ASEKOL: Pražané vytvořili rekord ve sběru starých počítačů

08.04.2014 8:09

Celkem 1 291 starých počítačů odevzdali Pražané ve sběrové soutěži Praha plná počítačů. Obyvatelé hlavního města tak podpořili dobrou věc, zbavili se nepoužívaných počítačů a ještě pomohli své městské části vyhrát věcné ceny pro vybrané nemocnice a dětské domovy. Standardně se na sběrných dvorech vytřídí během 5 dnů okolo 80 počítačů, díky tomuto projektu se ale podařilo tento počet více než patnáctkrát zvýšit. Soutěž probíhala od 1. do 5. dubna a pořádala ji nezisková organizace ASEKOL ve spolupráci s Hlavním městem Prahou.

ASEKOL: Pražané vytvořili rekord ve sběru starých počítačů
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

Občané městské části Praha 4 odevzdali během pěti dní 409 starých počítačů a zajistili tak své čtvrti výhru v soutěži Praha plná počítačů. Druhé a třetí místo obsadily městské části Praha 13 a Praha Suchdol, jejichž obyvatelé donesli 145 a 144 starých počítačů. Získali tak pro své čtvrti věcné ceny, které budou předány dětským domovům a nemocnicím. Celkem Pražané během soutěže odevzdali neuvěřitelných 1 291 přístrojů a postarali se o nový český rekord. Ten bude agenturou Dobrý den zapsán do České knihy rekordů.

„Jsem pyšný na obyvatele Prahy 4, kteří myslí ekologicky a podpořili svou městskou část v soutěži s charitativním přesahem. Díky nim naše městská část vyhrála televizor Samsung, který jsme se rozhodli věnovat Domovu na půl cesty Maják,“ říká Jiří Bodenlos, zástupce starosty Prahy 4. Městské části z druhého a třetího místa vyhrály pro své dětské domovy či nemocnice dotykové telefony, které společnost ASEKOL získala v rámci projektu Věnuj mobil. Za každý zapojený sběrný dvůr byl navíc vylosován jeden účastník soutěže, který vyhrál mobilní telefon od společnosti Samsung.

Soutěž měla Pražany upozornit na možnosti, jak se zbavit nejen starých počítačů, ale i dalších druhů elektrozařízení. „Pražané mohou v současnosti využívat velmi hustou sběrnou síť pro vysloužilá elektrozařízení,“ říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. „Celkem čítá 1 407 míst, které zahrnují sběrné dvory, prodejny a servisy elektroniky, e-boxy nebo třeba červené kontejnery. Právě ty Pražanům výrazně usnadňují třídění drobného elektra. V současnosti jich mají k dispozici 205,“ dodává Mikulová.

„Pražané mají skutečně nadstandardní možnosti třídění a recyklace starého elektra. Soutěží chceme občany města upozornit na tyto možnosti a připomenout jim, že třídit staré elektro je snadné a přínosné,“ říká Jiří Nouza, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Praha plná počítačů také odkazuje na projekty Věnuj počítač a Věnuj mobil.  Díky nim mohou občané a firmy kdykoliv odevzdávat své staré počítače a telefony. Společnost ASEKOL ty nefunkční předává k recyklaci, funkční dětem z dětských domovů a pěstounským rodinám.

Více informací je k dispozici na http://envis.praha-mesto.cz nebo www.asekol.cz.

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 250 městy a obcemi a 2 600  opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2013 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,49 kg elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.