Zvrátil revoluci v 89´, volí KSČM a říká: Nevinní pohraničníci

27.07.2011 14:03

Petr Miller sehrál v listopadu 1989 zásadní roli. Když přivedl na Václavské náměstí dělníky z ČKD, bašty, na kterou tehdejší mocipáni spoléhali, na ÚV KSČ si soudruzi uvědomili, že už se nemají o koho opřít. Kovář Miller se stal prvním polistopadovým ministrem práce a sociálních věcí, po roztržce s Milošem Zemanem na politiku zanevřel a dnes je voličem komunistické strany.

Zvrátil revoluci v 89´, volí KSČM a říká: Nevinní pohraničníci

Politika však Millera stále láká. V rozhovoru pro Dnes přiznává, že by se vrátil, ale neví v jakých barvách. "Nenacházím žádnou stranu, která by mne uspokojila. Pomohl jsem jako sociální demokrat Zemanovi do křesla, ale pak jsem odešel. Zeman se projevil charakterově špatně. Byli jsme tandem, na kampaně v roce 93 jsme všude jezdili společně. A domluvili jsme se, že on bude předsedou a mě zajímá ministerstvo práce a sociálních věcí."

Jeho neúspěch nechce komentovat

Zeman prý Millera podrazil. "Žárlil na mě. A po dvou letech Zeman chtěl, abychom zkritizovali vládu Václava Klause. Řekl jsem mu, že nemáme co nabídnout. Pořád se placatíme kolem jednoho a nic nejsme schopni vytvořit, protože s tím skanzenem, co mi dal, to nešlo. On mi na to řekl, že jsem líný, já vybuchl a odešel jsem. Tím pro mne politika skončila," prohlásil v rozhovoru Miller.

K tématu:
Jezevec Zeman hledá Jiřině Bohdalové na Vysočině byt
Jezevec z Vysočiny Zeman: Kalousek je chemik. Ne nekompetentní
Pane Zemane, jste jako Hitler. To říká ta, která žaluje expremiéra

Čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci má trochu jiný názor, ale Petra Millera se nechce dotýkat. "Mně je Petra Millera osobně lidsky líto, a protože mi ho je líto, tak se k jeho neúspěchu nechci vyjadřovat," řekl pro ParlamentníListy.cz Miloš Zeman.

Světlo na konci tunelu zhaslo

Dnes Miller přiznává, že volí komunisty. Dokonce se podobně jako poslankyně Semelová zastává pohraničníků, kteří stříleli na „čáře" do lidí.

"Pokud se na té čáře takové věci děly, pohraničník nikdy nevěděl, jestli je to provokace, nebo jestli ten člověk utíká z politických důvodů či z jiných. To, že se tam staly nějaké takové přehmaty, je asi politováníhodné, ale ten kluk, který na té čáře je, nemá moc času přemýšlet," řekl v rozhovoru Miller.

Poslanec ČSSD a stínový ministr kultury Vítězslav Jandák, který hlasoval pro zákon o protikomunistickém odboji, kroutí hlavou.

"Petra znám a vždy jsem ho považoval za pragmatického člověka. Jsou ale různé věci, které mohou formovat názor. Například věk, moudrost, skleróza. Tady se už všichni zbláznili a Semelová vítězí. V novinách si přečtu, že Nečas je levičák, kdo tomu má rozumět. Ale jeden významný člen pravice mi nedávno řekl, že za komunismu bylo světlo na konci tunelu. Teď už není ani to. Přijde mi, že lidi si mysleli, že po revoluci zůstane všechno stejné, jen si přestaneme říkat soudruhu," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Napsali jsme:
Zákon o třetím odboji sněmovnou prošel. Bouchalo se ale do stolu
Zákon prasopes. Vězni komunismu poníženi, musí o odškodnění prosit
Tři úřady, které mají trápit zločince komunismu. Seznamte se
Radikální komunistka opět vytočila Jandáka: Já, syn mukla

Evropa se socializuje

Miller v rozhovoru vysvětluje, proč volí komunisty, jež pomáhal odstavit od moci. "To není ta ideologie, která byla tenkrát. Přinášejí něco, co je pořád v podvědomí lidí, běžných pracovitých lidí v celé Evropě. Celá Evropa se socializuje."

Komunisté se nediví a myslí si, že Miller není jediný, kdo je zklamán vývojem. "Ztratil iluze jako mnoho dalších, protože pochopil, že ta cesta, po které se země ubírá, není ta pravá. Jeho názor je poměrně logické vyústění zklamání a rozčarování, které dolehlo na mnoho dalších," sdělil pro Parlamentní listy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…