Nadává na Andreje Babiše, ale jeho peníze jí nesmrdí. Šokující zjištění o Kalouskově umělkyni

25.07.2017 15:12

Dokumentaristka Olga Sommerová, která kandiduje za TOP 09 do Sněmovny, má prý husí kůži z Andreje Babiše. Šéf ANO je podle ní autoritář ohrožující demokracii. ParlamentníListy.cz však zjistily, že ještě nedávno se Sommerová Babiše neštítila. Určitě ne jeho peněz. Agrofert totiž sponzoroval distribuci jejích dokumentárních filmů a režisérka Babiše zvala na premiéry filmů a fotila se s ním.

Nadává na Andreje Babiše, ale jeho peníze jí nesmrdí. Šokující zjištění o Kalouskově umělkyni
Foto: Pavel Gwužď, NextFoto
Popisek: Olga Sommerová s Andrejem Babišem na premiéře filmu Magický hlas rebelky v červenci 2014

Olga Sommerová, známá dokumentaristka, politická aktivistka a místopředsedkyně Bursíkovy strany LES, bude na podzim kandidovat za TOP 09 do Poslanecké sněmovny. Krátce po oficiálním oznámení režisérka představila veřejnosti své názory na aktuální politické dění.

Nebývale ostře se v rozhovoru pro Novinky.cz pustila do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Řekla, že z něho má husí kůži, je to autoritář a chce v Česku de facto zrušit demokracii.

„Dnešní politická situace v Česku se ale dostala do stavu, kdy začíná být ohrožena demokracie, a tudíž i svoboda. Poslední dva tři roky se objevují příznaky totality: zapovídání, kontrolování, zakazování, Babišův záměr o polovinu zúžit Sněmovnu a zrušit Senát, privatizovat veřejnoprávní televizi, což je samo o sobě absurdita. Z toho mám husí kůži. My, kteří jsme v totalitním režimu žili, jsme na to velmi citliví,“ řekla nedávno Olga Sommerová Právu krátce poté, co ohlásila kandidaturu za TOP 09 na základě spolupráce Bursíkovy strany LES se stranou Miroslava Kalouska.

Anketa

Máte rádi Jarka Nohavicu?

92%
8%
hlasovalo: 6750 lidí

Na tom by nebylo nic divného, Andreje Babiše kritizuje řada politiků a kandidátů do volených orgánů. Jde o běžný politický boj, bez ohledu na to, zda jsou dané výroky pravdivé, či nikoli, jsou to politická prohlášení, běžná praxe.

Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily z veřejně dostupných zdrojů, ještě poměrně nedávno zřejmě Sommerová z Babiše husí kůži neměla a naopak s ním čile spolupracovala.

Dokumentaristka úzce kooperovala přímo s Babišovým gigantem Agrofert a finančně z toho profitovala. Holding předsedy hnutí ANO totiž Sommerové sponzoroval několik jejích dokumentárních filmů. Konkrétně šlo o příspěvky na distribuci snímku. Z Babišovy kapsy dokumentaristka získala statisíce korun. Redakci to potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„S Olgou Sommerovou jsme v minulých letech spolupracovali a finance v řádu statisíců korun jí, jak věříme, posloužily k natočení několika filmů. Trochu nás mrzí, že dělá, jako by se to nikdy nestalo a staví se do role jakési bojovnice. Zřejmě našla jiné sponzory,“ sdělil Hanzelka na dotaz PL.

Sponzoringu od Agrofertu se dokumentaristka dočkala minimálně ve dvou případech. Šlo o filmy Věra 68 a Magický hlas rebelky. V prvním případě se jedná o dokument o legendární české sportovkyni Věře Čáslavské, druhý film pojednával o zpěvačce Martě Kubišové.

Žádost o reakci zaslala redakce pochopitelně i Olze Sommerové. Ta říká, že Agrofert na výrobu jejích filmů nepřispěl. „Přispěl na distribuční náklady jako partner distribuce mého filmu o Věře Čáslavské. Tuto podporu s ním domluvila paní Čáslavská jako jeho tehdejší podporovatelka. V případě filmu o Martě Kubišové se Agrofert opět stal partnerem distribuce,“ reagovala režisérka.

Nemyslí si zároveň, že by její současné výroky na adresu Andreje Babiše byly v protikladu s tehdejší podporou Agrofertu. „S firmou pana Babiše jsem nespolupracovala, jeho firma se pouze podílela na distribučních nákladech zmiňovaných filmů. Moje výroky o panu Babišovi nejsou v kontradikci s tehdejší podporou Agrofertu, protože tehdy ještě pan Babiš nebyl ve střetu zájmů. Mé filmy sponzorovali mnozí, ale nikdy si mě nikdo nekoupil. Nekoupil si mě ani pan Babiš, a necítím se mu být zavázána,“ sdělila rázně.

Sommerová píše, že Agrofert přispíval na distribuční náklady filmů v době, kdy ještě Babiš nebyl ve střetu zájmů. Premiéra filmu „Magický hlas rebelky“ o Martě Kubišové se ale konala v červenci 2014. Tou dobou byl šéf ANO Andrej Babiš již šest měsíců první vicepremiér a ministr financí.

Pro ParlamentníListy.cz v závěru svých odpovědí popsala, proč v současné době proti Andreji Babišovi tak ostře vystupuje. „Skutečnou hrozbou pro demokracii v naší zemi je kumulace finanční, mediální a politické moci v ruku člověka, kterému jde o jeho zájmy, nikoliv o rozvoj demokratické společnosti,“ tvrdí Olga Sommerová.

Olga Sommerová s Andrejem Babišem na premiéře filmu Magický hlas rebelky v pražské Lucerně, červenec 2014. Foto - Pavel Gwužď, NextFoto

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …