Hornický odborář z Ostravy nařezal ODS i Bakalovi. Vidí prý jen do vlastní kapsy

28.08.2013 18:05

Kauza velkého propouštění na Ostravsku nadále pokračuje. Jen hrozící ukončení těžby v Dole Paskov by mohlo připravit naráz o práci na 2 500 lidí. Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) navrhuje, aby důl vykoupil stát. Šéf hornického odborového svazu Jan Sábel se obává, že bez pomoci státu a vlastníků region zkolabuje.

Hornický odborář z Ostravy nařezal ODS i Bakalovi. Vidí prý jen do vlastní kapsy
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Dvacet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo, taková je teď situace v Moravskoslezském kraji. Práci zde nemá přes osmdesát tisíc lidí. A přibydou k nim další. Kvůli špatné ekonomické situaci ohlásila už v květnu společnost OKD, že do září v rámci rozsáhlých úsporných opatření propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet pracovníků dodavatelských firem pak klesne zhruba o třetinu na 2 700.

Jediná šance na přežití? Snížit náklady

„Jde o bolestný, ale nezbytný, krok. Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Snižování počtu zaměstnanců souvisí s dříve avizovaným balíkem úsporných opatření, která by firmě měla jen letos přinést kolem 2,6 miliardy korun. Společnost počítá s omezením investic, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na Důl Darkov nebo s odprodejem zásob energetického uhlí. Smluvním zaměstnancům už společnost snížila mzdy, chystá se prodat ostravskou firmu OKK Koksovny a jedná o prodeji Dolu Paskov na Frýdeckomístecku. Důl Paskov zaměstnává 2 500 lidí a v případě, že se pro něj nenajde kupec, což se zatím nedaří, firma důl zavře.

Také v ocelárnách Evraz Vítkovice Steel, které jsou na tom s poptávkou po oceli podobně špatně jako OKD s uhlím, může dojít k propouštění. Tím pádem by se propouštělo i v mnoha dodavatelských firmách. Hrozí tak, že v Moravskoslezském kraji přijde o místo až několik tisíc lidí.

Kajnar: Než miliardu na dávky, raději důl koupit

Primátor Ostravy Petr Kajnar v rozhovoru pro Hospodářské noviny nedávno uvedl, že než vydávat ročně miliardu na sociálních dávkách, je lepší uzavřením ohrožený Důl Paskov vykoupit státem.

Sábel: Vlastník společnosti OKD zřejmě vidí jen do vlastní kapsy

Šéf hornického odborového svazu Jan Sábel k tomu říká: „I v zahraničí se řeší nezaměstnanost sociální těžbou, která může přijít daňové poplatníky finančně mnohem výhodněji než zavření dolů. Samozřejmě nejde jen o finance, ale především o zaměstnanost. Dlouhodobá nezaměstnanost má velmi negativní vliv na psychiku nezaměstnaných, jejich rodinné soužití apod. Stát by tím řešil i odvod daní do státního rozpočtu, odvody na sociální a zdravotní zabezpečení. Důležitá je i kupní síla regionu,” řekl ParlamentnímListům.cz Sábel.

Cesta k tomuto návrhu však podle něj není jednoduchá a vláda by se musela spolu s vlastníkem tímto návrhem velmi podrobně zabývat. „Bohužel vlastník společnosti OKD zřejmě vidí jen do vlastní kapsy a region, zaměstnanci a občané ho už nezajímají. Svědčí o tom vyvedení mnohamiliardového bytového fondu do jiné společnosti, zisk v desítkách miliard korun byl rozdán akcionářům a nyní chce sebrat horníkům i část mzdy,“ upozorňuje Sábel.

Spoluvlastníkem OKD je kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala. Ten je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl.

„Souhlasím s ministrem průmyslu, že vlastníci musí ukázat ochotu jednat o hrozícím kolapsu v regionu,“ pokračuje předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OSPHGN). „O všem budeme jednat na Regionální radě ČMKOS v Karviné dne 19. 9. za účasti předsedů odborových svazů KOVO a OSPHGN. Den předtím jsme svolali Radu OSPHGN do Havířova,“ doplnil Sábel.

Hrozba propouštění si už vyžádala krizové řízení

Hrozba masivního propouštění je v Moravskoslezském kraji tak vysoká, že si vyžádala krizové řízení. Každé pondělí se proto v Ostravě sejde krizový štáb. Zástupci vlády, kraje i firem hledají cesty z krize. Ačkoliv se podle Sábela snaží ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala regionu pomoci, Sábel se domnívá, že se nic nedořeší vzhledem k jeho krátkodobému působení ve vládě.

I proto se obává nejhoršího. „Jsem realista, ale i přes pomoc státu a vlastníků se bude region dostávat ze současné krize velmi těžce. Nechtěl bych spekulovat, ale bez pomoci všech zainteresovaných institucí se obávám, že může dojít k nejhoršímu. Ještěže jsme prosadili před časem vybudování dálnice do Ostravy, a to hlavně organizováním demonstrací a spoluprací s regionálními orgány. Tehdy hlasovala ODS proti. Štěstí pro Ostravsko, že ODS neměla potřebnou sílu hlasů, jinak by se již nyní region nacházel v daleko horším stavu,“ míní předseda hornických odborů.

Končící poslankyně za ODS Jaroslava Wenigerová však v reakci pro ParlamentníListy.cz odmítla tvrzení o tom, že by její strana byla proti dálnici. 

Zda se Důl Paskov skutečně uzavře, není v tuto chvíli jasné. Podle mluvčího OKD Marka Síbrta žádné definitivní rozhodnutí v této věci ještě nepadlo. Kromě uzavření Dolu Paskov firma uvažuje i o postupném útlumu těžby v dole. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…