AV ČR: Cesta času

26.08.2017 7:34

Judit a Jiří Šponerovi z Biofyzikálního ústavu AV ČR se stali ambasadory filmu amerického nezávislého režiséra Terrence Malicka Cesta času (The Voyage of Time: Life’s Journey) o vzniku, vývoji a zániku vesmíru, životním cyklu sluneční soustavy a zrodu organizmů až po formování lidské civilizace.

AV ČR: Cesta času
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Vizuálně podmanivý dokument vznikal bezmála 40 let a doprovází jej poetický komentář herečky Cate Blanchett. Její uhrančivý hlas klade otázky, jež lidstvo provázejí od nepaměti.

Na tvorbě unikátního dokumentu z roku 2016 se podílely významné osobnosti vědeckého světa, paleontologové, biologové, astrofyzici z prestižních pracovišť po celé Zemi. Terence Malick tak pokračuje v ohledávání kořenů existence člověka, které dostalo jasnou podobu v ceněném filmu Strom života.

Po projekci (31. srpna 2017 v pražské Lucerně a 1. září 2017 v brněnském planetáriu) bude následovat Q&A s manželi Šponerovými. Jejich hlavní výzkumné téma se týká původu života a vysvětlení samovolného vzniku prvních genetických molekul schopných samostatné darwinistické evoluce na planetě Zemi před čtyřmi miliardami let. Manželský pár sklízí v posledních letech slávu za „bitvy“ se zastánci starších teorií, kteří se novému vysvětlení dlouho bránili. Více k tématu rovněž v článku Na stopě původu života, který vyšel v druhém čísle časopisu A / Věda a výzkum.

Prof. Jiří Šponer patří mezi nejcitovanější české vědce a zabývá se strukturní dynamikou, funkcí a evolucí molekul nukleových kyselin pomocí nejmodernějších počítačových a teoretických metod. Interdisciplinární tematické rozkročení mu umožňuje právě počítačová chemie, na jejímž vývoji v oblasti studia nukleových kyselin se výrazně podílel. V roce 2014 mu Akademie věd ČR udělila prestižní cenu Praemium Academiae.

Dr. Judit Šponerová vede v laboratoři výzkum původu života. Výzkum laboratoře je základní a interdisciplinární, pohybuje se na pomezí fyzikální chemie, biochemie a molekulární biologie. Hlavním pracovištěm manželů Šponerových je Biofyzikální ústav AV ČR. Výzkum dlouhodobě financuje rovněž Grantová agentura ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…