Zločince čeká revoluční změna. Za spolupráci ujdou trestu

02.07.2011 9:22

Ministerstvo spravedlnosti připravilo revoluční novelu trestního řádu, která má napomoci potírání organizovaného zločinu. Padouch, který se rozhodne udat své kumpány, bude sice označen za viníka, ale v žádném případě nepůjde za mříže. Vrahů se to ovšem týkat nebude. Informaci přinesl server Novinky.cz

Zločince čeká revoluční změna. Za spolupráci ujdou trestu

V současnosti lze institut spolupracujícího obviněného ve spojitosti s organizovaným zločinem využít jen u zvlášť těžkých trestných činů, kde se trestní sazba pohybuje od deseti let výše. Obviněný navíc nemá jistotu, zda soud k jeho spolupráci přihlédne. V konečném důsledku může dostat úplně stejný trest jako jeho kumpáni. Žádnému z obviněných se proto do spolupráce s policií nechce. Novela je má motivovat ke spolupráci.

„Dotyčný tedy bude odsouzen, ale soud bude mít povinnost upustit od jeho potrestání. Zazní tak výrok o jeho vině, nikoli o trestu, což bude pro soudy závazná podmínka. Úplné zproštění obžaloby však možné nebude," řekl Právu Pospíšil.

Detektivové jsou nadšení

Institut spolupracujícího obviněného bude tedy možné využít i u méně závažných trestných činů. Ministr Pospíšil ovšem ubezpečuje, že institut se nebude vztahovat na vrahy. Ti pobytu za mřížemi neujdou. Za zmínku stojí, že detektivové jsou z chystané novely nadšení.

„To je skvělé a my s tím plně souhlasíme. Pro nás by to byla velká výhoda, protože tomu člověku by se tím dala nějaká jistota vlastně už od začátku. Teď ji nemá a je to pořád takové, že se čeká, jestli k tomu soudce přihlédne nebo ne," reagoval na návrh ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Aby mohl využít institut spolupráce, musí se zločinec ke svému činu sám doznat, pomoci pravomocně odsoudit své kolegy, sám nesmí spáchat těžší zločiny než ostatní a svou trestnou činností v minulosti nesmí způsobit těžkou újmu na zdraví nebo dokonce smrt.

Související:

Pospíšil si chce posvítit na mladistvé zločince

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…