Zpackaná ochrana před záplavami! Kapitán lodi zná pravdu a nadává vládě

08.06.2013 7:15

JINÝMA OČIMA Česko nebylo na záplavy už zase vůbec připraveno. Jsou vyplaveny stejné vesnice, stejná města a političtí představitelé navíc odmítají pomoc ze zahraničí. Jen se hádají a honí si na neštěstí body do voleb. Takhle nadává kapitán lodi Vera Zdeněk Koula. Řeky má přečtené, vždyť na nich strávil většinu dospělého života.

Zpackaná ochrana před záplavami! Kapitán lodi zná pravdu a nadává vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes mají na lodi i radar pro bezpečnou jízdu za mlhy nebo v noci

„Vládě vyčítám, že na záplavy země nebyla vůbec připravena. Předpověď počasí znali minimálně týden. Navíc u nás máme na to superpočítač a nic. Ještě v sobotu a v neděli nevypouštěli přehradu, takže spoustu lidí ohrozili,“ čertí se kapitán šífu Vera Zdeněk Koula. Po Labi pluje neustále, takže zná řeku jako své boty.

Stejné jako v roce 2002

„Krizový štáb byl nepřipravený stejně jako v roce 2002. Povodně byly o trochu menší, ale v severních Čechách byla situace úplně stejná jako tehdy. Stejné vesnice, stejná města vyplavená. Sice o půl metru méně vody, ale jestli jsem měl v baráku v roce 2002 o několik metrů vody víc, tak je to jedno, protože jsem prostě vyplavený a škody jsou podobné,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz.

„Podle mě by mělo mít Povodí Vltavy na prvním místě ochranu lidí před rekreací či výrobou elektřiny. Ty by měly být druhotné. Občan má povinnosti si chránit majetek, ale jak si ho může chránit, když se takto chovají. Vždyť měli korigovat průtok Vltavy kvůli splavnosti, ale to nedělali. Dělali si, co chtěli. Podle těch grafů, co jsem viděl, vodu nevypouštěli,“ dodává s tím, že si o tom s pány z Povodí Vltavy klidně popovídá.

Politici honí body

Se čtenáři ParlamentníchListů.cz  se dělí o své pocity, protože je opravdu naštvaný na nejvyšší míru. „Někdo mi na internetu vyčítal, že Berounku a Sázavu nikdo neovlivní. Chápu. Sázavu sice ano, ale Berounku opravdu ne. Nicméně na přehradách mohli pustit Vltavu a nemusela se voda do Prahy navalit najednou,“ podotýká.

Politici si na tom podle něj honili body před volbami a mezi sebou moc nespolupracovali. „Jedna strana honí druhou a je to k ničemu. Někteří starostové částí Prahy, kde ještě vládne ODS, nadávali na primátora a lidi z TOP 09. Když jsem včera v televizi viděl, že v Ústí nad Labem ve čtvrti Vaňov jsou hasiči odříznutí, nemají nic a dřou jako koně šestatřicet hodin bez vyspání a oni odmítnou pomoc armády či hasičů z Polska nebo ze Slovenska, tak mi to hlava fakt nebrala,“ zlobí se dál.

Na řeky se kašle

Na vodní cesty se v Česku prý zvysoka kašle. „I když oni tvrdí, že mnoho peněz investovali do čištění koryt řek, ale některé hráze ještě nejsou dostavené. To je přeci špatné, jedenáct let po drastické povodni, být takhle nepřipraven. Je to kvůli výkupu pozemků a stavebním povolením, ale tohle by přece měla být priorita, takže by se to mělo urychlit. To je jednoznačná chyba vlády a krajů,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz.

Přestože si vláda dala za úkol postarat se o splavnost Labe, zůstalo jen u slibů na papíře. „Jezy na Labi, to je stejná písnička. Stále nejsou, protože na vodní toky všichni kašlou. Vždyť to, co se vydalo na škody po povodních, by zaplatilo veškeré úpravy na řekách. Třeba Hřensko je město duchů. Tam už mizí i páni Vietnamci s jejich obchody, protože už byli vyplavení pětkrát za tři roky. Tam se totiž povodně vždy nejvíc vyřádí,“ vysvětluje. Nyní je se svou lodí Vera v Německu, ale všechno pozorně sleduje v televizi a na internetu. Jeho kolegové jsou prý v pohodě, protože hráze v přístavech v Ústí nad Labem a Děčíně vydržely.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…