Dobeš chce povinný druhý cizí jazyk. Školy říkají ne

06.12.2010 10:29

Němčina, ruština, francouzština nebo třeba i španělština by se v sedmé třídě mohly vyučovat povinně. Počítá s tím ministerstvo školství zhruba od školního roku 2012 až 2013. Nedávno to uvedl ministr školství Josef Dobeš. Žákům se nápad líbí, školy říkají ne.

Dobeš chce povinný druhý cizí jazyk. Školy říkají ne

„Protože říkáme povinný cizí jazyk, tak ho musíme stanovit. A v tuhle chvíli, jak mám přehled přes státní maturity, tak si konkurují německý jazyk a ruský jazyk. To jsou asi dva nejžhavější kandidáti na povinný předmět," řekl nedávno Dobeš.

S povinným cizím jazykem na školách nesouhlasí ale například pražská Základní škola Slovenská. Ta nabízí výuku druhého cizího jazyka od šesté třídy, ovšem pouze jako volitelný předmět. Přestože skupinky na španělštinu i francouzštinu jsou narvané, tak ředitelka školy Hana Žampová s návrhem povinného dalšího cizího jazyka nesouhlasí.

„Protože skutečně jsou děti, které mají problémy už s jedním cizím jazykem, protože mají poruchy s učením. Velký problém jim dělá mateřský jazyk, natož tedy k tomu zvládnout dva cizí jazyky," řekla Žampová v rozhovoru Českého rozhlasu.

Němčináři by prý mohli učit i ruštinu 

Podobný názor má podle rozhlasu i většina ředitelů základních škol. Rozhlas ale připomíná, že listopadová analýza Výzkumného ústavu pedagogického ukázala, že zařazení dalšího cizího jazyka povinně, významně přispěje k celkovému rozvoji žáka.

Výzkumný  ústav pedagogický má i recept jak to udělat v praxi. Podlě něj je stále vysoký počet učitelů germanistů v porovnání s ostatními jazyky, a ti by si mohli do výbavy „přibalit" například i ruštinu. „U němčinářů, ruštinářů jsou to skutečně ti původní učitelé, kteří opravdu velice často přešli z ruštiny do němčiny, teď například můžou zase přecházet z němčiny do ruštiny, prostě podle poptávky," podotkla Kamila Sladkovská z Výzkumného ústavu pedagogického. Podle ní by ale nebylo vhodné určovat, jaký další cizí jazyk by se měl na školách povinně učit.

Cíl? Jen dorozumět

Nastavení výuky jazykového vzdělávání v České republice by mohlo dostát principům vícejazyčnosti tak, jako je tomu v jiných evropských státech. Druhý cizí jazyk by ale měl dětem přinést hlavně základy. Nelze tak očekávat, že žáci budou umět všechny jazyky stejně dobře, ale že se budou moci díky nim dorozumět.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…