Miloš Zeman pro PL: Pokud islamisté vstoupí do ČR, vezmu do ruky pušku. Ať naše hranice znovu střeží armáda, od toho ji máme

23.07.2015 15:12

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman si opět vyhradil čas a zodpověděl řadu dotazů, které mu položili čtenáři serveru ParlamentníListy.cz. Hlava státu se podrobněji vyjádřila k uprchlíkům či řecké krizi. Podle Zemana by Česko mělo s přijetím eura počkat do doby, než Řekové z eurozóny vystoupí. A kdyby k nám vstoupili islamisté, je dle svých slov odhodlán jít bránit svoji zemi se zbraní v ruce.

Miloš Zeman pro PL: Pokud islamisté vstoupí do ČR, vezmu do ruky pušku. Ať naše hranice znovu střeží armáda, od toho ji máme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

„Na základě čeho jste s vládou usoudili, že by naše země měla přijmout uprchlíky? Zajímalo by mě, jestli vláda uvažovala nad tím, že občané v naší republice ty uprchlíky nechtějí, máme strach o naše děti a i o ostatní členy našich rodin. Kriminalita stoupne a já bych chtěla vědět, jak ochráníte občany ČR před tím, aby nás ti cizinci neutiskovali a nediskriminovali stejně jako naše romská menšina, která dostává všechno, a my na jejich úkor trpíme,“ dotazovala se čtenářka PL.cz prezidenta republiky.

A Miloš Zeman ihned upozornil, že nemá správné informace. „Mýlíte se hned v první větě své otázky. Vláda možná souhlasila s dobrovolným přijetím uprchlíků, ale já jsem s tím nikdy nesouhlasil a svůj názor si zachovávám. Něco úplně jiného jsou ukrajinští Češi, jejichž repatriaci jsem naopak podporoval, ale vždy jsem vystupoval proti přijímání uprchlíků z islámských zemí. V odpovědi na vaši otázku: ‚co navrhuji proti uprchlickým vlnám?‘ – řekl jsem, že bych považoval za rozumné, aby naše hranice začala střežit armáda, protože to je v případě nebezpečí koneckonců úkol každé armády,“ odpověděl prezident.

S čím hodlá prezident Zeman vystoupit na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku? „Na Valném shromáždění OSN chci vystoupit s návrhem na vytvoření mezinárodních antiteroristických sil pod záštitou Rady bezpečnosti. Vede mě k tomu obava z šířícího se islámského fundamentalizmu. Mělo by jít o podobné bezpečnostní síly, jako kdysi byly tak zvané „modré helmy“, to znamená vojska OSN. Ovšem se zcela jinými úkoly. Takže by to byla spíše jakási komanda vyzbrojená drony. Helikoptéry s vycvičenými rangers, tedy speciálními jednotkami. A důvod, proč si myslím, že by to Rada bezpečnosti mohla posvětit, je ten, že všichni stálí členové Rady bezpečnosti mají společného nepřítele, to znamená mezinárodní, respektive islámský terorismus,“ zněla reakce na další čtenářskou otázku.

„Je pravda, že tzv. „česká“ vláda se tajně dohodla s USA o zřízení základny v Brdech? Má tam být kolem 12 000 vojáků. Pokud ano, jak je možné, že vy, vrchní velitel ozbrojených sil ČR, k tomu nezaujmete veřejně stanovisko?“ stálo v dalším čtenářském dotazu a Miloš Zeman reagoval dosti razantně: „Za prvé, vláda České republiky není žádná takzvaná vláda, ale regulérní vláda, která vzešla z demokratických voleb. Za druhé, vaše tvrzení o plánu umístění amerických vojáků, ať už v Brdech nebo kdekoli jinde, je naprostým nesmyslem a já se nebudu zesměšňovat tím, že budu zastávat stanovisko k jakémukoli nesmyslu, který není pravdivý.“

Občany ale nezajímaly jen otázky celostátní či zahraniční politiky. „Proč se stále zastáváte Mynáře? Je s podivem, že má problémy s bezpečnostní prověrkou, majetkovým přiznáním atd. a vy si ho přesto držíte na Hradě. Proč? Dlužíte mu něco? Nebo na vás něco ví?“ ptal se hlavy státu další registrovaný čtenář ParlamentníchListů.cz.

„Neví na mě nic a nedlužím mu také nic. Pokud jde o problémy s bezpečnostní prověrkou, já nemohu určit termín, do kdy má být jeho prověrka dokončena. Tento termín určuje pouze NBÚ a kdyby se prezident vměšoval do jeho záležitostí, překročil by svoje kompetence. Pokud jde o jeho majetkové přiznání, řádně ho podle zákona odevzdal a dokonce navíc z vlastní dobré vůle, ač nemusel, je předložil i jedné poslankyni TOP 09, která ho o to žádala,“ konstatoval prezident Zeman.

V prezidentských odpovědích dostala prostor také problematika řecké krize a případné přijetí eura v České republice. „Řekl jsem jasně a ve shodě s názorem velké části ekonomů a dokonce i podnikatelů, že jsem pro přijetí eura, ale na druhé straně, jsem také řekl, že dokud Řecko bude v eurozóně a dokud ostatní daňoví poplatníci, včetně českých, by platili jeho dluhy, jsem pro odložení přijetí eura do doby, než Řecko z eurozóny vystoupí; a přál bych si, aby to bylo co nejdříve,“ uvedl Zeman.

„Vážený pane prezidente, mám za to, že USA se chystají vyvolat válečný konflikt proti Rusku, a to s použitím svých evropských loutek (u nás zejména členové TOP 09). Pokud to vidíte stejně, budete proti tomu, prosím, něco dělat?“ dotazoval se občan nejvyššího ústavního činitele.

„Nemyslím si, že evropské vlády jsou loutky, a řada z nich se začíná vzpírat neúměrnému tlaku Spojených států v této oblasti. Několikrát jsem vyslovil názor, že Spojené státy by měly sebekriticky přihlédnout ke svým neúspěchům například v Iráku, kde investovaly zbytečně obrovské množství prostředků, a současně jsem ocenil jako sympatické gesto, že po padesáti letech zrušily sankce proti Kubě. Na druhé straně si myslím, že těch padesát let je extrémně dlouhá doba,“ sdělil v odpovědi Miloš Zeman.

Své dotazy můžete  prezidentu republiky pokládat ZDE:

Budeme v případě ohrožení bojovat, anebo se jen klanět velmocím? To ve zkratce zajímalo dalšího z čtenářů, kteří položili prezidentovi na jeho zdejším profilu otázku. „Pokud by islámští radikálové vstoupili masivně na naše území, předpokládám, že vy i já bychom vzali pušku do ruky a šli bychom bojovat, ale větší nebezpečí v této chvíli vidím v uprchlické vlně, která se nemusí nutně skládat jenom z islámských radikálů. A zde jsem řekl, že by hranice naší republiky měla bránit armáda. A konečně, pokud hrozí nebezpečí islámského terorismu, podobně jako se to stalo v Paříži, v Kodani, v Londýně nebo v Madridu, tak toto už není věcí armády, ale věcí policie a věcí tajných služeb, aby preventivně takové akci předešly. Jinak vám doporučuji podpořit myšlenku dobrovolných záloh, o nichž jsem nedávno jednal s velením naší armády. Velmi bych si přál podstatné rozšíření těchto dobrovolných záloh a nic vám nebrání, abyste se i vy do nich přihlásil,“ řekl jednoznačně prezident republiky.

„Vadí mi vazalství a podřizování se diktátu USA. Přitom jsou samy USA na pokraji krachu. Již od revoluce říkám, že všechno zlo pochází z Ameriky a poslední dobou se mi to jen potvrzuje. Je možné s tou podřízeností něco dělat?“ zajímal se další z našich čtenářů. „Za prvé si nemyslím, že USA stojí na pokraji ekonomického krachu. Za druhé, k vašemu tvrzení, že všechno zlo pochází z USA – zapomínáte na tzv. Islámský stát. Já tvrdím, na rozdíl od vás, že největší zlo v současné době pochází právě od tzv. Islámského státu, a snažím se, aby velmoci, zejména tedy stálí členové Rady bezpečnosti, společně proti islámskému terorismu bojovali,“ vyjádřil se prezident.

Lidé se ovšem zajímali i o „kauzu Peroutka“: „Neprotahujete odměnou za nalezení článku Hitler je gentleman zbytečně kauzu? Kdy bude uzavřena? Tím, že jste vypsal odměnu, jste vlastně termín nalezení, podle mě neexistujícího, článku oddálil do nekonečna, nebo i zde stanovíte nějaký termín, do kdy hledat?“

„Když jsem ten článek na vlastní oči četl, nemohu popřít sám sebe a tvrdit, že jsem ho nečetl. Důkazem, že věřím, že se tento článek nalezne, je to, že v době své dovolené jsem v pobočce České spořitelny ve Žďáru nad Sázavou vybral sto tisíc korun,“ prozradil Miloš Zeman v odpovědi na otázku čtenáře ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …