Zkažený život i důchod? Pravda o tom, co znamená ztratit práci po padesátce

29.05.2013 8:06

Obavy lidí, že celý život pracovali a vydělávali, ale budou mít nízký důchod, protože pár let před odchodem na zasloužený odpočinek přišli o práci a jinou ve svém věku nemohou najít, se množí. „Pracovala jsem jako úřednice od střední školy, díky praxi jsem si v poslední době už poměrně slušně vydělávala. Ale před dvěma roky – v době krize – jsem o práci přišla a jinou nemohu najít,“ stěžuje si šestapadesátiletá žena z Plzně, které zbývá ještě pár let do důchodu.

Zkažený život i důchod? Pravda o tom, co znamená ztratit práci po padesátce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Slyšela jsem, že se penze vypočítává z příjmů za posledních deset let. Kolik dostanu, když zrovna teď budu několik let bez práce?“ děsí se žena budoucnosti, protože naděje na nové zaměstnání je zatím v nedohlednu. Není možné se jí divit. Průměrná výše starobního důchodu činila ke konci prvního čtvrtletí letošního roku celkem 10 929 korun, z toho u mužů 12 109, u žen dokonce jen 9 923 korun. Žít z toho je těžké, ne-li nemožné.

Rozhodující pro výpočet penze není jen posledních deset let

Ale Renáta Provazníková z České správy sociálního zabezpečení uklidňuje, že starý předpis, podle kterého byly skutečně rozhodující pro výpočet důchodu příjmy za posledních deset let před odchodem do důchodu, už dávno neplatí. Ale připouští, že v této mylné domněnce žije stále hodně lidí.

„Je to ve společnosti hodně zakořeněno, ale podle nového předpisu, který platí už od roku 1996, se pro výpočet důchodů započítávají příjmy už od roku 1986 až do kalendářního roku, který předchází roku přiznání důchodu. Rozhodující období tedy není desetileté, ale mnohem delší,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz. Pro příklad: Kdo bude odcházet do důchodu v letošním roce, bude se mu penze vypočítávat z výdělků od roku 1986 až do roku 2012.

Zákon pamatuje na rozdíly v příjmech mezi desetiletími

Nezaměstnaná paní Hana se jen smutně usmívá. „Co je mi platné, že se mi budou započítávat výdělky od roku 1986? Vždyť v té době byly platy nízké, brala jsem necelé dvě tisícovky. A v devadesátých letech to nebylo o moc lepší, i když se mzdy trochu zvedly,“ poznamenala. Slušný plat dostávala až v posledních letech, na účet jí přicházelo pravidelně přes dvacet tisíc korun. Doufala, že z těchto příjmů se jí bude vypočítávat důchod, jenže pak o dobré místo přišla.

Ale Renáta Provazníková z České správy sociálního pojištění vysvětluje, že i na rozdíly v příjmech zákon pamatuje. „Pokud má někdo obavy, že na konci 80. let a v 90. letech byly příjmy menší a že bude kvůli tomu znevýhodněný, nemusí se bát, protože pro každý kalendářní rok je stanoven přepočítávací koeficient mzdového nárůstu. A hrubé výdělky se tímto koeficientem násobí,“ rozptyluje obavy paní Hany i ostatních čekatelů na důchod.

Až tři roky v evidenci na pracáku se z výpočtu vyloučí

Ale co roky, kdy jsou lidé jako paní Hana z Plzně bez práce? „Záleží na tom, čím měl nezaměstnaný tu dobu pokrytou. Pokud byl v evidenci Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, tak se mu ta doba v určitém rozsahu, který stanoví zákon, započítá,“ vysvětlila úřednice. Pokud je v evidenci nezaměstnaný do 55 let, započítává se mu nejvýše jeden rok. Pokud je starší, započítávají se mu maximálně tři roky.

„Období, kdy bere podporu v nezaměstnanosti nebo v rekvalifikaci, jdou ještě nad ty tři roky nebo jeden rok,“ dodává pracovnice úřadu sociálního zabezpečení. Tato zákonem daná doba, kdy jsou lidé bez příjmu, ale zaregistrováni v evidenci Úřadu práce, se vyloučí pro stanovení průměrného výdělku pro výpočet penze. Vyloučenými dobami je nejen doba, po kterou je uchazeč veden v evidenci o zaměstnání, ale také například doba dočasné pracovní neschopnosti, doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně nebo doba studia.

Horší je, když nezaměstnanost trvá delší dobu

Ale nezaměstnanou Hanu z Plzně zajímá hlavně doba, kdy shání práci. „Kdyby byla paní Hana pět let bez zaměstnání, do doby pojištění se jí započtou tři roky plus doba, kdy brala podporu v nezaměstnanosti nebo v rekvalifikaci, a tohle se jí vyloučí pro stanovení průměrného výdělku. Příjmy, které získala před tím, se jí tedy až tak nerozmělní,“ objasnila pro ParlamentníListy.cz Renáta Provazníková. Připouští, že horší je, když nezaměstnanost trvá delší dobu, pak už k určitému rozmělnění příjmů dojde a má to dopad i na výši důchodu. „Bez bližších údajů není možné říci, jaký bude rozdíl,“ uvedla úřednice na dotaz, jak velká ztráta může paní Hanu postihnout.

Nejlepší je zavolat a objednat si konzultaci

Úřednice poradila paní Haně i dalším zájemcům, aby využili speciální telefonní linku České správy sociálního zabezpečení (257 062 869), která je určena pro sjednání osobní konzultace složitých případů. „Telefonicky je možné si objednat i výpočet důchodu. A pokud se paní objedná, úřednice mají konkrétní podklady k dispozici, mohou jí tedy říci, jak by vypadal její důchod, kdyby nezaměstnanost trvala delší dobu a jestli je pro ni vhodnější setrvat v evidenci Úřadu práce, nebo zda jít do předčasného důchodu,“ doporučila Renata Provazníková, kam se má paní Hana obrátit o radu.

Telefonní linka je v provozu každý pracovní den od 8 do 12 hodin. Sjednání termínu je podle Renáty Provazníkové možné uskutečnit s měsíčním předstihem. Poskytování informací je bezplatné a týká se zákonného důchodového pojištění, které zajišťuje ČSSZ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…