45 milionů korun pro firemní učiliště ŠKODA AUTO

16.03.2014 21:55

Investice do nového technického vybavení a do rozsáhlé modernizace. 45 milionů korun v roce 2014.

45 milionů korun pro firemní učiliště ŠKODA AUTO
Foto: skoda-auto.cz
Popisek: Škoda - logo

ŠKODA AUTO investuje do vzdělávání mladých lidí: jen v letošním roce bude směřovat 45 milionů do nového technického vybavení a renovace vzdělávacího centra v Mladé Boleslavi. Do roku 2018 jsou plánovány další milionové investice. Střední odborné učiliště ŠKODA AUTO patří mezi největší nestátní vzdělávací instituce v České republice. V současné době se zde v technických oborech vzdělává téměř 1 000 žákyň a žáků.

 „ŠKODA chce v příštích letech výrazně růst,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „K tomu potřebujeme špičkově vzdělaný personál a kvalifikovaný dorost, zejména v technických profesích. Díky plánovaným milionovým investicím zajistíme trvale vysokou úroveň vzdělávání ve ŠKODA AUTO Středním odborném učilišti. Je to důležitý příspěvek pro dosažení našich růstových cílů a tím i pro budoucnost automobilky,“ dodává Vahland.

 Žáci na učilišti získávají ve tříletém nebo čtyřletém studiu odborné vzdělání v technických oborech. Studium je podle volby ukončeno udělením výučního listu nebo maturitou. V současné době škola nabízí 13 učebních a studijních oborů, nejoblíbenější tříleté obory jsou automechanik, autoelektrikář a elektrikář. Ze čtyřletých oborů s maturitou je zájem zejména o obor průmyslový logistik. V nabídce je dále i nástavbové a dálkové studium.

 Česká automobilka ve svém hlavním závodě provozuje odborné učiliště už od roku 1927. Od té doby se zde vyučilo zhruba 21 500 žáků, v současné době se tu na své povolání připravuje téměř 1 000 budoucích specialistů. „Jsme hrdí na velký zájem o nabízené obory. Vysoká poptávka je důkazem atraktivity našeho podniku. Především nás těší rostoucí zájem ze strany dívek,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast personalistiky Bohdan Wojnar. „Rozvoj učiliště je možný také díky velké podpoře ze strany sociálního partnera Odborů KOVO,“ dodává Wojnar.

 Vzděláváním mládeže přebírá automobilka už řadu let společenskou odpovědnost. Jen v roce 2013 nastoupilo na střední odborné učiliště společnosti ŠKODA AUTO 257 mladých lidí. Vzdělání ve firemním středním odborném učilišti je bezplatné a práce, vykonávaná v rámci výuky, je navíc finančně ohodnocena. Po ukončení dostanou všichni studenti a studentky nabídku zaměstnání ve společnosti ŠKODA AUTO.

 ŠKODA AUTO kromě toho sází také na koncept duálního vzdělávání: jeho těžiště spočívá ve spojení teorie a praxe v podmínkách konkrétního podniku. Automobilka se tak podílí na celorepublikovém projektu ‚POSPOLU’. Cílem tohoto projektu je zejména zavádět prvky duálního systému vzdělávání do výuky na českých středních školách a zamezit tak dlouhodobému nedostatku kvalifikovaných odborníků v technických oborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…