České dráhy: Stříbrný šíp zahájí sezónu v železničním muzeu v Rosicích nad Labem

25.04.2018 22:21

Tuto sobotu 28. dubna budou mít fanoušci železnice jedinečnou příležitost svézt se nedávno zrekonstruovaným motorovým vozem „Stříbrný šíp“.

České dráhy: Stříbrný šíp zahájí sezónu v železničním muzeu v Rosicích nad Labem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Souprava tento den vyrazí z hlavního města přes Kolín a hlavní nádraží v Pardubicích do stanice Pardubice-Rosice nad Labem, kde bude o tomto víkendu zahájena turistická sezóna ve zdejším železničním muzeu a zároveň tu také začne výstava „100 let moderní železnice“. Pro zájemce z východních Čech pak budou připravené dvě jízdy do Slatiňan a zpět. V podvečer se vlak vrátí zpět do Prahy. V neděli se cestující svezou „Hurvínkem“ Pardubického spolku historie železniční dopravy z Pardubic do Slatiňan a zpět.

„Stříbrný šíp“ bude odjíždět z pražského hlavního nádraží v sobotu 28. dubna v 9:16 a do Pardubic-Rosic nad Labem přijede v 11:16. V 11:23 a 14:15 budou připravené jízdy z Rosic nad Labem přes Chrudim do Slatiňan a zpět. Ve vlaku bude platit zvláštní jízdné Českých drah. Jednosměrná jízdenka včetně místenky z Prahy do Pardubic-Rosic nad Labem nebo zpět bude stát 300 korun. Zpáteční jízdenka z Rosic nad Labem do Slatiňan a zpět vyjde na 150 korun. Jízdenky a místenky do „Stříbrného šípu“ jsou v prodeji ve všech pokladnách Českých drah.

V neděli 29. dubna budou mít cestující možnost svézt se do železničního muzea Pardubického spolku historie železniční dopravy (PSHŽD) dvěma páry historických motoráků „Hurvínek“. Odjezdy z pardubického hlavního nádraží budou v 9:40 a 12:15 a jejich cílovou stanicí budou opět Slatiňany. Zpět do Pardubic odtud vlaky pojedou v 11:15 a 15:28. Ve vlacích bude platit jízdné PSHŽD.

Oslavy 100 let republiky – 100 let moderní české železnice

V železničním muzeu PSHŽD bude o tomto víkendu zahájena výstava „100 let moderní české železnice“, která je součástí programu ke 100. výročí vzniku Československé republiky. Cílem projektu je připomenout významné výročí vzniku samostatné republiky v kontextu technického pokroku na železnici. Zaměřuje se na pokrok v rámci motorizace osobní dopravy v ČSR, která byla jednou z nejpokrokovějších v rámci Evropy.

O víkendu 28. a 29. dubna si návštěvníci připomenou výročí 90 let od zahájení provozu nejstaršího motorového vozu M 120.206, který byl vyroben v březnu 1928. Vůz se řadí mezi pět nestarších v Evropě a je vystaven na samostatném podstavci v areálu muzea.

Samostatně bude připravena výstava fotografií, popisů a dochovaných artefaktů motorových vozů. Tato výstava bude přístupná po celou sezonu, zejména pak v rámci doprovodných akcí muzea. Výstava se nebude omezovat jen na období první republiky, ale přinese průřez výroby vozidel až do současnosti, aby byla zřejmá stoletá kontinuita vývoje a technické vyspělosti některých konstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…