Změnily se polonahé Véčkařky ve schopné političky? Stránský bilancuje

05.07.2011 20:59

Martin Jan Stránský, který s podporou VV chtěl zasednout do senátorských lavic, tvrdí, že VV zapomínají na své kořeny. Jedinou záchranu pro ně představuje návrat k voličům, boj proti nesmyslným škrtům a nová vicepremiérka Karolína Peake, kterou Stránský považuje za poslední trumf.

Změnily se polonahé Véčkařky ve schopné političky? Stránský bilancuje

Martin Jan Stránský byl hlavním expertem výboru zdravotnictví za stranu Věci veřejné pro jednání o sestavení a schválení vládního programu zdravotnictví. S podporou nejmenší vládní strany se pokusil vstoupit také do Senátu. Neúspěšně. S odstupem času říká, že o dalším osudu VV na politické scéně rozhodnou tři věci. Boj o ministerská křesla, úspěch nové vicepremiérky Karolíny Peake a pozice Víta Bárty. Stránského úvaha vyšla na blogu Aktuálně.cz.

Nejde s korupcí bojovat jinak?

Stránský lituje, že se původní záměr VV, tj. boj s korupcí mediálně smrskl na boj o ministerské posty. Představitelé strany sice tvrdí, že pouze v křeslech ministrů budou mít dostatečný vliv na to, aby mohli s korupcí účinně bojovat, ale autor o tom pochybuje. Ještě před vstupem do sněmovny přece VV ovlivňovali regionální politiku i z opozičních lavic.

Svůj díl viny ovšem podle jeho názoru nesou i média, když si všímají především souboje o ministerská křesla, ale už nevěnují pozornost výčtu úspěchů, kterých tato vláda dosáhla. Stránský v této souvislosti odkazuje na stránky Véček, kde se o těchto úspěších může zájemce dočíst více informací.

Spasitelka Peake

Co by mohlo stranu, která se dnes pohybuje na úrovni tří procentních bodů voličských preferencí zachránit? Podle Stránského je to nová vicepremiérka Karolína Peake. Nezdá se pravděpodobné, že by Véčkařům pomohlo ještě něco jiného, protože programové cíle VV jsou nejasné a sebe prezentace v médiích se také příliš nedaří.

„Cíle VV jsou nejasné a mlhavé, stejně tak jako je identita strany a jejích mediálních zástupců. Změnily se polonahé ženy z kalendáře na schopné političky a matky, které upřednostňují zájmy svobodných žen, rodin a obyčejných pracujících občanů? Prostor pro tuhle transformaci jim zůstává stále otevřený. Dovedou to využít? Jediným silným esem a druhým faktorem, který ovlivní osud VV, je Karolína Peake. Její politická dráha by mohla stranu zachránit," tvrdí Stránský.

Naděje pro VV však podle autorova názoru stále existuje. Příkladem toho je tvrdé vystupování poslanců nejmenší vládní strany v otázce dalších škrtů ve školství. Pokud budou škrty schváleny, utrpí tím podle Stránského nejen učitelé, ale také budoucnost celého národa.

Související:

John: Budu dělat vše pro to, abychom dodělali práci, kterou jsme začali

Byla to hra na mrkanou a my mrkli první, hořce lituje Peake

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…