Ztrácíme sociální soudržnost a ekonomickou autonomii, míní Tomský

06.05.2011 14:10

Pravicový konzervativní filosof Alexandr Tomský varuje před dnešními posuny ve společnosti.

Ztrácíme sociální soudržnost a ekonomickou autonomii, míní Tomský

Pravicový konzervativní filosof Alexandr Tomský upozorňuje na to, že v dnešní době společnost začíná ztrácet sociální soudržnost a ekonomickou autonomii, což považuje za neblahé jevy, protože model sociálního státu západního typu zkrátka stojí na společenských vazbách.

Dva bludy o společnosti

Tomský v této souvislosti připomíná dva všeobecně rozšířené bludy o společnosti. První říká, že společnost je nadřazena jedinci. Jedinec funguje jen a pouze v jejím rámci jako jedno ze soukolí. Podobný přístup zaujímají především levicové vlády. Stejně velkou chybou podle Tomského je myslet si, že společnost vůbec neexistuje, že spolu kooperují pouze jednotlivci. Tímto směrem zase leckdy kráčí především liberální ekonomové.

Psali jsme: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Sociální nihilismus by znamenal anarchii," upozorňuje ve své úvaze uveřejněné na blogu serveru Aktuálně.cz Tomský. Na druhé straně si nelze myslet, že se o člověka stát postará od kolébky až po hrob.  

„Paradox, že člověk není pro stát, ale stát pro člověka, by neměl po porážce totalitarismu znamenat, že se laskavý stát má o nás (materiálně) a o naše bezpečí (legislativně) starat od kolébky do hrobu a místo tradičních autonomních norem chování nás začít „korektně" usměrňovat po svém," míní Tomský.

Související: Ekonom Sedláček: Společnost (bez)vědomí

Alexander Tomský je politolog, filozof a nakladatel. Po studiích mezinárodních vztahů na London School of Economics a tomistické filosofie na London Institute of Education pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě (1980 - 86), od roku 1983 profesor sovětologie a evropských politických dějin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…