V čele ČRo Plus stojí normalizační komunista. Máme svědectví i klíčový důkaz. Ledy byly proraženy

26.08.2021 17:20 | Kauza

ParlamentníListy.cz zjistily, že poslední setkání radních Českého rozhlasu bylo velmi interesantní. Na podnět posluchačů se totiž řešila minulost jistého Petra Šabaty. Ten je od roku 2018 šéfredaktorem publicistické stanice Český rozhlas Plus. Co přesně se dělo? Odpoví přepis jednání, který naše redakce přináší.

V čele ČRo Plus stojí normalizační komunista. Máme svědectví i klíčový důkaz. Ledy byly proraženy
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Šéfredaktor Plusu Petr Šabata

V úvodu debaty radní Josef Nerušil řekl, že přišel komentář na personální složení stanice Český rozhlas Plus. Posluchač připomínkoval, že se mu nelíbí, že ve vedení veřejnoprávní stanice Plus jsou prý bývalí komunisti a bývalí svazáci, kde konkrétně jmenoval šéfredaktora Šabatu. O něm uvedl, že údajně měl být členem normalizační komunistické strany Československa.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
„V odpovědi od pana Pokorného se připouští, že pan Šabata byl v určitou dobu členem komunistické strany Československa. Odpověď je ale napsána lišácky, není mi to z toho úplně zřejmé a obrátím se znovu s dotazem na pana generálního ředitele Zavorala. Když jste přijímal pana Petra Šabatu jako šéfredaktora stanice Český rozhlas Plus, bylo vám sděleno nebo známo, že pan Šabata byl v 80. letech členem komunistické strany Československa?" ptal se Nerušil.

Generální ředitel vzápětí odpověděl.

„Pokud mě paměť neklame, tak jsem Petra Šabatu navrhoval do funkce někdy na konci ledna roku 2018, pamatuji si, že jsem ho jmenoval na návrh tehdejšího ředitele Jana Pokorného a tehdejšího šéfa zpravodajství a publicistiky Martina Ondráčka a zcela určitě jsem o komunistické minulosti Petra Šabaty informován nebyl. Ani jsem se po té minulosti nepídil, vycházel jsem z toho návrhu, který je opřen o odbornost Petra Šabaty, o které jsem nepochyboval."

„Také po tom nepátrám, jsem zastánce toho názoru, že za těmito věcmi by se měla udělat jakási tlustá čára, ale to, že se udělá tlustá čára, neznamená, že nebylo zapomenuto. Když jsem si přečetl odpověď, kterou jsme obdrželi od pana Pokorného, že vlastně dohromady o nic nešlo, tak jsem trochu zapátral. A skutečně jsem našel evidenční lístek na jméno pana Šabaty vedený u základní organizace KSČ, číslo 501, na fakultně žurnalistiky UK," sdělil Nerušil.

ParlamentníListy.cz mají evidenční lístek k dispozici.

Z toho vyplývá, že Šabata požádal o členství v komunistické straně dne 17. května 1983.

„Takže ten argument, který zazněl od pana Pokorného, že vlastně o nic nešlo, že byla druhá polovina 80. let, tak bych jen upozornil, že v roce 1983 vládl v Sovětském svazu pan Andropov. Petr Šabata se poměrně rychle vypracoval na skutečného komunistu dne 22. 5. 1985, kdy v Sovětském svazu vládl pan Černěnko (bývalý generální tajemník KSSS, pozn. red.). To se stal skutečným členem komunistické strany," dodal Nerušil.

Ani tím debata nekončila.

Radní Nerušil totiž uvedl, že ví o tom, že Šabata tvrdí, že podepsal Několik vět, že se účastnil otevřeného odporu proti komunistickému režimu, ale prý to bylo jen několik měsíců před 17. listopadem 1989. Šabata odcházel z komunistické strany až po tomto datu. Do té doby se držel KSČ.

„Pátral jsem také na fakultě žurnalistiky, zda si na jeho působení pamatují a rozhodně toto působení nebylo hodnoceno pozitivně, pan Šabata byl vnímán jako poměrně agilní a angažovaný člověk, takže argument, že to vlastně bylo jenom tak, případně, že se to vyžadovalo či očekávalo, nemohu akceptovat. Měl by odstoupit, protože pro to, aby vedl zpravodajsko-publicistickou stanici ČRo, prostě není z mého pohledu dostatečně důvěryhodnou osobou," uzavřel Nerušil.

Následně vyzval generálního ředitele Zavorala, aby na základě toho, co zaznělo, jednal a přijal příslušná opatření.

Do slovní výměny názorů se posléze vložil také radní Vítězslav Jandák. „Víte, my jsme nikdy nekádrovali, ale pokud dostáváte dopisy, které vám sdělí takto vážnou skutečnost, protože tady se jedná o to, že ČRo Plus je v podstatě stanice vyhraněně protikomunistická a má ji vést bývalý normalizační komunista, tak tím se shazuje kredit rádia," uzavřel.

Šéfredaktor Šabata ani jeho nadřízený Jan Pokorný se jednání podle informací PL nezúčastnili, ačkoli je v jiných případech ředitel Pokorný pravidelným účastníkem jednání Rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…