Zoufalé pojišťovny: Nemáme peníze, nákladnější výkony neproplácíme

11.11.2011 9:46

Bude to bolet. Nejen obrazně v podobě finančních škrtů ale i doslova. Mnohem horší a bolestivější diagnostika čeká řadu pacientů, kteří tak doplatí na současný údajně zoufalý stav zdravotních pojišťoven. Ty totiž často v poslední době argumentují, že jim současná ekonomická situace a všudypřítomná krize nedovoluje proplácet výkony, které jsou nákladnější, i když v mnoha případech pro pacienty daleko komfortnější. Ovšem to je jen jedna stránka věci.

Zoufalé pojišťovny: Nemáme peníze, nákladnější výkony neproplácíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

 Do problémů se kvůli tomuto už všeobjímajícímu „krizovému" tvrzení dostávají i špičková pracoviště, která by se mohla rozvíjet za evropské peníze. Návrh na dotace pro nákup nejlepší diagnostiky jim schválil patřičný resort i komise, které žádosti posuzují, ovšem peníze si nakonec nevyzvednou. Proč? Jednoduše ze strachu.

SLEDUJEME TÉMA ZDRAVOTNÍ REFORMA

Pojišťovny jim práci na nich nechtějí proplácet a v tento okamžik by takové zařízení bylo zcela bezcenné. Ovšem tím obavy nekončí. Úspěšní žadatelé dotací se bojí dalších sankcí právě kvůli nečerpání již schválených evropských peněz. O problému se nikdo nechce odpovědně vyjádřit. Na programu jsou spíše další rozšířené pravomoci pojišťoven.

Dotační politika jako nemoc. Lék není

Dotační politika ve zdravotnictví se tak stává sama nemocí, dokonce nakažlivou, na kterou je potřeba urychleně najít léky.  „Není nám totiž jasné, zda nakonec nebudeme postiženi nějakou sankcí za situaci, kterou jsme v žádném případě nemohli ovlivnit," říká docent Petr Němec, který stojí v čele prestižního transplantačního lékařského zařízení s moravskou a v některých speciálních případech i celorepublikovou působností. A vzápětí vysvětluje: „Počátkem loňského roku jsme připravili projekt a vypracovali požadavek na získání dotací z peněz Evropské unie. Byl zjevně dobrý a tak jsme na něj získali kladný posudek a veškeré náležitosti z ministerstva. A mohli jsme začít čerpat zhruba sedmdesát milionů korun, které jsou určeny na tři části záměru.

V něm se počítá především se zkvalitněním techniky pro léčbu a vyšetření nemocných po srdečních operacích" vysvětluje lékař.

V první části, která již byla proinvestována, pořídilo Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKCHT) za dvacet milionů nejkvalitnější monitorovací techniku a také například přístroje na nepřetržité bezdrátové sledování pacientů na standardních pokojích. Druhá část projektu, která je zatím také bez problémů, poslouží k zakoupení nové angiografické zobrazovací jednotky, která nahradí stávající, jež má za deset let provozu už nárok na výměnu. Zde nyní probíhá nutný schvalovací proces pro výběr dodavatele. I tato část přijde asi na 20 milionů korun.

Ve třetí části projektu chtěli do Brna  zakoupit nový přístroj pro počítačovou tomografii se specializovaným tomografickým softwarem, který by umožňoval neinvazivní diagnostiku některých srdečních onemocnění. Nejenže by tato metoda byla mnohem příjemnější pro pacienty, ale přístroj by pomohl i k vědeckým výzkumům, které jsou rovněž součástí práce centra. Bohužel k jeho nákupu zřejmě nedojde, i když peníze na něj jsou.

Pojišťovna nechce výkony zařízení proplácet

„Snažíme se nyní přesvědčit Všeobecnou zdravotní pojišťovnu o důležitosti tohoto přístroje. Pokud se nám to nepodaří, zůstanou peníze nevyčerpané. Zatím se nám rovněž nepodařilo zjistit, zda bychom za nečerpání dotace, která byla vypracována jako celek nebyli nakonec také paradoxně potrestáni nějakou sankcí," obává se chirurg. Bez smlouvy se zdravotními pojišťovnami však nemá cenu zařízení kupovat. Podle vyjádření VZP úhrady výkonů na nové technologii nedovoluje současná ekonomická situace.

Čtěte dále:
Nemocnice zveřejnily čekací doby na operace. Rozdíly i měsíce
Změna plánu. Lidé si budou platit volně prodejné léky
Vládě jde jen o zisky podnikatelů, ať odstoupí, říkají komunisté
Heger se tajně chystá rušit porodnice

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…