Armáda ČR: Vojáci vyrazili za dětmi na tábory

06.08.2022 18:34 | Tisková zpráva

Zatímco děti ze školních lavic vyrazily za dlouho očekávaným odpočinkem a dalším prázdninovým dobrodružstvím, u Armády ČR a tedy i u POKOS (Příprava občana k obraně státu) se v létě rozhodně žádné prázdniny nekonají.

Armáda ČR: Vojáci vyrazili za dětmi na tábory
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V gesci Krajského vojenského velitelství České Budějovice je provádění POKOS pro Jihočeský kraj a kromě organizování školení učitelů a branně vědomostních závodů pro žáky základních a středních škol, může jít i tzv. prezentační dny AČR na školách, nebo dětských letních táborech. Vůbec prvním letošním táborem kde se ranního nástupu zúčastnili i příslušníci KVV, byl dětský letní tábor Zálesák ukrytý na malebném místě nedaleko Nesměně u Velešína.

Nová Toyota Hilux i veterán několika zahraničních misí Landrower Defender si s terénem kolem tábora i přístupovou cestou k němu hravě poradili. Vzápětí také dorazila i vojenská sanita Iveco se svou posádkou z Bechyňského Centra zdravotních služeb a edukačně soutěžní branný den mohl začít.

Vedoucí rozdělili děti do čtyř skupin, z nichž každá se vzápětí vydala na jedno ze stanovišť, kde postupně vyzkoušeli svoji obratnost při překonávání vodorovné lanové překážky (tzv. slick line), nebo se pokusili zasáhnout atrapou granátu okop v různých vzdálenostech. Věřte, že s vojenskou přilbou na hlavě a třeba z lehu to opravdu není úplně jednoduché.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Na stanovišti s bechyňskými zdravotníky je čekal, spolu s ukázkami zdravotnického materiálu a prohlídkou techniky, také nácvik nepřímé masáže srdce a umělého dýchání. Největším lákadlem samozřejmě byla ukázka některých ručních zbraní, beseda o nich, poučení a ukázka bezpečné manipulace. Praktické vyzkoušení střelby děti absolvovaly se vzduchovkami a nebylo jich málo, které si po úspěšně zopakovaném zasažení cíle odnesly zasloužený čepicový odznáček AČR. Citace Hlavní vedoucí tábora Karel Kvasnička: „Pořádáme už sedmý ročník tohoto tábora a přítomnost vojáků s jejich programem a technikou je skvělým a zajímavým zpestřením pro děti i vedoucí. Mnozí z nich jinak v podstatě nemají šanci vojáka potkat nebo s ním mluvit. Doufám, že v příštím roce se tu opět s vojáky setkáme.“

Tělesnou kondici a obratnost účastníků prověřil v neposlední řadě i nadrotmistr František Jeřábek, který je příslušníkem Rekrutačního pracoviště České Budějovice, ale zejména certifikovaným trenérem mládeže a jedním z nejlepších instruktorů MUSADO o čemž svědčí jeho titul vicemistra světa v Taek-won-do. „Čas strávený učením dětí považuji za nejlépe investovaný. Jejich tělesný i duševní rozvoj je nejlepším možným úrokem pro ně i pro společnost," vysvětluje Jeřábek.

Podobný program se drobnými obměnami odehrál také na skautském táboře Lísek u Písku, nebo v Bítově nedaleko Chýnova. Dětský tábor na Nové Louce u Albrechtic nad Vltavou přijeli podpořit dokonce i kolegové z pěší roty aktivní zálohy KVV České Budějovice. Zatímco se lektoři POKOS věnovali akreditovanému školení přítomných učitelů, záložníci se s nadšením jim zcela vlastním chopili postavení stanovišť, zabezpečení jejich dopolední edukační činnosti, vylepšené v závěru dne o branný závod, který prověřil dopoledne získané vědomosti.

Závěrečné táborové nástupy, vyhodnocení, rozdání drobných dárků a rozloučení s poděkováním „hurónským“ křikem dětí bylo pro vojáky jasným znamením, že s POKOSem uspěli a ve všech případech už zazněly žádosti o naši návštěvu i v příštím roce. Takže i my děkujeme za pozvání a budeme se těšit na dětské tábory v létě 2023.

Co přesně znamená POKOS (Příprava Občana K Obraně Státu):

  • Příprava občanů k obraně státu je nedílnou součástí plánování obrany státu. Zákonná povinnost občanů bránit svou vlast (tzv. branná povinnost) nezanikla ani s profesionalizací Armády České republiky a výkon branné povinnosti, nebo příprava na něj, není státem v mírovém stavu povinně vyžadován a je pouze dobrovolný. Systematická a diferencovaná příprava občanů k obraně státu je jedním z předpokladů vytvoření potřebných schopností k zajišťování obrany jednotlivců i celé společnosti. Zahrnuje:
  • Školení učitelů (akreditované MŠMT v rámci programu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, provádí ho certifikovaní lektoři POKOS – příslušníci KVV)
  • Branně vědomostní soutěže (v Jihočeském kraji je již 5 let ředitelem KVV vyhlašována soutěž „Zvedněme děti od počítačů“, pro děti 2. stupňů ZŠ jihočeského kraje, KVV se podílí na organizaci oblastních kol a kompletně zajišťuje, ve spolupráci s ČsOL, s Krajským úřadem Jihočeského kraje, s Výstavištěm a.s. a pod záštitou primátora města České Budějovice krajské kolo této soutěže (v rámci dvoudenní akce na veřejnosti „Den s AČR a IZS na výstavišti“) pro všechny vítěze (17ti) oblastních kol. Vítěz krajského kola postupuje do celostátního kola soutěže Battlefield, které organizuje ČsOL.
  • Prezentační akce POKOS - AČR na školách (a v létě na dětských táborech).
  • Provádění přípravy občanů k obraně státu řídí Ministerstvo obrany, na přípravě občanů k obraně státu se mohou podílet i občanská sdružení, církve, náboženské společnosti a další právnické osoby v součinnosti s příslušnými krajskými a obecními úřady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…