Zoufalý volič ODS a veliké štěstí Zemana. Od Zbořila na cestu k urně

11.01.2013 11:51

Prezidentskému kandidátovi Miloši Zemanovi pomohly k růstu preferencí podle politologa Zdeňka Zbořila nešťasné kampaně jeho rivalů i to, že lidé z jeho vystoupení poznali, že trochu zmoudřel. A sociální demokracie se dopustila vážné chyby, když během posledních deseti let nedokázala se svým bývalým předsedou najít společnou řeč. K volebním urnám můžete v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Zoufalý volič ODS a veliké štěstí Zemana. Od Zbořila na cestu k urně
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Anketa

Jdete volit prezidenta?

87%
13%
hlasovalo: 7817 lidí

Dlouhé měsíce kraloval průzkumům preferencí kandidátů na prezidenta bývalý předseda vlády Jan Fischer. S blížícím se datem prezidentské volby ale neustále sílila podpora dalšího expremiéra Miloše Zemana, který svého rivala podle agentur i sázkových kanceláří přeskočil a před prvním kolem je považován za největšího favorita na funkci hlavy státu.

„Zemanova popularita rostla v posledních měsících díky tomu, že se začal častěji objevovat v médiích a lidé mimo jiné zjistili, že ze svých dobrých vlastností nic neztratil a také trochu zmoudřel. Ale pomáhají mu i nešťastně vedené kampaně jeho soupeřů a také hloupá kritika, respektive jeho zesměšňování v některých médiích,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Levice mohla mít mnohem silnějšího reprezentanta

ČSSD jako strana s dlouhodobě nejsilnější voličskou podporou se podle politologa dopustila dvou chyb najednou. „Jednak nominovala Jiříha Dienstbiera, byť jednoho dnes ze svých nejlepších, ale přece jen asi příliš mladého na funkci prezidenta,“ hodnotí Zdeněk Zbořil nominaci nejmladšího ze všech devíti kandidátů.

„Ale ta druhá chyba nebo omyl je vážnější. ČSSD se za posledních deset let nedokázala s Milošem Zemanem dohodnout a odstranit vzájemnou animozitu. Zeman mohl být v takovém případě silnějším kandidátem, nebo naopak mohl Jiřího Dienstbiera podporovat, což by pak byl mnohem silnější reprezentant celé levice, než je dnes,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Zeman by Kalouskův a Nečasův slepenec neumožnil

Je přitom přesvědčen, že pokud by byl Miloš Zeman opravdu zvolen, nechoval by se vůči sociální demokracii nijak nepřátelsky, i když své kritické poznámky by si zřejmě neodpustil. „Ale rozhodně by v případě volebního vítězství ČSSD v parlamentních volbách pověřil sestavením vlády reprezentanta ČSSD a nikoli nějaké jiné strany, i kdyby se zdálo, že se mu může podařit vytvořit nějaký nový dočasný koaliční slepenec jako tandemu Kalousek – Nečas,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

V posledních průzkumech volebních preferencí vedli dva nestraničtí kandidáti Miloš Zeman a Jan Fischer, teprve za nimi byli nominanti parlamentních stran Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg a ještě hlouběji v poli Přemysl Sobotka. Ten evidentně nemá podporu zdaleka všech voličů ODS, kteří se proto rozhlížejí po jiných uchazečích.

Zoufalý volič ODS nemá koho volit

„Voliči ODS jsou v zoufalé situaci. Přemysl Sobotka nikam nepostoupí a pak jim zbývá buď nejít k volbám, nebo volit kandidáta TOP 09, která je do této svízelné situace dostala, nebo se skřípěním zubů dát hlas Zemanovi a vzpomínat na časy tzv. opoziční smlouvy. Ale všechny tyto možnosti jsou pro ně nevýhodné a posílají ODS do propasti,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

I když se poslední měsíce či týdny mluvilo o tom, že do druhého kola postoupí Miloš Zeman a Jan Fischer, s poklesem podpory druhého jmenovaného už se hovoří i o tom, že by mohl mít Miloš Zeman ve druhém kole jiného protivníka. „Nechci věštit z křišťálové koule, a berte to jako úvahu občana, nikoli politologa, ale mými favority pro druhé kolo jsou Zeman a Schwarzenberg,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Hlasovací lístek pro některého z kandidátů můžete vhodit do volebních uren v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…