Zkušený analytik Jan Schneider: Šlachta přesluhuje, měl být pryč už dávno. Klientelistické vazby, skandály politických stran...

18.06.2016 7:57

„Samotná reorganizace policie je naprosto o ničem. Dělá se to jen z prachsprostého prospěchu. Asi od policie nedostávali tolik informací, kolik by si přáli,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz slučování dvou policejních útvarů bezpečnostní analytik Jan Schneider. Krátký rozhovor s ním redakce vedla krátce poté, co od Asociace nezávislých médií (ANM) obdržel Krameriovu cenu za nezávislou žurnalistiku.

Zkušený analytik Jan Schneider: Šlachta přesluhuje, měl být pryč už dávno. Klientelistické vazby, skandály politických stran...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oceněný Jan Schneider

Na Krameriově ceně za nezávislou žurnalistiku máte napsáno Zvláštní cena, na což jste reagoval humornou poznámkou, že byste byl spíše radši, kdyby to byla cena speciální. Proč?

Protože to je cena pro lidi, kteří se nevejdou do žádné kategorie, a tak nějak přesahují a jsou moc hranatí a nejsou zaoblení, jak doba žádá. Ocenění je proto pro mne překvapením. Je pro mne příjemné, že něco takového jako Asociace nezávislých médií vůbec vzniklo. Jsem rád, že to není organizace, která by mluvila jen jedním hlasem, ale která se umí i hádat a přitom umí být v inteligentním sporu.

Musím ale upozornit, že jsem proti většině z těch oceněných novinářů tady úplným nováčkem v branži, protože píšu jen jedenáctý rok. Předtím jsem totiž byl ve služebním poměru. Od roku 1990 jsem prošel službami zpravodajskými, vládními a policejními, takže určitou výhodu čerpám z tohohle a když pak o tom píšu, tak vím, o čem píšu.

A co říkáte tomu, jak se vláda hádá kvůli reorganizaci policie? Jaký závěr pro vás z toho všeho vyvěrá?

Je to výsledek dlouhodobé nekulturnosti zdejšího politického prostředí. Protože ta drobná záminka, která je podstatou věci, je výsledkem toho, že tady neexistuje personální systém tzv. rotace ve funkcích, což znamená, že na exponovaných místech jsou lidi na dopředu stanovenou dobu a pak se mění právě proto, aby tam nevznikaly klientelistické anebo korupční vazby.

Ovšem naše vlády za pětadvacet let nebyly schopné na něco takového přistoupit, něco takového zavést. Pan Robert Šlachta ve vedení ÚOOZ byl osm let, a tak už tam dávno neměl být. Nic ve zlém, ale ta jeho doba je již dávno za kritickou mezí. Navíc ještě ke všemu vznikla ta hrozná reakce Policejního prezidia, které toto celé namísto personálního řešení chce řešit oklikou, tzn. že chce udělat organizační kolotoč. Aby jedna osoba vypadla, tak oni kvůli tomu rozhází půl policie, což je hrozné.

O čem to svědčí? Je ta podstata v tom, jak se spekuluje, že se třeba mělo policejně zasahovat opět u nějakých politických špiček?

To je možné. Taková varianta tam je. Docela by to dávalo smysl, protože to vzniklo tak náhle. Zcela nepochybně tam ještě větší roli hrálo nikoliv to, že by policie chtěla zasahovat, ale že by se někdo bál, že policie bude zasahovat. Protože strany nemají čisté svědomí a financování politických stran je od roku 1990 tím největším problémem, který tady existuje. Kde je většina velkých privatizačních problémů, či restitučních, tak tam naleznete vždy nějaké konexe na financování politických stran.

A nemůže být vysvětlením také to, že je třeba najít nějaké „teplé místečko“ pro někoho v rámci oné zastřešující Národní centrály boje proti organizovanému zločinu?

Takovou mezilidskou láskou tito lidé nejsou obdařeni, spíš by tam chtěli dát svého člověka, který by jim nosil informace, a který by jim byl zavázán. Z mezilidské lásky to ale není. Je to z prachsprostého prospěchu. Je možné, že od policie nedostávali tolik informací, kolik by si přáli vědět, čili proto je nastolena a pokračuje destrukce tímto krokem (reorganizací policie).

Navíc to ještě vše eskalovala média svými naprosto neuvěřitelnými vyjádřeními, protože tam o žádné slučování policejních útvarů nejde. Kdyby si to přečetli, tak by zjistili, že na konci to bude vypadat úplně stejně jako na začátku. Čili akorát tam jde o to, že tam vznikne nějaká nová ředitelská židlička, takže se to celé dělá jenom proto, aby se vyřešil personální problém, který se ale měl řešit personálními metodami a nikoliv přes reorganizaci policie.

ÚOOZ má být dokonce rozdroben na jakési čtyři podútvary...

Na tři a k tomu má být přifařena protikorupční policie, která má zůstat úplně netknutá. ÚOOZ tak má být rozdělen do třech částí, které skutečně mohou fungovat nezávisle na sobě, takže v tom žádný problém není. Ta samotná reorganizace jako celek je ale naprosto o ničem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…