Žumpa, paraziti, mafiáni. Novoroční projev jinak

03.01.2011 13:03

UVNITŘ VIDEO Iniciativa Vyměňte politiky, o níž bylo nejvíce slyšet během loňských sněmovních voleb, připravila téměř devíti minutové video. Má být reakcí na novoroční projev prezidenta republiky.

Žumpa, paraziti, mafiáni. Novoroční projev jinak

"V jistém slova smyslu jsme všichni akcionáři společnosti s názvem Česká republika," tvrdí v úvodu reakce na projev prezidenta Václava Klause mluvčí iniciativy Vyměňte politiky Jaroslav Kuchař. Ačkoli by se mohlo zdát, že půjde o parodii, které nejsou ničím neobvyklým, opak je pravdou.

"Jsem znepokojen novoročním projevem prezidenta, našeho zaměstnance a nejvyššího zástupce v orgánech této akciové společnosti," uvádí dále zástupce iniciativy. Podle jeho slov prý není důležité, co prezident řekl, jako spíš to, co opomenul. V uplynulém roce tak prý byla široké veřejnosti ve vší nahotě ukázána bída české politiky. "V tomto smyslu považuji jeho projev za pokus o legitimizaci stávající politické mašinérie, čím dál víc vzdálené od ideálů demokracie a svobody."

PROJEV PREZIDENTA:

Vyměňte politiky posléze přestává s kritikou hlavy státu a věnuje se kritice stávajících politických problémů. Ty jsou prý skryty především ve spojení volených zastupitelů a velkoveksláků. Podle iniciativy je celý tento systém napojen právě na velkoveksláky, kteří pomyslný korupční kruh uzavírají. Vše prý mafiánsky prorostlo taky do řad soudců, soudních znalců, státních zastupitelství a taky do policie.

"Pochopili jsme," pokračuje Kuchař, "že současné politické strany jsou jen bratrstva obchodující s mocí a přerozdělování peněz daňových poplatníků. Pochopili jsme, že hlavním cílem politických stran je zpeněžit tuto moc, vytvořit systémy, jak peníze v co největší míře z veřejných rozpočtů ukrást a převést na účty politických stran a jednotlivců."



Další část projevu se soustředí na způsoby, jak z veřejných financí získat vlastní prospěch. To se má dít pomocí výhodných zakázek, pronájmů či prodejů movitého i nemovitého majetku. V této souvislosti hovoří zástupce iniciativy o žumpě politiky.

Největší vinu však údajně nenese stávající garnitura a voliči, ale generace dnešních čtyřicátníků a padesátníků. Ti se prý nezajímali a nezajímají o to, co se děje, ačkoli už v devadesátých letech měli dostatek rozumu a možností všem uvedeným praktikám zabránit.

"Vyzýváme vás, abyste se zapojili do těchto aktivit a pomáhali bojovat proti nepravostem, nikdo jiný to totiž za nás neudělá." Řešení? "Pouhé dvě hodiny týdně investované do zájmu o veřejný prostor můžou změnit zásadním způsobem změnit naši budoucnost a budoucnost našich dětí. Jsem si jist, že každý z nás musí dojít k závěru, zdali bude ve společnosti fungovat jako parazit, nebo jako slušný člověk," uzavírá Kuchař.


Něco z reakcí:


"Nechceme zevrubně hodnotit novoroční projev prezidenta republiky. To, co řekl, je samozřejmě k vážné diskuzi a určitě nebudeme mít všichni stejný názor. Ale rozhodli jsme se reagovat na to, co ve svém projevu neřekl," uvedli k obsahu videa, které za necelý den viděly skoro 3 tisícovky diváků, jeho tvůrci.

Samotný novoroční projev prezidenta republiky uvítali členové vládní koalice, netolik už zástupci opozice. "Vyzval de facto vládu k horšímu zacházení s občany v rámci takzvaných reforem. Nevyzval vládu, aby se snažila přesvědčit opozici, ale aby se opozice přizpůsobila vládě.

Projev byl podle mě značně nevyvážený," sdělil v té souvislosti ParlamentnímListům.cz předseda komunistů Vojtěch Filip. "Oceňuji výzvu prezidenta k lepší komunikaci mezi vládou a opozicí. K tomu je nad jednotlivými návrhy ČSSD připravena," doplnil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Iniciativa Vyměňte politiky je známá především tím, že vyzývala před volbami do Poslanecké sněmovny k tomu, aby k urnám přišlo co nejvíce lidí a nebyli lhostejní ke stávající situaci. Na podporu této myšlenky se pořádaly happeningy, koncerty, velkou přízeň vyjadřovali také uživatelé sociálních sítí. Podporu iniciativě vyslovily osobnosti jako Dan Bárta, Aneta Langerová, Radek „Gipsy" Banga, Viktor Preiss anebo David Koller.

Vše o iniciativě Vyměňte politiky:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…