Zlaté pruty v ČNB se zhodnotily o 1,5 miliardy. A rostou dál

26.09.2010 17:54

Hodnota zlatých rezerv České národní banky se od začátku roku zvýšila o zhruba 1,5 miliardy korun na 9,85 miliardy korun. Důvodem je prudký růst cen zlata na světových trzích.

Zlaté pruty v ČNB se zhodnotily o 1,5 miliardy. A rostou dál

Česká centrální banka vlastní celkem 12,9 tuny zlata. Kvůli růstu cen vzácného kovu se jeho hodnota zvýšila z 8,35 na 9,85 miliardy. Minulý týden se jedna trojská unce zlata prodávala za rekordních 1296,30 dolaru, což je 23 760 korun.

Od začátku roku vzrostla cena drahého kovu o sedmnáct procent. Rezervy české centrální banky tak mají podle odborníků reálnou šanci, že se budou dále zhodnocovat i v dalším období.

Časopis Týden se vyvojem cen zlata a investicím, které jsou s ním spojeny, věnuje ve svém pondělním vydání.

"Cena zlata půjde ještě hodně nahoru," odhaduje například analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. V perspektivě dlouhodobého růstu není podle něho ovšem vyloučen ani krátkodobý pokles cen.

Pro rok 2011 odborníci nicméně počítají s tím, že se cena zlata vyšplhá až na 1500 dolarů za jednu trojskou unci. V ještě dlouhodobějším výhledu pak finačnící považují za reálné i pokoření hranice 2000 dolarů za unci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …