Známý advokát: Podle mě bude Rath za pár hodin volný. Řeknu proč

05.06.2012 11:22

Dva advokáti, dva názory na to, co může nastat po dnešním jednání sněmovny v kauze exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Zatímco Kolja Kubíček naznačil ParlamentnímListům.cz, že je velmi pravděpodobné, že Rath bude do několika hodin volný, Klára Samková tomu v žádném případě nevěří. "Poslanci ho z pudu sebezáchovy k stíhání rádi vydají," předpokládá advokátka.

Známý advokát: Podle mě bude Rath za pár hodin volný. Řeknu proč
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ještě letos čtrnáctého května v ranních hodinách, tedy zhruba před třemi týdny, bylo pro českou veřejnost a zřejmě i politickou scénu nepředstavitelné, aby policie zadržela předního opozičního politika se sedmi miliony korun uloženými v krabici od vína. Přesto se to stalo skutečností, kterou v posledních týdnech sleduje celá země. Na úterní verdikt poslanců o tom, zda onoho provinilého a také již obviněného politika vydat spravedlnosti a trestnímu stíhání, tak se zvědavostí vyčkávají tisíce lidí.

Až se tedy v úterý po druhé hodině odpoledne postaví poslanec David Rath k řečnickému pultu v Poslanecké sněmovně, nastane ojedinělá situace, kterou Česko dosud nezažilo. Ani kdysi rovněž zatčeného šéfa republikánů Miroslava Sládka nevezla totiž do sněmovny eskorta z věznice. Rath se však zřejmě pokusí o nemožné: bude se snažit přesvědčit poslance, aby odmítli jeho trestní stíhání. Bude úspěšný? A pokud ne, co ho bude dále čekat? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly dvou známých advokátů. To, že má každý z nich zcela odlišný názor na výsledek úterního jednání poslanců, se dalo očekávat.

Kubíček: Rath může být do pár hodin na svobodě

„Podle mého mínění má teoreticky velkou šanci na to, aby byl za pár hodin volný. Pokud by vystoupil ve sněmovně v ranních hodinách, mohlo by tomu tak být - a opět hovoříme teoreticky - třeba už večer. Vzhledem k tomu, že však budou poslanci o jeho vydání či nevydání jednat až odpoledne, klidně by se tak mohlo stát ve středu ráno,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Kolja Kubíček.

Advokát zároveň popsal, že v případě, kdy poslanci opravdu rozhodnou o Rathovu nevydání k trestnímu stíhání, bude muset státní zástupce rozhodnout o zastavení stíhání a následně soud rozhodne o propuštění z vazební věznice. Vše je podle Kolji Kubíčka možné zvládnout v rozmezí několika málo hodin. A podle něj tomu tak i bude.

„Podobně morálně jako David Rath jsou na tom totiž i ostatní poslanci, kteří mají o jeho osudu rozhodovat. Bude tedy záležet na tom, jak se vzájemně mezi sebou ti političtí vlčáci – odpusťte mi ten výraz – dohodnou. Já se domnívám, že i zřejmě ve vlastním zájmu dojdou k verdiktu, že Ratha ke stíhání nevydají,“ řekl Kubíček. Pokud by se tak přece jen stalo, pokračovalo by dále trestní stíhání tohoto politika.

Právě k této myšlence se přiklání druhá redakcí oslovená advokátka Klára Samková.

Poslanci ho vydají, mají pud sebezáchovy, říká Samková

„Jsem naprosto přesvědčená o tom, že Ratha poslanci dnes ke stíhání vydají. Udělají to, protože u nich zafunguje prostý pud sebezáchovy,“ řekla ParlamentnímListům.cz Samková. Možnost, že by se tak nestalo, připustila jen velmi opatrně a pouze v ryze teoretické rovině.

„Pokud by přece jen trestnímu stíhání vydán nebyl, pak by samozřejmě mohl oklepat pomyslné smítko ze svého obleku a odebrat se zpět na svobodu. Mohl by dokonce zřejmě odejít již rovnou z Poslanecké sněmovny domů. Ty několikery ponožky, které zřejmě má ve vazbě, by mu asi někdo třeba dovezl. Ovšem tato možnost je dle mého mínění opravdu velmi nepravděpodobná,“ konstatovala dále Klára Samková.   

Nutno dodat, že advokátka Klára Samková patří k lidem, kteří již několikrát poukazovali na problémy v kauze Davida Ratha. V nedávném komentáři v HN se pozastavila například nad tím, že případ původně řešila „nesprávná“ státní zástupkyně. Ptala se proto, zda to nesvědčí o jisté „bezzubosti naší justice“?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…