Zrak vnímáme jako samozřejmost, péči o něj podceňujeme

09.10.2015 0:00

Téměř osmdesát procent všech vjemů vnímáme zrakem, což z našich očí dělá jeden z nejdůležitějších smyslových orgánů. Přesto se Češi do ordinací očních lékařů příliš nehrnou.

Zrak vnímáme jako samozřejmost, péči o něj podceňujeme
Foto: dodavatel TZ
Popisek: kancelář

Podle dostupných statistik chodí pravidelně k očnímu lékaři na kontrolu méně než třetina obyvatel. Tento trend se snaží zvrátit Světový den zraku, který připadá vždy na druhý říjnový čtvrtek.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna během loňského roku uhradila za oční zdravotní zákroky téměř 41 milionů korun. „Z toho 35 milionů korun byla úhrada za implantaci nitroočních čoček. Ty pomáhají zejména lidem s vysokou dioptrickou vadou, kterou není možné napravit například laserovou operací očí,“ vysvětluje Elenka Mazurová z ČPZP.

Mezi nejčastější zrakové vady patří krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus, tedy vady, které umí lékaři ve většině případů odstranit. „Mezi lidmi jsou stále rozšířené některé mýty týkající se zrakových vad. Jedním z nejrozšířenějších je odmítání brýlí u pacientů s menším počtem dioptrií. Ti jsou často přesvědčení, že bez dioptrické korekce oči posilují a odvrátí tak rychlé zhoršování zraku. Opak je ale pravdou, neboť dochází k rychlejší zrakové únavě,“ vyvrací jednu z nejčastějších legend mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Tab. 1: Úhrada za vybrané oftalmologické zákroky

název lékařského zákroku

počet zákroků (2014)

celková úhrada (2014)

Implantace nitrooční čočky

4 886

35 376 991

Laserová operace očí

545

383 472

Aplikace léčebných prostředků do sklivcového prostoru

378

1 074 814

Očištění makuly sítnice od narostlé tkáně

387

3 248 922

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je druhou největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 1,2 milionu pojištěnců a více než sto pobočkami po celé České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…