Armáda ČR: Strakonickým vojákům nechybí smysl pro solidaritu

27.08.2017 22:40

Handicapované děti, pacienti s rakovinou či lidé postižení povodněmi – to zdaleka nejsou všichni, které příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku někdy podpořili nebo jim pravidelně pomáhají. Právě v těchto dnech vrcholí u vojenského útvaru ve Strakonicích další charitativní sbírka. Tentokrát má pomoci talentovaným dětem, jež nemají dostatek finančních prostředků pro rozvoj svého nadání.

Armáda ČR: Strakonickým vojákům nechybí smysl pro solidaritu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Akci s názvem Kabelkový veletrh pořádají jihočeské Deníky. „Zaujala mě ta myšlenka, je to pro dobrou věc. Když má člověk nadbytečné kabelky, proč by je nemohl využít pro tuto příležitost a pomoct tak dětem,“ uvedla kapitánka Gabriela Gálová, která přispěla mezi prvními. V rámci sbírky se shromažďují kabelky, dětské knihy a bižuterie. Všechny darované věci budou na začátku září prodány a výtěžek z prodeje pomůže dětem, aby mohly rozvíjet své nadání.

Spontánní pomoc vojáků

Největší odezvu mívají sbírky, které vzniknou spontánně mezi vojáky. Příkladem může být podpora příslušníků 252. protiletadlového raketového oddílu obci Putim krátce na to, co ji v červnu 2013 postihla ničivá povodeň, od roku 2002 již potřetí. Během několika dní vybrali vojáci mezi sebou dvacet tisíc korun, které předali starostovi obce Petru Matoušovi. „Peníze jsme jednak rozdělili mezi obyvatele postižené povodní, a dále jsme je využili na obnovu hasičské techniky a obecního majetku, který voda poničila,“ objasnil starosta Putimi. „Říká se, že v nouzi poznáš přítele. A my zjišťujeme, že máme spoustu přátel,“ poděkoval tehdy Petr Matouš strakonickým vojákům.

Velkou odezvu měla i sbírka, kterou před časem iniciovali vojáci z baterie velení a řízení. Více než dvacet tisíc korun věnovali kolegyni, která jako matka, samoživitelka tří dětí, onemocněla těžkou chorobou.

Pravidelná podpora

Strakonický útvar pravidelně pomáhá místní základní a mateřské škole speciální, která poskytuje vzdělání dětem se zdravotním či mentálním postižením. Na začátku každého roku organizují vojáci finanční sbírku, ze které jsou hrazeny relaxační a rehabilitační pobyty, různé druhy terapií, pořizují se díky ní také kompenzační a didaktické pomůcky.

Příslušníci 251. protiletadlového raketového oddílu zase řadu let drží patronát nad dětským domovem v Kašperských Horách. Samozřejmostí se staly i příspěvky do Vojenského fondu solidarity. Samostatnou sbírku pro tento fond uspořádali během loňského září vojáci z roty zabezpečení.

Vojáci poběží proti rakovině

Již za necelý měsíc proběhne ve Strakonicích charitativní běh „Sportem proti rakovině“. Vojáci tuto akci organizují více než patnáct let. Nedílnou součástí je dobrovolná sbírka, jejíž výtěžek bude věnován strakonické nemocnici, která jej použije pro léčbu a prevenci onemocnění rakovinou.

„Akce má i osvětový charakter. Zveme na ni školy ze Strakonic a okolí. Mladou generaci se tak snažíme vychovávat k tomu, že je důležité být solidární s lidmi, jež potřebují naši pomoc. V neposlední řadě akce slouží také k propagaci zdravého životního stylu,“ uzavřel vrchní praporčík strakonického útvaru nadpraporčík Josef Peterka.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…