mi dluží peníze a o kterých jsem si skoro jista, že nikdy neuvidím. Je to až paradox, že jsem "trestána" za to, že mi nebyly zaplaceny pohledávky. Já si mohu pouze najmout drahé exekutory nebo vymahače, ale z dlužníků bych stejně dostala  jen zlomek toho, co mi dluží,“ vysvětluje podnikatelka. 

Úřednice si to nepřipouští

„Bohužel to si úřednice vůbec nepřipouští a dokola chce dokládat stejné nebo další a další písemnosti. Stále tvrdí, že podle porovnání pohledávek a příjmů za jeden rok bych měla být ve ztrátě. Ano, ve ztrátě bych klidně mohla být. Ano, právě z tohoto důvodu jsem změnila svoji činnost podnikání. Přijde mi to až absurdní, stále dokola řešit rozmary jedné úřednice. Neustále mi volá v době, kdy vykonávám svoji novou činnost a nemůžu se soustředit na to, co mi říká a co opět bude potřebovat. S mojí účetní jsme jí již několikrát poslaly všechny vyžádané podklady. Vždy se jen ozvala telefonem po 14 dnech a chtěla stále to stejné. Nevyjádřila se k tomu, co vlastně chce, neudělala z toho nikdy ani žádný závěr, dokonce ani neodpoví na náš mail, zda podklady obdržela. Odpoví nám pouze tehdy, pokud má ona sama další otázku. Vím, že mám všechny podklady v pořádku, ta šikana trvá už od září a stále nevím, na čem jsem, nevím, co se děje a proč se to děje,“ pokračuje pro ParlamentníListy.cz podnikatelka. 

Nové auto? No comment

"Naprosto nepochopitelně mi úřednice například doporučila, abych si koupila nové auto, protože podle ní mám v nákladech vyšší částku za opravu staršího automobilu vloženého do podnikání. Musela jsem se smát. V době, kdy každý den řeším svoji budoucnost, abych vydělala peníze alespoň na sociální, zdravotní pojištění a daně, jsem musela zaplatit také nesmyslné penále za údajně pozdní podání daňového přiznání. Účetní všechna daňová přiznání svých klientů pro tento finanční úřad odevzdávala ve stejný den, pouze jediná já ze všech ostatních podnikatelů jsem dostala penále za pozdní dodání. Ano, určitě bych si ráda pořídila nový vůz, ale bohužel na něj nemám v současné době peníze, ale paní úřednici děkuji za dobrou radu,“ popisuje trable s úřednicí živnostnice.

„Uvažuji proto zcela vážně změnit místo svého podnikání, protože takové chování se mi opravdu nelíbí. Nemám čas na to, abych řešila každých 14 dní jednu a tu samou věc jen kvůli tomu, že úřednice zřejmě vůbec nerozumí své práci. Za tu dobu, co s úřednicí jednám, si nedokázala ani zapamatovat v čem podnikám, pokaždé se mě na to ptá. Beru to jako psychický teror a rozhodně nejsem sama, komu se u nás něco podobného děje. A rozhodně nejsem sama, kdo hodlá změnit místo podnikání, někteří tak už učinili,“ dodává rozčilená podnikatelka.

Co na to "vyšší místa"?

Špatnou zprávou pro podnikatele je skutečnost, že úředníci na finančních úřadech by měli v dohledné době ještě více přitvrdit a požehnání k tomu budou mít přímo z míst nejvyšších.

"Je potřeba nejen zachovat kontrolní činnost daňových poplatníků, ale je potřeba zvýšit vymahatelnost daní. Je třeba přemýšlet nad tím, jak motivovat pracovníky finančních úřadů, aby peníze z daňových poplatníků vymohli, nejde jen o to udělat kontrolu a zjistit, že někdo něco dluží. Naopak by se měla ještě zvýšit kontrola. V Praze například kontrole spousta lidí uniká, nejsou nikdy kontrolováni a řada z nich na to hřeší,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Suchánek, předseda rozpočtového výboru Parlamentu ČR, který připravuje daňovou reformu. Podnikatelé by se tedy neměli spasit před úředníky finančních úřadů ani ve velkých městech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …