ČSÚ: Průmyslová produkce v listopadu meziročně stagnovala

06.01.2023 10:57 | Tisková zpráva

Průmyslová produkce v listopadu meziročně reálně vzrostla o 0,5 %. Meziměsíčně byla vyšší o 3,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 9,8 %.

ČSÚ: Průmyslová produkce v listopadu meziročně stagnovala
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v listopadu 2022 byla reálně meziměsíčně vyšší o 3,1 %. Meziročně vzrostla o 0,5 %.

„Oživení zaznamenala odvětví v celém segmentu automotive. Produkce řady průmyslových odvětví však meziročně klesla a produkce průmyslu jako celku se v listopadu po několika rozkolísaných měsících vrátila ke stagnaci,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

tabulka

tabulka

Výroba motorových vozidel vzrostla dvouciferným tempem jak meziročně, tak meziměsíčně, a to i přes stále trvající dílčí problémy v zásobování některými komponenty. Nejvýraznější záporný příspěvek zaznamenala výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. V tomto odvětví se stejně jako v říjnu projevila odstávka v jaderných elektrárnách, teplejší počasí a úspory plynu.

Pokles se prohloubil ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména ve sklářském průmyslu a výrobě stavebních hmot, a to především v důsledku vysoké energetické náročnosti těchto odvětví.

graf

graf

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v listopadu 2022 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 9,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 8,2 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 13,3 %.

Hodnota nových zakázek klesla pouze ve výrobě základních kovů, hutním zpracování kovů; slévárenství, a to zejména vlivem vysoké srovnávací základny. „Ačkoliv se zakázková náplň průmyslových podniků meziročně zvýšila, v posledních měsících tempo růstu hodnoty zakázek ve všech sledovaných odvětvích zpomaluje. Meziměsíčně druhý měsíc v řadě hodnota nových zakázek mírně klesla,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

graf

graf

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu 2022 meziročně snížil o 0,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v listopadu 2022 meziročně vzrostla o 13,0 %. Vyšší tempo růstu ovlivnilo vyplácení mimořádných odměn a bonusů ke konci roku.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v říjnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 3,7 %, český průmysl vzrostl o 3,1 %. Největší meziroční růst zaznamenalo Irsko (o 53,2 %) a Dánsko (o 10,7 %). Naopak nejvíce klesl estonský průmysl (o 5,8 %). Výkon německého průmyslu se snížil o 0,2 %.

graf

Poznámky:
Listopad 2022 měl stejný počet pracovních dnů jako listopad 2021.
Meziroční vývoj všech ukazatelů je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…