Zlatý hřeb, nebo bouře ve sklenici vody? ProAlt na Václaváku

17.11.2011 14:58

Důrazné varování vládě, nebo jen další z nafouknutých bublin? Tak se spekulovalo o demonstraci, kterou v den výročí událostí 17. listopadu svolala na Václavské náměstí v Praze iniciativa ProAlt spolu s dalšími občanskými hnutími na protest proti podobě vládních reforem. Zatímco svolavatelé věřili, že se účastníci budou počítat na tisíce, nynější politické špičky by uvítaly, kdyby se objevily jen stovky nespokojenců.

Zlatý hřeb, nebo bouře ve sklenici vody? ProAlt na Václaváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

Jestli k něčemu upínali své naděje ti, kteří jsou frustrování tím, kam se česká společnost dostala za dvaadvacet let od 17. listopadu 1989, tak to byla demonstrace na pražském Václavském náměstí, kterou ve spolupráci s dalšími občanskými hnutími zorganizovala na protest proti podobě reforem iniciativa ProAlt. „Věřím, že se na demonstraci nesejdou stovky, ale tisíce," uvedl pro ParlamentníListy.cz v předvečer akce mluvčí ProAlt Jiří Šteg.

Předehru pro některé z účastníků obstaralo hodinu po poledni shromáždění na Staroměstském náměstí, na němž se pod heslem Uctění památky zesnulé demokracie sešly asi dvě stovky lidí. Krátce k nim promluvil jeden z momentálně nejpopulárnějších českých politiků Jiří Dienstbier. Na závěr akce se rozjel provoz s rakví, jenž měl symbolizovat zesnulou českou demokracii.

Mezi demonstranty je i bývalý premiér

O tom, zda bude akce alespoň trochu varováním pro vládu, může rozhodnout účast. V čase zahájení se počet demonstrantů dal počítat pouze na stovky, maximálně může jít o tisícovku. Ale ještě nedorazil protestní průvod ze Staroměstského náměstí a ani samotná akce zahájena nebyla. K vidění jsou plakáty s protestními hesly jako například „Společnost se škrtnout nedá".

Mezi přítomnými jsou kromě stoupenců iniciativy ProAlt také odboráři i Mladí sociální demokraté. Jinak ale převažují spíše starší lidé. Účast na demonstraci si nenechal ujít ani bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek, jenž na akci vyrazil už pod hlavičkou své nové strany LEV21, která na svou přítomnost upozorňuje výraznými transparenty.

K věci:

Peake: Máme se lépe než tehdy, to ať dnes zazní. Odpoví jí Václavák 

Protikorupční VV na Národní: Naposledy se kradlo za úředníka Fischera 

Politické špičky přijely vzdát hold na Národní třídu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…