Zvýšení poplatků za odpad je před závěrečným schvalováním

07.12.2011 16:30

Reálně hrozí, že za odvoz komunálního odpadu budou občané obcím platit o mnoho víc, než dosud. Zákonodárci totiž poslali do závěrečného schvalování předlohu svých kolegů z TOP 09 a Starostů, podle níž by obce mohly vybírat za svoz komunálního odpadu až tisícikorunu ročně na obyvatele. Jde o stoprocentní navýšení.

Zvýšení poplatků za odpad je před závěrečným schvalováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Předkladatelé novelu zdůvodňují tím, že mnohé obce nyní na svoz odpadů doplácejí a částka se neupravovala devět let.

Rozpočtový výbor navrhl do novely vložit také poplatky za hrací automaty a videoloterijní terminály pro obce. Pravidla pro výběr poplatků totiž poslanci nejspíš nechtěně zrušili při úpravách daňové reformy. Michal Babák (VV) pak navrhl, aby poplatek činil pět tisíc korun čtvrtletně a obce by měly povinnost jej vybírat.

Jak uvedla ČTK, poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně za tříděný odpad, by podle novely zůstala stejná. Druhou stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu; má se zvýšit ze současných až 250 korun na maximálně 750 korun ročně. Limit 250 korun je dávno překonán, uvedl jeden z předkladatelů Jan Husák. 

Podle ČTK poslanec ODS Jan Čechlovský v dnešním druhém čtení navrhl, aby obce mohly stanovovat poplatek podle skutečných nákladů z předchozího roku. Konkrétní hranice by nebyla stanovena. Podle Husáka je ale tento návrh nehlasovatelný, protože je v rozporu s ústavním pořádkem. Kateřina Konečná (KSČM) chce, aby se z novely zdražení poplatku vyňalo; Jan Látka (ČSSD) zase navrhl horní hranici 500 korun. 

Úhradu by museli podle novely nově platit například cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR nebo vlastníci takzvaných apartmánů, které často slouží k rekreaci či k pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen. Rozpočtový výbor ale chce ještě upravit hrazení poplatku za nezletilé lidi a prokazování, že lidé nemovitost neužívají. Výtky k novele měla v těchto záležitostech vláda. 

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …