Šándor tvrdí, že ke špionážní aféře dojít mohlo

27.07.2010 15:41

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor nevylučuje, že se špionážní aféra v české armádě mohla stát přesně podle mustru, který popisuje Mladá fronta Dnes. Deník totiž uvedl, že kvůli napojení na ruské tajné služby museli opustit armádu tři vysoce postavení důstojníci.

Šándor tvrdí, že ke špionážní aféře dojít mohlo

V případu vyšlo najevo, že šéfová kanceláře tří důstojníků - Františka Hrabala, Josefa Sedláka a Josefa Prokše - byla po léta v kontaktu s ruským agentem, který se ale kryl tím, že pracoval jako psycholog ve vězeňské službě.

„Některé indikace jaksi směřují k tomu, že se o tento případ takto jedná. Obzvláště, když si dáme článek MF Dnes dohromady s výroční zprávou vojenského zpravodajství a BIS, kdy obě služby popisují, že došlo k proniknutí ruské špionáže ke špičkám armádního velení," uvedl v Radiožurnálu bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Citlivé údaje mohly zmizet

Ministerstvo obrany oznámilo, že případ bude nejméně několik týdnů vyšetřovat. Zatím není jasné, jestli žena poskytovala informace muži vědomě nebo nevědomě. Podle Šándora se však jejím prostřednictvím mohl dostat k citlivým údajům, neboť jejich kontakty podle kontrašpionáže probíhaly nejmíň pět let.

„ Jestliže kontrarozvědka případ sledovala pět let, tak za tuto dobu kanceláří velitele spojených operačních sil musela projít řada informací, z nichž některé mohly být zajímavé pro ruskou rozvědku, pokud zmíněná majorka k nim měla přístup," zdůraznil Šándor.

Rusové pracují v Česku nárazovitě

Podle něj lze předpokládat, že ruské tajné služby na území Česka operují nárazovitě, kampaňovitě. Zatímco dnes se zajímají o Temelín, v polovině devadesátých let se zajímali o to, jak se Česká republika připravuje na vstup do NATO.

„Samozřejmě se snažili tehdy udělat všechno pro to, aby vstup minimálně zpozdili. Potom šlo o radarovou stanici, kdy tu byla široká kampaň, která měla svoji podporu v aktivitě ruských tajných služeb s cílem rozpoltit politické vedení aspoň v tom, zda radar na našem území mít," dodal Šándor. 

Pacner: K žádnému předání informací určitě nedošlo

Jenže publicista Karel Pacner v České televizi řekl, že zájem o Temelín není záležitost vojenská, takže tady se není - alespoň co se týče ohrožení - něčeho obávat. Pacner také připomněl, že dotyčný Rus podezřelý ze špionáže zmizel z Česka, když mu začala pod nohama hořet půda. „Myslím, že i když skupinu kontrašpionáž sledovala pět let, takže k žádnému předání závažných informací nedošlo," myslí si.

Publicista je navícpřesvědčen o tom, že armáda měla majorku okamžitě propustit. Je totiž podivné, že kontrašpionáž ji sledovala a měla podezření o její spolehlivosti plných pět let. „Armáda byla neopatrná v tom, že tuto majorku vůbec zaměstnávala," dodal Pacner.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…