Exšéf rozvědky Randák řídí vlastní policii. V Nadaci proti korupci

16.07.2011 4:55

Orgánů na potírání korupce se se vznikem nové vlády vynořilo jako hub po dešti. Vzniklo "lidové" hnutí Společnost proti korupci, máme vládní úřad boje proti korupci v čele s Karolínou Peake a nebo také Nadační fond boje proti korupci založený Karlem Janečkem, který prozatím jen shromažďuje podněty.

Exšéf rozvědky Randák řídí vlastní policii. V Nadaci proti korupci

Podněty o korupci se kupí skoro geometrickou řadou a přicházejí nejen od státních subjektů, ale i soukromých sektorů.



Vysoká hra

Zájem o spolupráci s fondem proti korupci projevil i bývalý šéf civilní rozvědky Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák a dosud přijatá oznámení podle něj sahají až překvapivě vysoko.

"Mohu potvrdit, že kauzy se dotýkají i vysokých politických pater," přiznává pro ParlamentníListy.cz člen fondu Randák.

Randák prozatím shromažďuje podněty od lidí a připravuje se na následnou investigační činnost.

SLEDUJEME TÉMA KORUPCE

"Naším úkolem je posbírat co nejvíce důkazů a dotáhnout případ do konce, ale záleží pouze na oznamovateli, zda vypracovanou kauzu předá polici," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Randák.

Další ze spoluzakladatelů fondu, pivovarník Stanislav Bernard, redakci vysvětluje, že se shromažďováním důkazů dává policistům nůž na krk. "Snažíme se tím aktivizovat orgány "nečinné" v trestním řízení. Kauzy se pak těžko protahují nebo zametají pod koberec, když zde visí hrozba medializace," poodhaluje smysl fondu Bernard.

Psali jsme:
Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

Nejlepší jsou ti, co nemají co ztratit

Přestože Randák popírá, že by fond suploval úlohu policie v otázce vyšetřování, tak v otázce důvěry veřejnosti tomu tak skutečně je.

"Obracejí se na nás lidi, kteří se bojí případ nahlásit policii, protože ji prostě nevěří. Tito oznamovatelé se bojí případné pomsty, perzekuce či ztráty zaměstnání, nechtějí ani případ medializovat," vysvětluje Randák. Pak je tu však druhá skupina oznamovatelů, která nemá co ztratit. "To jsou ti, kteří už o práci přišli a nebojí se ničeho. Pár případů máme z Českých drah."

Fond však disponuje velmi malým kapitálem. "To víte, že bych si vzal třeba rád bývalé kolegy z Uziny nebo Bisky, ale na to není rozpočet. Teprve se rozjíždíme," dodává pro ParlamentníListy.cz Randák. Jedna věc je však pro budoucnost fondu velmi důležitá a bývá prověřována.

"My nemůžeme nikomu naletět v tom, že podává podnět jen jako akt pomsty. To bychom ztratili jméno jednou pro vždy," varuje Randák před možným sednutím na lep provokatérům.

Nečasi, blahopřeji

Fond dlouhodobě sleduje případ Libora Michálka, ale kupříkladu brojí i proti listinným akciím. Zakladatel Fondu Karel Janeček ve středu zaslal blahopřejný dopis předsedovi české vlády k významnému kroku v boji proti korupci. Premiér Nečas totiž na X. Fóru Zlatá koruna v reakci na Janečkův dotaz prohlásil, že česká vláda zavede v České republice stejnou úpravu anonymních akcií jako v Rakousku a Německu.

Hlavně přehledně

Nadační fond proti korupci vytvořil databázi případů korupce ve veřejné správě v České republice. Databázový program je koncipován jako webová aplikace, která efektivně propojí všechny dostupné informace k hledanému tématu - zprávy, komentáře, videozáznamy, audio soubory apod. Fond pro tento účel pořídil analytický software v hodnotě 600 000 korun a na vývoji databáze spolupracuje s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze.

Randák se proslavil v souvislosti s kauzou Toskánsko. Koncem července 2009 totiž zveřejnil deník MfDnes reportáž o dovolené v toskánském letovisku Monte Argentario. Politici, na které se expremiér Mirek Topolánek a lobbista Marek Dalík sešli s bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem, generálním ředitelem firmy ČEZ Martinem Romanem a dalšími bývalými politiky a podnikateli.

Setkání vyvolalo značný rozruch, neboť k němu došlo krátce po schválení kontroverzního zákona o emisních povolenkách, který firmě ČEZ bezplatně poskytuje povolenky k vypouštění skleníkových plynů v hodnotě desítek miliard korun. Následně deník zveřejnil, že mu kompromitující fotografie a videozáznamy poskytl Karel Randák.

Kariéra Karla Randáka:
Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovya poté byl vojákem z povolání. Po roce 1989 se působil jako zpravodajský důstojník kontrarozvědky - Federální bezpečnostní informační služby a později Bezpečnostní informační služby, kde se specializoval na ekonomické kauzy a boj proti organizovanému zločinu. V polovině 90. let 20. století přešel do civilní rozvědky a v říjnu 2004 se stal ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace. Z funkce byl odvolán ministrem vnitra Ivanem Langerem po nástupu vlády Mirka Topolánka, kdy jej nahradil Jiří Lang. Jako údajný důvod byl uveden záměr sloučit Úřad pro zahraniční styky a informace (rozvědka) s Bezpečnostní informační službou(kontrarozvědka) do jediné zpravodajské služby, k čemuž ale nedošlo. Ve stejné době však byla zveřejněna informace, že v Praze hrozí teroristický útok a Randák obvinil úřady, že Česko nemá fungující systém boje proti terorismu, čímž se dostal do ostrého sporu s ministrem Langrem. V březnu 2011 se stal členem správní rady Nadačního fondu proti korupci. (Zdroj: wikipedia)


Psali jsme:
Řekli Vám: Michálku, ty prase? Ne do očí, dozvěděl se Kraus

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …