Miliony vytekly z kasičky Víta Rakušana. Komu? Neuhádnete

20.02.2022 5:02 | Kauza

Není jednoduché o někom prohlásit, že je prominentním právníkem ve veřejném, tedy stáním, sektoru. Mělo by platit, že vše ve státní správě má být řádně, tedy transparentně vysoutěženo. Jak víme, to v Kolíně neplatilo. Zakázky na právní služby se tam podle všeho přidělovaly na základě výjimky, kterou si dokonce dotyčný právník, kterého se výjimka týkala, sám odhlasoval. V případě Tomáše Kasala ale označení „prominentní“ použít můžeme.

Miliony vytekly z kasičky Víta Rakušana. Komu? Neuhádnete
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan

Už jen nahlédnutí do veřejného registru smluv…

Z něho totiž vyplývá, že Kasal měl uzavřeny s městem Kolín a se subjekty, které mají k městu přímý vztah, smlouvy o poskytování právní pomoci:

  • s Průvodcovskou službou Kutná Hora s.r.o. ze dne 19. 2. 2018 na částku 165 000 Kč
  • s Oblastní nemocnicí Kolín, a.s. ze dne 16. 2. 2018 bez uvedení částky
  • s Oblastní nemocnicí Kolín, a.s. ze dne 17. 12. 2020 bez uvedení částky
  • s Vodohospodářským sdružením Kolín ze dne 8. 12. 2017 bez uvedení částky
  • s Městem Kolín ze dne 1. 12. 2016 na částku 780 000 Kč
  • s Městem Kolín ze dne 18. 12. 2017 na částku 780 000 Kč
  • s Městem Kolín ze dne 10. 1. 2019 na částku 780 000 Kč
  • s Městem Kolín ze dne 29. 11. 2019 na částku 840 000 Kč
  • s Městem Kolín ze dne 30. 11. 2020 na částku 1 020 000 Kč
  • s Městem Kolín ze dne 26. 11. 2021 na částku 900 000 Kč

Asi nemá smysl rozvádět, že konkrétně právní služby kolínských advokátů pro město Kolín jsou v současné době prověřovány krajskou hospodářskou kriminálkou na základě trestního oznámení podaného iniciativou Chcípl PES.

Kolíne, Kolíne, platba tě nemine

Z uvedeného vyplývá, že Tomáš Kasal opakovaně uzavřel s městem Kolín smlouvy, jejichž předmětem je poskytování právních služeb, a to od doby, kdy jsou členy rady města členové spolku Změna pro Kolín.

To ale není vše.

Kasal (na snímku z webu Kolín.cz) rovněž začal poskytovat právní služby Oblastní nemocnici Kolín, a.s. a nemocnici Středočeského kraje v období, kdy se členy rady Středočeského kraje, který je jediným akcionářem společnosti, stali zástupci politického hnutí Starostové a nezávislí, tj. po roce 2016.

V době, kdy ale členové STAN nebyli členy rady Středočeského kraje, Oblastní nemocnice Kolín smlouvu s Kasalem zrušila, dohodla se na jejím ukončení.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
O tom, jak velkým oblíbencem hnutí STAN kolínský advokát Tomáš Kasal je, svědčí i fakt, že okamžitě poté, co se STAN opět ve Středočeském kraji dostal v roce 2020 k moci, uzavřel s Kasalem další smlouvu. S tím, že se Kasal přátelí s předsedou hnutí STAN Rakušanem, to jistě nijak nesouvisí.

Pokračování je téměř absurdní. Kasal zažaloval kolínského opozičního politika Martina Herman (ANO) za to, že uvedl, že Kasal dosáhl nadstandardních příjmů od města Kolín. Ano, čtete dobře. Za toto konstatování požadoval po Hermanovi omluvu a finanční částku.

„Přišlo mi to jako špatný vtip, místo aby se stáhnul do ústraní, mě zažaloval. Musel přece vědět, že smlouvy jsou dohledatelné, stejně jako ostatní věci, za které chtěl omluvu a 220.000 tisíc korun. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že podlehl nějakému pocitu neohroženosti, výjimečnosti, nedotknutelnosti,“ řekl nám k tomu v sobotu Herman.

Neuvěřitelné?

Nám se ale dostal do rukou rozsudek Okresního soudu v Kolíně, ze kterého vyplývá i znění žaloby, kterou opravdu podal Kasal na Hermana. Kasal a jeho advokát (mimochodem další právník, kterého štědře paušálem platí kolínská radnice), vytýkali Martinovi Hermanovi toto:

„Žalovaný (Herman, pozn. redakce) přitom zejména v rozporu se skutečností uvedl, že žalobce (Kasal, pozn. redakce) dosahuje vysokých příjmů ze zakázek zadaných městem Kolín a z dalších zakázek, o kterých rozhodují osoby spojené se spolkem Změna pro Kolín a politickým hnutím Starostové a nezávislí, ačkoli šlo o smyšlenku žalovaného (Hermana)..."

Jestli šlo o smyšlenku Martina Hermana, nebo o holý fakt, jste si sami vyhodnotili třeba jen na základě výše uvedeného seznamu smluv.

Pokud si myslíte, že je to vše, co má Rakušanův kamarád a kolínský advokát takzvaně na triku, vězte, že budete překvapení.

Ze zmíněného rozsudku totiž plyne, že kolínští právníci žalovali Martina Hermana (ANO) i za další skutečnosti, které uvedl na Kasalovu adresu. Šlo o likvidaci kutnohorské Průvodcovské služby, Kasalův konec v kolínské nemocnici, a hlavně o Kasalovo plagiátorství, kvůli kterému neobhájil svoji rigorózní práci.

O tom, že miliony z kolínské radnice pobíral Rakušanův kamarád, který část svojí závěrečné práce opsal a titul JUDr. mu nebyl udělen, budeme informovat příště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …