Zrušme komunisty, vyzývá většina Čechů. V den výročí Vítězného února

25.02.2011 15:20

Přesně 63 let od Vítězného února vyšlo najevo, že více než polovina občanů ČR stojí za iniciativou, která se snaží dosáhnout zrušení komunistické strany. Sami zástupci KSČM se však o svou budoucnost příliš nebojí.

Zrušme komunisty, vyzývá většina Čechů. V den výročí Vítězného února

I přes snahy, které během jednadvaceti let, jež uplynuly od sametové revoluce, vyvinula řada politiků, je KSČM stále regulérní stranou, která má své zastoupení i v parlamentu.

V souvislosti s iniciativou vycházející zejména od senátora Jaromíra Štětiny, která usiluje o vyjádření soudu o legálnosti existence této strany, vznikl i výzkum společnosti SANEP.  Z něho vyplynulo, že více než polovina Čechů je nakloněna zrušení KSČM. Se zrušením této partaje v něm vyslovilo souhlas 50,1 procent dotázaných.

Celá zpráva ZDE

KSČM se nezměnila, míní polovina Čechů

Podle 55 procent respondentů se totiž komunistická strana po roce 1989 netransformovala v demokratickou levicovou stranu. Opačný názor sdílí podle výzkumu pouze 30 procent občanů.

Více k výzkumům:  CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Téměř polovina lidí, konkrétně 47,4 procent, pak vyslovuje souhlas s iniciativou šéfa vnitra Radka Johna (VV), který za účelem shromáždění důkazů pro případné podání žaloby na zákaz KSČM nechal vytvořit přímo speciální tým.

Komunisté si stále věří

Sami komunisté se ale budoucnosti zřejmě nebojí. „Musím říct, že budoucnosti se neobávám, počítám s obrácením toho trendu, počítám s nárůstem preferencí KSČM," uvedl v půli února třeba šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

K tématu: Vadí mi antikomunismus Štětiny. Přitom z KSČ profitoval

O demokratickém směru své strany nepochybuje ale ani komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

"Pro mě je KSČM strana, která se snaží plnit sliby. To, co mám v programu, nebereme na lehkou váhu, což většina stran dělá," pochválila vlastní stranu v únorovém rozhovoru s moderátorem a spolupracovníkem ParlamentníchListů.cz L. X. Veselým.

Exkluzivní internetový on-off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 17. - 20. února 2011 na vybrané skupině 6.812 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Více čtěte:

  • Hanba! Grebeníčka ve sněmovně vypískali za jeho řeči o třetím odboji 
  • Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák 
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…