AV ČR: Nový software dokáže určit míru srdeční vady

28.09.2017 22:10

Mezinárodní tým složený z vědců z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, Fakultní nemocnice u sv. Anny a University of Rochester získal prestižní cenu Clinical Translational Award. Cena byla vědcům udělena za software pro určení elektrické dyssynchronie u pacientů se srdečním selháním.

AV ČR: Nový software dokáže určit míru srdeční vady
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Problémy v synchronizaci kontrakce srdečních komor mohou vést k závažnému srdečnímu selhání. Pacient má například problém vyjít schody a výrazně se zadýchává. Na léčbu pomocí kardiostimulátoru však bohužel ne všichni pacienti reagují pozitivně. Vysvětlením až 30 procentní neúspěšnosti je fakt, že v současné době neexistuje klinicky dostatečně přesný postup, který by umožnil stanovit míru tohoto postižení srdce. A tak se o implantaci kardiostimulátoru rozhoduje sice na základě klinicky doporučených, ale pouze nepřímých ukazatelů.

„V Ústavu přístrojové techniky AV ČR a ve spolupráci s Fakultní nemocnicí u sv. Anny jsme vyvinuli autonomní software, který z EKG záznamu dokáže určit míru této srdeční vady. Jedná se o zcela původní a klinicky velmi perspektivní diagnostický nástroj,“ říká hlavní autor programu Filip Plešinger, který dnes převzal Clinical Translation Award na konferenci ve francouzském Rennes.

"Činnost softwaru byla ověřena na multicentrické studii MADIT-CRT ve spolupráci s University of Rochester, NY, USA," dodává Filip Plešinger.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…