„Média lžou. Já byla v Moskvě!" řekla politička ANO v den vstupu ruských vojsk na Ukrajinu. Válku odsoudit odmítla

06.04.2022 4:35 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Když se dne 24. února chystali členové kontrolního výboru města Kolín na jednání, zřejmě ani oni netušili, co je tam čeká. Ten den byl Kolín nepodstatný. Svět se probudil do nové etapy. Rusko vtrhlo na Ukrajinu, kde je doteď. Celkem promptně však zmínění členové výboru přijali unesení, které nemá žádný zásadní význam pro město. Pro politickou činnost a lidský přístup je však klíčové.

„Média lžou. Já byla v Moskvě!" řekla politička ANO v den vstupu ruských vojsk na Ukrajinu. Válku odsoudit odmítla
Foto: koláž PL
Popisek: Politička hnutí ANO Jana Kuncířová

Členové Kontrolního výboru zastupitelstva města Kolína ten den odsoudili „bezpředmětný válečný akt Ruské federace vůči nezávislé a svobodné Ukrajině".

Jenomže tím to nekončí.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
K uvedené větě se totiž řada přítomných odmítla vyjádřit.

Byla mezi nimi taky politička hnutí ANO a kolínská zastupitelka Jana Kuncířová. A právě ta na sebe svým následným postojem strhla pozornost, o které se dozvěděla i naše redakce.

Informace z jednání máme od dvou zdrojů a Janě Kuncířové jsme dali dostatek času, aby se k věcem postavila čelem. Neudělala to.

Ptali jsme se, čekali, ptali se a čekali

Uvedení členové kontrolního výboru zmíněného 24. února vyjádřili podporu lidem „postiženým tímto hanebným válečným aktem". Takto se vyjádřili například Jakub Machytka, David Schiller nebo Tomáš Kasal. Politička hnutí ANO byla v druhé skupině. Těch, kteří se vyjádřit odmítli a nechtěli ani podpořit citované usnesení.

Naše redakce si byla od začátku vědoma, že ten den znamenal pro celý svět šok.

Tak jsme koncipovali i dotazy: „Vy jste jednou z pěti členů Výboru, kteří se k tomu tehdy nevyjádřili. Je nám jasné, že ten den byl velmi hektický a nebylo možná tolik informací. Nyní bychom se chtěli zeptat, zdali jste se už k výše uvedenému postoji připojila," napsali jsme v mailech.

Zdroj: Zápis z jednání kontrolního výboru dne 24.2.2022

Celou anabázi dotazování shrnujeme níže.

První dotaz jsme zastupitelce Kuncířové poslali dne 23. března. V kopii byl také člen představenstva STESu, poslanec, člen výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ale především hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter. On, ani Kuncířová zřejmě kvůli svému vytížení nereagovali. Následně jsme okruh respondentů rozšířili taky o krajskou předsedkyni ANO ve Středočeském kraji Adrienu Gabrielovou.

Reagovala promptně.

„Předpokládám, že tento dotaz píšete jen paní Kuncířové. Odpověděla Vám?" ptala se. „Několik dnů nereaguje, děkuju za pomoc," poslali jsme zpět do ANO. Opět nastalo dlouhé ticho. Bylo to dne 25. března. Krajskou předsedkyni jsme nechali vydechnout a zeptali se jí znovu dne 4. dubna.

Média prý lžou

V pondělí jsme nanovo oslovili Janu Kuncířovou, a to telefonicky. Na SMS nereagovala v pondělí, ale ani v úterý.

Že se někdo odmítl připojit k odsouzení válečné agrese, je jeho postoj. Ačkoli zvěrstva, která jsou denně prezentována, mají dostatečnou vypovídající hodnotu. Přesto nikomu nelze upírat právo na názor.

A ten zástupkyně hnutí ANO má. Čímž se dostáváme ke klíčové části rokování kolínského výboru.

Tam totiž zaznělo, jak nám potvrdily dva zdroje, následující věty.

Když se hovořilo o ruské agresi, dotyčná politička ji neodsoudila. Odmítla se k tomu připojit. Důvody? Přítomným měla říct, že situace může být úplně jiná, než jak ji prezentují média. Doslova tam mělo padnout, že Kuncířová v minulosti navštívila Moskvu. Bylo to ve chvíli, kdy prý Česká televize informovala o masivních demonstracích v hlavním městě Ruska. Ty však zástupkyně ANO neviděla, tedy podle ní česká média lžou…

Svůj podpis k odsouzení ruské agrese nepřipojila ani v den vstupu ruských vojska na Ukrajinu, ani později.

ParlamentníListy.cz oslovily také radnici města Kolín.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o osobní stanovisko, dotaz směřujte přímo na členy kontrolního výboru," uvedla asistentka starosty a tisková mluvčí Šárka Hrubá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …