Zuří boj o oranžového prezidenta. Dienstbier Švejnarovi: Štítíš se? Jak chceš

04.05.2012 15:56

Hned úvodní společné vystoupení dvou kandidátů, z nichž jednoho nejspíš vyšle sociální demokracie do prezidentských voleb, skončilo prohlášením Jiřího Dienstbiera, že jeho rival Jan Švejnar ztratil naději na nominaci sociální demokracie. Ten by o podporu nejsilnější parlamentní strany stál, ale přitom chce zůstat nadstranickým kandidátem.

Zuří boj o oranžového prezidenta. Dienstbier Švejnarovi: Štítíš se? Jak chceš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Převážně rozčarování zavládlo v řadách sociálních demokratů poté, co se jeden z jejich uvažovaných kandidátů Jan Švejnar ještě před úvodní debatou s konkurentem Jiřím Dienstbierem vyjádřil, že nemá zájem o nominaci za sociální demokracii. Poražený z prezidentského duelu s Václavem Klausem z roku 2008 sice o podporu ČSSD stojí, ale chce zůstat nadstranickým kandidátem.

Právě to mu Dienstbier vmetl, protože prý sebevědomá a hrdá strana těžko může akceptovat přístup: Štítím se vás, nechci se o vás umazat, ale dovolím vám, abyste mě podpořili. „Jan Švejnar ztratil šanci na nominaci sociální demokracie,“ prohlásil poté místopředseda ČSSD. Ale ekonom mu úder vrátil. „Mohu mít výhradu, že zastává extrémní levicové postoje, ale není důvod jít do vzájemných útoků,“ řekl Švejnar před desítkami přítomných v ústeckém kulturním domě, kde se debata konala.



Kandidát ČSSD nemůže horovat pro školné

„Jiří Dienstbier popsal celkem přesně problém, který bude mít s Janem Švejnarem asi značná část sociálních demokratů, že je ochoten využívat servisu sociální demokracie, účastnit se akcí, které mají prezentovat kandidáty, aniž by ale sám byl ochotný se ke straně nějak výrazněji přihlásit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.



A předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc to také tak vnímá. „Není možné podporovat někoho, kdo není ochoten spojit se se sociální demokracií nikoli proto, aby by byl spojen se sociální demokracií, ale aby byl spojen s jejími hodnotami. Pokud bych měl podpořit nezávislého kandidáta, tak chci vědět, že se shodneme v základních prioritách a že tento kandidát nebude horovat pro zavedení školného nebo pro pravicové hloupé reformy. To je třeba důvod, proč mě zatím postoj Jana Švejnara docela zklamal,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tejc.

Švejnar použil to první, co se mu za oceán doneslo

„To, že mu Jan Švejnar oplatil onálepkováním extrémního člověka, který je ochoten vládnout s komunisty, je logické, protože cítil potřebu se bránit. A myslím si, že je příznačné, že se bránil takovým jednoduchým bulvárním titulkem nebo nálepkou, protože Jan Švejnar se v této zemi nepohybuje, asi ani moc dobře nezná politiku sociální demokracie nebo názory Jiřího Dienstbiera, takže použil to první, co se nabízí a co se mu za oceán doneslo,“ domnívá se politolog Jelínek.

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek k poněkud vyostřenému startu debat jen poznamenal, že v diskusních arénách se bude pokračovat a teprve pak se rozhodne mezi podporou nestranickému kandidátovi Švejnarovi či stranickému kandidátovi Dienstbierovi. „Svoje názory vyjadřuje celá členská základna prostřednictvím místních a okresních organizací. Rozhodnout by mělo mimořádné jednání ústředního výkonného výboru v sobotu 19. května,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Hašek.

S takovými kandidáty ČSSD patrně nezazáří

„Přímá volba nebude o politických stranách a jejích přáních a doporučeních, ale o osobnostech, o jejich životě a práci pro naši zemi. ČSSD s takovými kandidáty patrně nezazáří a besedami všichni sledují jiné cíle. Je velmi podivné, že přitom neproběhlo vnitrostranické referendum uvnitř ČSSD. Asi si každý představujeme demokracii jinak,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz senátor Vladimír Dryml, který už získal mezi kolegy v horní komoře potřebných deset podpisů napříč politickým spektrem pro prezidentskou nominaci někdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana.

„Přitom je ještě dost času a zviditelňování některých jedinců za peníze předlužené a nejednotné ČSSD touto formou mohlo počkat až na dobu po vnitrostranickém referendu. Nevím ani o tom, že by oba pánové významně přispěli svými penězi na svůj začátek drahé kampaně. Ostatně to ani neslíbili. Velmi divné,“ pozastavuje se nad dvojicí kandidátů senátor Dryml.

Bez vlastního kandidáta by ukázala ČSSD svou slabost

„Voliči jsou svobodní a svéprávní lidé. Věřím, že budou vybírat odpovědně, srdcem i s rozmyslem. Jsem přesvědčena, že dají hlas kandidátovi, který pro tuto zemi již mnoho pozitivního vykonal, požívá přirozené autority, má nadhled i tolik potřebný důvtip,“ odpovídá pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová tak, že si lze doplnit jméno expremiéra Miloše Zemana.

„Pravdou je, že sociální demokracie má tendenci čas od času páchat politickou sebevraždu a zpravidla se to děje u příležitosti prezidentských voleb. A to riziko tu je znova. Pokud by nevybrala svého kandidáta a podpořila jiného, svědčilo by to o jisté labilitě nejsilnější politické strany, která nemá jasno ani v tak základní věci, koho vyslat na Pražský hrad. Kdyby nepostavila vlastního kandidáta, svědčilo by to o její slabosti,“ upozorňuje Lukáš Jelínek.

Levicových kandidátů bude na výběr víc

Šéf poslanců Jeroným Tejc poukazuje na to, že vliv politické strany v přímé volbě je mizivý oproti vlivu, který měla na konkrétní poslance a senátory. „Každý volič má právo se rozhodnout podle toho, co považuje za nejlepší řešení. Řada voličů sociální demokracie se rozhodne pro jiného kandidáta, než koho ČSSD doporučí, ale to je život a taková je politika. To je přímá volba, a to je přesně to, co jsme chtěli,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc.

V tom mu dává politolog Jelínek za pravdu. „V přímé prezidentské volbě mají poprvé možnost rozhodnout voliči, takže ani to, koho vybere ČSSD jako strana nemusí být směrodatné. K levici se  bude hlásit asi víc než jen jeden nebo dva kandidáti, a tak si myslím, že voliči budou mít tendenci se těmi kandidáty probrat sami,“ domnívá se Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



   
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…