Znepokojená Merkelová volala Putinovi: Summit k Ukrajině nebude

11.01.2015 8:58

Ještě nedávno se vkládaly velké naděje do čtyřstranného summitu, který se měl zabývat situací na východě Ukrajiny a který měl proběhnout v kazašské Astaně. Německá kancléřka Angela Merkelová ale ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v telefonickém rozhovoru řekla, že summit se neuskuteční, dokud nebude vidět reálný pokrok v plnění minských dohod o urovnání krize. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v prosinci navrhl, že by se 15. ledna v kazašské Astaně mohlo uskutečnit jednání lídrů Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny o konfliktu s proruskými separatisty, ve kterém od loňského dubna bylo zabito více než 4700 lidí.

Znepokojená Merkelová volala Putinovi: Summit k Ukrajině nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Telefonát mezi Merkelovou a Putinem se podle mluvčího německé vlády uskutečnil ještě v sobotu a kancléřka uvítala úsilí Ruska o řešení krize. Nicméně nemohla potvrdit, že čtyřstranný summit se uskuteční, ať už v Astaně či někde jinde. Merkelová v jiném telefonátu hovořila také s Porošenkem.

Rusko by mělo využít svého vlivu na separatisty

Merkelová podle mluvčího dala Putinovi na srozuměnou, že všechny strany musejí udělat vše, co mohou, aby se minské dohody plnily. „Rusko by mělo využít svého vlivu na proruské separatisty, aby se dospělo ke kompromisu," upozornil mluvčí Steffen Seibert. Kancléřka je podle něj přetrvávajícím napětím a humanitární situací na východě Ukrajiny znepokojena.

Podle Kremlu se telefonát mezi Putinem a Merkelovou uskutečnil z německé iniciativy a Putin v něm zdůraznil význam dodržování příměří, jakož i podpory pro hospodářskou obnovu boji postižených oblastí na jihovýchodě Ukrajiny. Ruský prezident rovněž naléhal na nezbytnost navázání přímého dialogu Kyjeva s proruskými separatisty.

Minské dohody, uzavřené počátkem září mezi Kyjevem a separatisty kontrolujícími část Doněcké a Luhanské oblasti, tzv. Donbas, mimo jiné počítají s oboustranným příměřím, uspořádáním místních voleb podle ukrajinských zákonů, stažení nezákonných ozbrojených uskupení z Ukrajiny a osvobozením zajatců. Obě strany se pravidelně vzájemně obviňují, že druhá strana tyto dohody neplní.

Jednat o Ukrajině se bude už zítra. V Berlíně

V pondělí se v Berlíně mají sejít šéfové francouzské, německé, ruské a ukrajinské diplomacie, aby jednali o situaci na východě Ukrajiny a o plnění 12 bodů minských dohod.

Merkelová minulý čtvrtek prohlásila, že zatím nelze zrušit sankce vyhlášené Evropskou unií proti Rusku kvůli anexi Krymu a ruské roli v konfliktu na východě Ukrajiny. „Zavedení sankcí mělo jisté příčiny, a tyto sankce mohou být staženy jen tehdy, když budou tyto příčiny odstraněny," řekla Merkelová. „A vzhledem k tomu, že jednou z příčin byla anexe Krymu, pak je jasné, že tyto sankce mohou být odvolány teprve tehdy, až uvidíme nějaký pokrok ohledně Krymu. A tato věc podle mě nyní moc nadějná není," dodala po jednání s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem v Berlíně.

Západ a Kyjev obviňují Moskvu z poskytování vojenské pomoci separatistům a z přímé účasti ruských vojáků v bojích na Donbasu. Rusko tato obvinění odmítá, na východě Ukrajiny prý bojují jen ruští dobrovolníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…