Zůstanou děti bez pomoci? Zákony možná zničí Klokánek, varuje Vodičková

12.01.2012 22:39

Chce ministerstvo práce zlikvidovat Klokánek? Na to se ptá ředitelka ústavu pro ohrožené a opuštěné děti Marie Vodičková. Nová vládní úprava má zredukovat počet míst v jednom takovém zařízení na dvacet čtyři, bez ohledu na to, v kolika budovách organizace působí. Klokánek díky svému uspořádání do této kategorie spadá, navíc se prý dá považovat za jediné zařízení tohoto typu v republice.

Zůstanou děti bez pomoci? Zákony možná zničí Klokánek, varuje Vodičková
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

„Vzhledem k tomu, že Klokánky mají jedno vedení a fungují na stejných principech, lze je považovat za jedno zařízení,“ uvedla pro server Týden.cz Marie Vodičková.

Kapacita Klokánku činí 500 dětí, přitom každoročně stejně musí z kapacitních důvodů odmítat asi 900 dětí ročně. Drastická redukce může celou organizaci zničit a nechat tak další stovky opuštěných dětí bez pomoci.

„Záměrem je zřejmě znemožnit fungování Klokánků, protože žádné jiné zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc nemá více než 24 dětí,“ je přesvědčena Vodičková.

Snahu o zničení Klokánku ministerstvo práce a sociálních věcí popírá. Navíc se zákon bude ještě dodělávat. „Máme před sebou celý legislativní proces ve sněmovně, kde budou moci poslanci úpravami zajistit, aby takovýto rigidní právní výklad nebyl možný,“ vzkazuje ředitel odboru rodiny a dávkových systémů Miloslav Macela.

Snížení příspěvků organizaci nepoloží, i tak je prý vysoká

Vedle omezení kapacity zařízení navíc ministerstvo plánuje snížení státního příspěvku organizace na děti do šesti let o 11 procent. Místo současných 207 tisíc korun na jedno dítě mladší šesti let tak dostanou organizace „pouze“ 184 tisíc. Kromě toho se ještě nejméně o tři měsíce oddálila doba výplaty příspěvku.

„Nebudeme schopni to pokrýt z vlastních zdrojů, navíc teď v době krize, kdy se dary veřejnosti výrazně snížily,“ obává se Vodičková.
Miloslav Macela je ale jiného názoru, příspěvek je prý stále dostatečný.  „Stát za poslední čtyři roky masivně zvýšil finanční podporu těmto zařízením, takže řeči o likvidaci nejsou vůbec na místě,“ uvedl.

„Stav veřejných financí ale zasáhne všechny oblasti, nejen Klokánky,“ dodal s tím, že třeba ministerstvo školství snížilo finance pro diagnostické ústavy i dětské domovy o patnáct procent. Tato zařízení navíc na rozdíl od Klokánku nemohou žádat o dotace.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…