Plácá se v tom, nešetří ČSSD Johna. Ten nemá na výsluhy

27.11.2010 9:15

Kalouskova finanční ,,injekce“ v hodnotě 380 milionů korun pro ministerstvo vnitra je sice Radkem Johnem vítána s nadšením, ale úleva je stále nedostatečná. Ministerstvo v současnou chvíli nemá prostředky na vyplácení mandatorních výdajů, jako jsou výsluhy odcházejícím policistům. A bude je muset někde najít. Celý systém vyplácení výsluh je ze strany resortu vůči bývalým příslušníkům povinný a výdaje na něj tvoří nemalou část celkového rozpočtu.

Plácá se v tom, nešetří ČSSD Johna. Ten nemá na výsluhy

Jsou totiž vázané zákonem a Radku Johnovi tedy nezbývá, než přelít z už tak prázdných misek provozu a investic. Co kdyby policisté výsluhy nedostali? Může se to stát?

To bodlo

,,Ty uvolněné prostředky od ministra financí Kalouska nám přišly opravdu vhod a víceméně všechny použijeme na výsluhy policistů. Tyto výdaje jsou povinné, ze zákona," sdělil ParlamentnímListům.cz nový tiskový mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák, který však zároveň vyjádřil i obavy.

,Na výsluhy do konce roku nám chybí ještě cca 200 milionů korun, ale ty se snad někde v rozpočtu najdou, převedeme je z jiných kapitol," ukončil Novák.

,,Já nepochopím, že někdo honí mandatorní výdaje na poslední chvíli, s těmi se přece musí počítat od začátku," sdělil redakci člen bezpečnostního výboru poslanec Alexandr Černý (KSČM).

Žaloba na stát

"V podstatě ihned po nástupu do funkce musel John najít rezervy v hodnotě 1,2 miliardy korun a seškrtat z předem naplánovaného rozpočtu. Pokud by došlo k nevyplacení výsluh, postupovali by poškození soudní cestou, jelikož stát se k jejich uhrazení zavázal. Je to stejné jako v případě důchodů. To by byla docela masová žaloba na stát," vysvětlil ParlamentnímListům.cz předseda Nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek.

,,Nějak si s tím budou muset poradit, jinak by museli platit i soudní náklady," konstatuje sociálnědemokratický stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Je to nešťastník

,,Radek John je nešťastník a plácá se v tom. Já opravdu nevím, jak tohle dopadne, celý ten rozpočet je postavený na hlavu," uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra František Bublan (ČSSD). Podle Bublana dochází přesně k tomu, před čím jsem varoval.

,,Oni na jednu stranu chtějí, aby policisté odešli a zeštíhlili aparát až na 40 000 mužů, ale na druhou stranu si uvědomme, že odchodné může činit až 6 platů. Nehledě na ty výsluhy, které se blíží ke třem miliardám ročně. Výhodné je policisty udržet," ukončil Bublan.

Není policista jako policista

Náklady na výsluhy pro policisty každoročně stoupají a loni dosahovaly už přes 3 miliardy korun, ale je zde veliký rozdíl mezi "Policistou" a "policistou". Policejní prezident a jeho náměstci mají při jednadvacetileté praxi tabulkový plat 41 420 korun hrubého měsíčně.

Krajští ředitelé a jejich zástupci, šéfové bývalých okresů, referenti na policejním prezidiu nebo vedoucí odborů krajských ředitelství dosáhnou po 21 letech ve službě na základní plat zhruba 35 až 38 tisíc hrubého měsíčně.

Situace řadových policistů je úplně odlišná. Na okresech se dostanou maximálně na 31 930 korun hrubého po 33 letech praxe. Na takový plat přitom v regionech dosáhnou jen největší specialisté v oboru. Běžný policista bez dlouhé praxe má základní plat kolem 17 tisíc korun hrubého a má tím logicky nižší výsluhy.

Čtěte také:
Nečas: Vláda uvolnila 900 milionů pro ministerstva
ČSSD chce vybojovat pro hasiče i policisty peníze navíc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…